Alexandra Huțu: „Programul Rabla pentru sobe trebuie să fie un proiect pe termen lung, pentru scăderea costurilor de încălzire”

PSD a susținut în cadrul Coaliției de guvernare și s-a adoptat acordarea de carduri de energie, prin care statul sprijină persoanele vulnerabile cu o subvenție de 1400 de lei pentru compensarea prețurilor la energie, aici incluzându-se și achitarea facturilor pentru lemne de foc, pelete și alte materiale de încălzire.

Alexandra Huțu: „Programul Rabla pentru sobe trebuie să fie un proiect pe termen lung, pentru scăderea costurilor de încălzire”

Parlamentarul social-democrat Alexandra Huțu, în calitate de membru în Comisia pentru mediu și echilibru ecologic și în Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului, a solicitat ministrului Mediului urgentarea programului Rabla pentru sobe. Asta deoarece aproape jumătate din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne, 80% în mediul rural și restul în mediul urban.

„Este știut faptul că sobele vechi, convenționale, au un randament de aproximativ 20%. Este important să fie lansat cât mai repede acest program, pentru ca cetățenii să-și înlocuiască sobele cu unele care să aibă o eficiență crescută, prin care să se asigure un randament de minim 80%. Se vor reduce așadar și costurile oamenilor, pentru că astfel de sisteme de încălzire consumă mai puțin lemn. Atât botoșănenii cât și ceilalți cetățeni din țară care se încălzesc acum cu sobe au nevoie de soluții concrete și eficiente pe termen lung pentru a reduce dependența încălzirii de lemne de foc. Eu voi susține necondiționat orice măsură menită să asigure confortul termic al populației din mediul rural și al comunităților vulnerabile”, a susținut Alexandra Huțu.

Problematica lemnului de foc și a încălzirii populației în sezonul rece a fost una recurentă pentru Alexandra Huțu în tot mandatul de parlamentar, fie că a fost vorba de identificarea unor mecanisme funcționale pentru deblocarea pieței lemnului de foc, fie de asigurarea necesarului de lemne de foc din pădurea proprietate privată a moștenitorilor care nu au încă succesiunea dezbătută.

„După ce am explicat în mai multe rânduri situația apărută în localitățile botoșănene, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a trimis clarificări către toate gărzile forestiere, iar oamenii au putut beneficia de lemnele de foc din pădurile pe care le au în posesie. Iar pentru a veni în sprijinul întregii populației a României, deci și a botoșănenilor, am susținut și am votat anul acesta inițiativa legislativă a PSD prin care a fost redusă la 5% cota TVA pentru lemn de foc, rumeguș, pelete și brichete din lemn, atât pentru persoanele fizice cât și pentru școli, spitale, dispensare medicale și unități de asistență socială”, a subliniat deputatul social-democrat

Pentru că încălzirea populației reprezintă o necesitate de viață, iar anul acesta a apărut o nouă problemă pe care botoșănenii au reclamat-o public, aceea că prețul la lemnul de foc a început să crească fără justificare, deputatul botoșănean a solicitat oficial Ministerului Mediului soluții pentru a împiedica escaladarea acestei probleme.

Reamintim că PSD a susținut în cadrul Coaliției de guvernare și s-a adoptat acordarea de carduri de energie, prin care statul sprijină persoanele vulnerabile cu o subvenție de 1400 de lei pentru compensarea prețurilor la energie, aici incluzându-se și achitarea facturilor pentru lemne de foc, pelete și alte materiale de încălzire. Cardurile de energie completează astfel sprijinul lunar prevăzut de OUG nr. 70/2011 pentru protejarea populației în sezonul rece.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

38 de ani de la dezastrul de la Cernobâl. La Botoșani ”bate-un vânt ciudat…” (Foto)

astăzi, 14:26
153

Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. O explozile care a degajat emisii puternic radioactive, nori întregi începând c...

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
369

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
277

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...