VIDEO. Iulian Rotariu, după maratonul din Namibia: „Căutam orice scobitură în pământ. Am intrat în cursă cu 62,5 kilograme şi am ieşit cu 54”

Pompierul botoșănean Iulian Rotariu a încheiat pe locul al doilea ultra-maratonul The Track Namibia, după eforturi istovitoare pentru supraviețuire. El a dezvăluit, marți, într-o conferință de presă, că a slăbit aproape nouă kilograme în timpul cursei.

Subofițerul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență a povestit că, pe traseu, s-a confruntat cu pericole care i-au amenințat viața, însă cea mai dificilă provocare a fost reprezentată de căldura greu de suportat și de amplitudinile termice.

„Namibia, interesantă, Africa, un continent neiertător. După -40 de grade care au fost în Finlanda, la nici două luni de zile, cu mult curaj și cu barba sus, am zis să accept următoarea provocare: Tje Track Namibia, 320 de kilometri, în deșertul namibian. 45 de grade ziua, 0 grade noaptea. 15 kilograme un rucsăcel, echipamentul, sac de dormit, pachet de semnalizare. Am fost binecuvântat să pot alerga la trei metri de familii de girafe, de zebre, de antilope, animale specifice. Am întâlnit pe traseu scorpioni negri, șerpi, dar, cu toate acestea, m-am întors acasă sănătos și victorios. (...)

Mereu am zis că o cursă frumoasă implică concurenți pe măsură. Am tras din răsputeri, cât s-a putut, să țin de un loc fruntaș. De fiecare dată zic că scopul meu este să ajung la cursă, să o termin, să mă întorc acasă la cei dragi mie, să reprezint cauza copiilor cu autism cu barba sus și să mă întorc ca un exemplu pentru ei. (...)

Am avut nevoie să păstrez resurse pentru fiecare etapă. Foarte greu mi-a fost aclimatizarea, să suport căldura zilei de 45 de grade. Căutam orice scobitură în pământ, cu puțină apă o umezeam și până la ora 6, când apunea soarele, stăteam ascuns ca să nu fiu sub bătaia soarelui. În cort se face efectul acesta de seră și pierzi toate mineralele. Oricum aveam la mine săruri, aminoacizi izotonici, dar, cu toate acestea și cu toate că aveam undeva între 5.500 și 6.000 de kilocalorii pe zi, am intrat în cursă cu 62,5 kilograme și am ieșit cu 54. Uzură. Un concurs de uzură, dar pe care mi l-am dorit și în care am intrat cu drag”, a relatat Iulian Rotariu.


El a avut de alergat 520 de kilometri într-un deșert atipic, din punctul său de vedere, întrucât vegetația era extrem de spinoasă și îi străpungea încălțămintea.

Pompierul se va axa pe recuperare în următoarele două săptămâni, urmând să se pregătească pentru o nouă cursă dificilă, de această dată în Norvegia, unde va pleca peste o lună și jumătate.

„Se vor traversa două lanțuri muntoase din Alpinii norvegieni, la 350 de kilometri de Cercul Polar, o cursă non-stop, la care voi fi fără coechipier. (...) Cursa va avea 18.000 de kilometri diferență de nivel”, a spus Iulian Rotariu.

Botoșăneanul a participat la zece maratoane mondiale, în cele mai aride deșerturi fierbinți sau înghețate, câștigând cinci dintre acestea. The Track Namibia, care s-a desfăşurat în perioada 18 – 27 mai, este considerată una dintre cele mai grele curse din lume.

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta