Budăi, mesaj pentru Parlamentului Austriei, după anunțul privind alocațiile copiilor români: "Lucrătorii europeni trebuie tratați egal"

Austria a anunțat că taie alocațiile pentru copiii români începând cu 2019. Sumele primite sunt considerabil mai mici. Prin comparație, alocațiile copiilor din țări mai puternic dezvoltate din UE vor fi cel puțin duble în comparație cu ale românilor, deși părinții plătesc aceleași contribuții sociale în țara în care muncesc- Austria. 

Ministerul Muncii și Justiției Sociale își reiterează îngrijorarea față de decizia Parlamentului Austriei de a indexa, începând cu 1 ianuarie 2019, alocațiile copiilor muncitorilor rezidenți pe teritoriul său. De altfel, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, i-a transmis aceste îngrijorări comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Incluziune și Mobilitate, Marianne Thyssen, și în data de 5 decembrie 2018, când cei doi oficiali au avut o întrevedere bilaterală la Bruxelles.

MMJS a transmis o scrisoare comisarului european Marianne Thyssen, pe acest subiect, încă din data de 25 octombrie 2018, imediat după ce Parlamentul Austriei a adoptat decizia de a indexa alocațiile copiilor muncitorilor rezidenți (detalii aici).

Mai mult, situația i-a fost semnalată comisarului pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Incluziune și Mobilitate încă dinainte de adoptarea deciziei de către Parlamentul Austriei, mai exact la data de 17 octombrie 2018, în cadrul unei întrevederi bilaterale pe care Marianne Thyssen a avut-o cu Lia-Olguța Vasilescu, ministru al Muncii la data respectivă.

Potrivit stiripesurse.ro, Marianne Thyssen a precizat, în mod constant, că executivul european respinge promovarea mecanismului indexării alocațiilor pentru copiii lucrătorilor mobili UE. În acest sens, Marianne Thyssen a reafirmat și importanța promovării principiului la contribuții egale prestații egale (în contextul revizuirii Regulamentelor 883/2004 și 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială) alături de principiul remunerației egale pentru aceeași activitate desfășurată în același loc (în contextul revizuirii Directivei detașarea lucrătorilor).

“Poziția clară a României pe acest subiect este că lucrătorii europeni trebuie tratați egal în statele membre în care își desfășoară activitatea, dreptul acestora la liberă circulație fiind unul dintre fundamentele Uniunii Europene și ale Pieței Unice. Astfel, România se opune oricărei inițiative care ar pune în pericol principiul egalității în ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor și va continua să facă demersuri, în acest sens, pe lângă instituțiile europene abilitate să ia măsuri, astfel încât între cetățenii europeni să nu existe discriminări”, transmite ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Jurnalul unui călător”, cartea-omagiu a lui Cătălin Mihai Alexa, va fi lansată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:10

Autorul, fiu al cunoscuților și apreciaților medici botoșăneni Emil și Marieta Alexa, trecuți în neființă, a mai lansat, în 30 octombrie 2024, cartea „Muzicieni de ieri și ...

(P) Jocurile de noroc în cultură și cinematografe

astăzi, 16:18

E suficient să spui “cazinou” și imaginea care ne apare imediat în minte e un mix de lumini strălucitoare, dealeri eleganți și mese cu jetoane colorate. Cam toți ne-am uitat la...

Preoții botoșăneni, îngrijorați de scăderea natalității: ”Sunt biserici fără nici măcar un botez într-un an”!

astăzi, 15:20

Preoții ortodocși trag un semnal de alarmă în privința natalității „extrem de scăzute”. Clericii spun că există sate în care nu au oficiat nici măcar un botez î...