Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a avut luni o discuţie cu omologul său din Austria despre aderarea României la spaţiul Schengen, oficialul austriac dând asigurări privind susţinerea sa, precum şi a vice-cancelarului Werner Kogler.
„Am discutat astăzi, în cadrul unei bilaterale care a avut loc la Bruxelles, în marja Consiliului EPSCO, cu ministrul Muncii, Afacerilor Sociale, Sănătăţii şi Protecţiei Consumatorului din Austria, Johannes Rauch, despre accederea României în spaţiul Schengen. Ministrul Johannes Rauch m-a asigurat de susţinerea sa, dar şi de cea a vice-cancelarului Werner Kogler, preşedintele Partidului Verzilor", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, potrivit Agerpres.
El a adăugat că în cadrul întâlnirii a fost abordată şi tema importanţei lucrătorilor români din Austria, fiind discutat, cu precădere, subiectul privind situaţia îngrijitoarelor românce.
La reuniunea din decembrie 2022 a Consiliul JAI România şi Bulgaria au înregistrat un eşec în ceea ce priveşte accesul în Schengen, fiind acceptată doar Croaţia. În cazul României şi al Bulgariei nu a existat unanimitate, deşi cele două ţări au îndeplinit toate condiţiile tehnice necesare. Opoziţia a venit din partea Austriei şi a Olandei, aceasta din urmă precizând că Bulgaria nu este deocamdată pregătită pentru a intra în Schengen.
În ceea ce priveşte Austria, ea a susţinut că nu poate fi de acord cu extinderea spaţiului Schengen atât timp cât acesta, în opinia sa, nu este funcţional. Viena şi-a justificat poziţia, exprimată mai ales prin vocea ministrului de interne Gerhard Karner, prin faptul că în Austria au ajuns peste 100.000 de migranţi sau solicitanţi de azil, dintre care circa 75.000 nu fuseseră încă înregistraţi.
Karner a spus că acest lucru ar trebui să se întâmple de fapt atunci când este trecută frontiera Uniunii Europene şi că mulţi dintre cei neînregistraţi ar veni prin România sau Bulgaria.