În aceste săptămâni, în Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, se află în dezbatere unul dintre cele mai importante proiecte de lege pentru societatea noastră – Strategia de Dezvoltare Teritorială a României - ”România policentrică 2035. Coeziune şi competitivitate teritorială, dezvoltare şi şanse egale pentru oameni”, document strategic care constituie cadrul integrat de acțiune până în anul 2035, privind dezvoltarea regională echilibrată a teritoriului național, în concordanță cu evoluțiile din spațiul european și internațional.
Proiectul de lege trasează liniile directoare de dezvoltare teritorială a României și reprezintă documentul ce stă la baza elaborării și implementării documentațiilor de amenajare a teritoriului și urbanism, fundamentând documentele strategice și operaționale elaborate la nivel național, regional, județean sau local, cu relevanță și impact teritorial.
„În calitate de membru al Comisiei pentru Administrație Publică și Organizarea Teritoriului am datoria de a mă implica activ în elaborarea Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României, astfel încât și județul Botoșani să se alinieze la standardele județelor dezvoltate din țară și să aibă șansa atragerii de fonduri naționale și europene. De aceea, în calitate de senator ales în județul Botoșani, în conformitate cu prevederile art. 39 alin. 3 din Legea nr. 96/2006 privind statutul Deputaților și Senatorilor, am solicitat un punct de vedere instituțiilor publice responsabile cu programele de dezvoltare și cu implementarea programului de guvernare la nivel de județ, în speță Consiliul Județean Botoșani și Instituția Prefectului, cu scopul de a crea material suport comun referitor la acest document și de a-l amenda, astfel încât necesitățile județului nostru să fie incluse în strategie”, a declarat parlamentarul PSD.
Senatorul Lucian Trufin a mai afirmat că dezbaterea acestui proiect de lege oferă oportunitatea de a schimba în bine soarta județului Botoșani, interesul și propunerile autorităților competente fiind esențiale pentru viitorul acestuia. Totodată, ținând cont de faptul că Strategia de Dezvoltare a Județului Botoșani are în vedere ca orizont de timp anul 2020, iar Strategia de Dezvoltare Teritorială a României anul 2035, parlamentarul PSD consideră că se impune o regândire a strategiei de dezvoltare a județului.
“Este necesară implicarea tuturor factorilor decidenți din județul nostru cu atribuții în legislativul național și în executivul județean astfel încât, împreună, să identificam necesitățile și oportunitățile de dezvoltare ale arealului nostru geografic, ținând cont de specificul județului. Am încredere în echipa parlamentară PSD și îmi doresc ca împreună să avem un aport însemnat în comisiile de specialitate, astfel încât, la final, Strategia de Dezvoltare Teritorială a României să pună în valoare potențialul economic, social, cultural și agricol al județului nostru”, a mai spus senatorul PSD.
Un punct câștigat pentru dezvoltarea viitoare a județului Botoșani, este introducerea unui amendament de către membrii Comisiei pentru Administrație și Organizarea Teritoriului la proiectul de lege, prin care zonele defavorizate și cele aflate în declin economic și social să fie sprijinite pentru limitarea disparităților inter și intra-regionale.
(Comunicat de presa)