Alegerile locale „destul de inutile” vor fi „o nebunie, un deastru”, susține Victor Ponta la Botoșani

Alegerile locale „destul de inutile” vor fi „o nebunie, un deastru”, susține Victor Ponta la Botoșani

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a susţinut marţi, la Botoşani, necesitatea amânării alegerilor locale şi comasarea acestora cu alegerile parlamentare din luna decembrie. Pe de o parte, pentru degrevarea bugetului de stat, iar pe de altă parte pentru reducerea riscurilor de infectare în masă cu COVID, după cum a explicat fostul premier.

El spune că alegerile locale vor fi un „dezastru”, din punct de vedere epidemiologic, dar și „o nebunie”, din punct de vedere organizatoric.

„Noi nu știm câtă lume va participa la vot, nu știm cum se va desfășura votul. Pentru că dacă facem culoare separate, cum zicea domnul Tătaru, în fiecare secție de vot, pentru cei care au febră, după aia dezinfectăm și aerisim, și oprim, și... va fi o nebunie. Un dezastru. Așa încât eu le cer doar să fie o echipă puternică și cu oameni bine pregătiți”, a declarat liderul Pro România.

Ponta a afirmat că, dacă ar fi fost premier în prezent, ar fi decis ca alegerile locale programate pentru data de 27 septembrie să se amâne sau să se comaseze cu cele parlamentare din decembrie.

„Tot timpul am susținut, o susțin și acum. Dintr-un motiv foarte simplu și am mai spus. Dacă eu eram prim ministru acum, eu nu aș fi organizat alegerile. Pentru că școala trebuie să înceapă, nu mai poți să mai ții copiii acasă. Din multe motive: educaționale, ce faci cu părinții. Instituțiile publice și în general munca trebuie să înceapă că murim de foame. Am fost în vacanță, gata, trebuie să vină lumea la muncă. Dar alegerile, care oricum s-au amânat, că trebuiau să fie în iunie. Nu a murit nimeni că s-au mai mutat. Alegerile trebuiau organizate odată cu momentul în care spui: domnule, a început școala și două, trei săptămâni vedem că totul este în regulă, am crescut capacitatea de testare, vedem cum e cu pandemia, unde avem probleme sau scade. Zice domnul Tătaru că prin octombrie or să scadă, foarte bine, să facem alegerile atunci. Dar odată cu cele parlamentare ar fi fost cel mai logic”, a declarat Victor Ponta.

El a mai explicat că organizarea simultană a alegerilor locale şi parlamentare ar reduce semnificativ costurile la bugetul de stat şi ar reduce la jumătate riscul de infectare cu Covid-19. Totodată, oficialul acuză guvernanții liberali că insistă cu data de 27 septembrie de teama pierderii graduale a electoratului.

„Oamenii nu știu că pentru aceste alegeri locale, destul de inutile din punctul meu de vedere, se cheltuie un miliard de lei, 200 de milioane de euro. În al doilea rând, pericolul și expunerea erau la jumătate. Pentru toți cei care fac campanie, nu doar pentru candidați, pentru cei din secțiile de vot pericolul este uriaș. Se vor infecta foarte mulți oameni din cauza campaniei electorale. Dacă tu oricum nu testezi, oricum nu-ți rezistă sistemul sanitar, oricum nu știi cum începi școala, de ce să mai adaugi o chestie în plus? Doar pentru că știe Orban că în primăvară aveau 45% și acum 35% și să nu scadă sub 30%. Dacă pui voturile partidului tău deasupra sănătății publice, eu cred că acesta este un lucru foarte grav”, a mai spus Ponta.

 

Spune-ne opinia ta