Cătălin Drulă: Reformele introduse de USR în PNRR sunt necesare și urgente

Cătălin Drulă: Reformele introduse de USR în PNRR sunt necesare și urgente

Niciodată în ultimii 30 de ani un program cu finanțare europeană nu a fost atât de discutat precum Planul Național de Redresare și Reziliență. Atât de către politicieni, cât și de către presă și public.

Pe bună dreptate.

Este vorba despre construirea de noi spitale, noi școli, autostrăzi și împăduriri masive. La schimb, ne-am angajat să desființăm pensiile speciale, să oprim jaful din păduri și să reformăm administrația. Acesta este PNRR-ul conceput de USR: un proiect de țară pentru România modernă.

Ce este deosebit la PNRR față de celelalte programe cu finanțare europeană, Programele Europene pe care le numim de obicei „fondurile europene?”. În primul rând, PNRR este un program care aduce sume considerabile de bani pentru investiții, dar le și condiționează de îndeplinirea unor reforme esențiale pentru modernizarea României.

Reformele introduse de USR în PNRR sunt necesare și urgente. Niciodată nu am avut o oportunitate mai mare pentru a face un salt de dezvoltare.

Românii au spus clar: vor modernizarea țării. Și asta presupune tăierea pensiilor speciale și a inechităților din sistemul de pensii, consolidarea sistemului de pensii și a pensiilor bazate pe investiții (Pilonul 2), profesionalizarea administrației publice și centrale, a companiilor de stat și renunțarea la sinecurile politice, digitalizarea relației cetățean-stat, a ANAF, legea avertizorului de integritate - încurajarea oamenilor corecți din sistem să semnaleze neregulile făcute de politicieni și pilele acestora, un Cod al urbanismului modern, oprirea furtului de lemn din păduri printr-un sistem real de monitorizare a exploatărilor forestiere, reforma sistemului de salarizare din sistemul public pe principiul plății egale pentru muncă de valoare egală. Sunt doar câteva dintre reformele incluse de USR în PNRR.

Sunt câteva dintre angajamentele cu care USR a venit în fața românilor la alegeri și care se regăsesc în PNRR. Pentru că românii le vor.

Dar nu le vor politicienii vechi din PNL și PSD, nu le vor șmecherii care îi finanțează, nu le vor extremiștii de la AUR, nu le vor cei care se îmbogățesc pe seama noastră.

Explicația este simplă: aceste reforme amenință existențial sistemul de privilegii instalat de PSD și PNL. Un exemplu la îndemână: reforma pensiilor speciale.
Bineînțeles, acest jalon este grav întârziat. De ce? Pentru că lovește fix în privilegiile pe care ei (și) le-au acordat și pe care le-au folosit pentru a-și fideliza oameni din sistem. Pe umerii cărora să-și susțină și mențină puterea. Politicienii vechi au făcut un adevărat concurs de inventat tânguieli publice pentru a justifica faptul că nu vor să aducă pensiile speciale cât mai aproape de principiul contributivității și al echității față de pensiile normale.

Atunci când am gândit PNRR, am fost conștienți că acest program este o oportunitate aproape unică pentru a împinge și grăbi procesul de modernizare a României. Este ocazia generației noastre de a aduce România mai aproape de ideea unei „țări ca afară”.

Vă imaginați că PSD, PNL sau UDMR ar fi luat cu adevărat vreodată măsuri eficiente pentru combaterea furtului de lemn din păduri? Au făcut-o vreodată în ultimii 30 de ani? Mereu au mimat soluții care, în realitate, nu deranjau cu nimic mafia lemnului. La rândul lor, extremiștii din AUR fac scandal de galerie ca să protejeze mafia lemnului din Romsilva. Doar USR a făcut pași concreți pentru oprirea jafului. Acum, sunt obligați să continue, pentru că este jalon în PNRR. Așteptăm să vedem cu ce minciuni vor mai veni și atunci când vine termenul acestui jalon.

Top priorități bugetare stabilite de USR în PNRR: transporturi, sănătate, educație, mediu. Într-o țară în care de obicei administrația, epoleții și politicienii își iau partea leului, când a depins de USR, banii au mers către oameni: autostrăzi, spitale, școli, păduri.

Avem, prin PNRR, 7,6 miliarde de euro pentru Transporturi, o alocare-record de 3 miliarde pentru autostrăzi și 3,5 miliarde pentru transportul feroviar.

Avem, prin PNRR, 2 miliarde de euro pentru 27 de spitale noi sau modernizate. Alte 50 de spitale vor fi consolidate sau renovate energetic.

Avem, prin PNRR, 3,7 miliarde de euro pentru Educație. 12% din PNRR este pentru Educație și școli.

Avem, prin PNRR, 750 de milioane de euro strict pentru împăduriri.

Avem, prin PNRR, 1 miliard de euro pentru extinderea rețelelor de canalizare și conectarea gospodăriilor.

Avem, prin PNRR, 1,2 miliarde de euro pentru colectarea deșeurilor și pentru protecția mediului.

Avem, prin PNRR, 2,1 miliarde de euro pentru investiții ale administrațiilor locale prin Fondul Local.

Toate aceste reforme de care România Modernă are nevoie nu se vor face de bunăvoie de către actuala guvernare. USR a depus proiecte de lege în Parlament și pune presiune pe PSD și PNL să nu rateze PNRR-ul. Miza este un viitor mai bun pentru România. ~

Cătălin Drulă, președintele USR

(Comunicat de USR Botoșani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Accident cu patru victime în această seară, mașină răsturnată pe marginea drumului! (Foto)

astăzi, 20:40
978

Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, echipajul de Terapie Intensivă Mobilă și un echipaj de prim ajutor SMURD, dar și două ambulanțe din cadrul Serviciului Județean de Ambul...

Valeriu Iftime, gata să deschidă poarta egiptenilor care vor să construiască la Botoșani o fabrică de medicamente!

astăzi, 19:45
176

Este vorba despre investiția unor oameni de afaceri la Răchiți, unde s-ar putea deschide o fabrică de medicamente de anvergură europeană.”Mă rog ca nu doar Moș Crăciun să fie preg...

Doliu în sănătate, s-a stins din viață un cunoscut medic din Botoșani!

astăzi, 18:40
2252

Gheorghe Avram a fost medic, director de instituție, parlamentar, a fost soț și tată, dar mai presus de toate a vrut ipoteșteanul cu rădăcini în Valea Oituzului să lase în urma sa ...