VICTOR MANOVICI: "Actoria e un mod de a gândi, de a trăi. Nu e doar un job!"

Victor Manovici, Bogdan Horga, Radu Romaniuc, George Bonceag... In urmă cu 18 ani, un miracol se năștea la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" din Botoșani, devenit între timp Colegiul Național "Mihai Eminescu". Un tânăr profesor de istorie le vorbea elevilor săi despre minunea care se numește TEATRU. De la poveste la întâmplare nu a fost decât un pas. Un pas căruia profesorul Daniel Botezatu - căci el era tânărul dascăl - și elevii săi i-au adăugat apoi alții și alții, clădind poteci, cărări, chiar drumuri de lumină spre arta adevărată.

Printre cei care, în 1995, îndrăzneau forța cuvântului și a jocului rostit era și Victor Manovici, în prezent actor al Teatrului Național Timișoara. Dar era și Bogdan Horga, astăzi component al trupei actoricești a Teatrului "Mihai Eminescu" Botoșani, un profesionist probat pe scena de regizori remarcabili. Îl amintim și pe Radu Romaniuc, despre care aflăm că joacă în filme ("Ryna" – 2005, "Return of the Living Dead: Rave to the Grave" – 2005 sau "Tancul" – 2003, dar și în serialul TV "Lacrimi de iubire"). Nu în ultimul rând, George Bonceag, actor al Teatrului "Tony Bulandra" din Targoviste.

Erau primii temerari ai teatrului adolescent botoșănean, mișcare ce avea să se dezvolte în anii care au urmat și care a devenit, sub coordonarea actriței Lenuș Teodora Moraru, un fenomen pe care sistemul educațional nu îl mai poate ignora, multe voci susținând din ce în ce mai accentuat introducerea teatrului ca materie de studiu în școli.

Victor Manovici a absolvit Liceul Teoretic "Mihai Eminescu" în anul 1998, și gândul său a fost să transforme pasiunea în profesie. A urmat cursurile Facultății de Teatru din Iași (pe care le finalizează în anul 2003) și, de 10 ani, joacă și se joacă pe scenă. În prezent, Victor este actor al Teatrului National Timisoara.

Este un actor care trece ușor de la comedie la dramă, de la jocul de construcție la cel de forță. A fost distribuit în zeci de spectacole, regizate de nume precum Radu Afrim, Alexander Hausvater, Cătălina Buzoianu, Răzvan Mazilu, Petre Bokor sau Gregory Hlady.

A jucat în filmul "Amelia" (regia Blaz Zavrsnik, 2012), pentru care a filmat în Slovenia, o peliculă care își așteaptă lansarea oficială după ce, mai întâi, va rula în festivalurile internaționale de gen. În ultima stagiune a teatrului timișorean, spectatorii l-au urmărit pe Victor Manovici jucând în spectacole precum "Insula", de Mihail Sebastian (regia Mihaela Lichiardopol), "Adam și Eva", după Liviu Rebreanu (regia Alexander Hausvater), "Bad bed stories, de frații Presniakov" (regia Traian Șoimu), "Anna Karenina", adaptare de Helen Edmundson după romanul lui Lev Tolstoi (regia Ada Lupu) și "Prometeu înlănțuit", după Eschil (regia Kokan Mladenovic).

Care a fost drumul de la teatrul ca joc până la scena adevărată?

"La început eram mici și ne plăcea să ne jucăm. Aveam, toți, diverse preferințe: de la soldat până la mafiot. Când ne jucam, mie îmi plăcea să joc mafiotul. De la jocurile astea copilărești, în timp, mi-am dorit foarte mult să fiu actor. Am făcut facultatea și am ajuns actor. Am ajuns acum în momentul în care mă gândesc de multe ori dacă totul a rămas o joacă. Îmi dau seama, de fapt, că e profesia mea. M-am maturizat și mi-am dat seama că mereu trebuie să ai o poziție față de ceea ce faci. Față de piesă, de caracterul pe care-l joci, față de toată situația aia. De fapt, asta e poziția ta față de tine însuți, față de oameni, față de tot ceea ce există în lumea asta, față de tot. Actoria e un mod de a gândi, de a trăi. Nu e doar un job. Ajungi, prin caracterele astea pe care le faci, să devii mult mai uman și înțelegi foarte multe lucruri despre tine făcând căutarea asta. Tu crezi că te raportezi la cineva, dar, de fapt, te raportezi la tine pus în diverse situații și asta te ajută să te descoperi. E foarte plin de viață și de înțeles ceea ce faci. Te ajută să te raportezi, ca om, la lume și la ceea ce se întâmplă cu oamenii. În "Prometeu înlănțuit" regizorul a avut o viziune propie. A plecat de la textul clasic, dar l-a personalizat. E un punct de vedere asupra politicii și vieții de astăzi, exact cum spuneam", mărturisește Victor Manovici într-un interviu acordat site-ului Artactmagazine.ro.

Victor Manovici nu se sfiește să își recunoască slăbiciunile în fața personajului pe care urmează să îl construiască, pas cu pas. Personaj alături de care el, ca actor, se împlinește artistic și profesional.

"În primul rând, am ajuns să-mi descopăr posibilitățile. Am ajuns să-mi construiesc o disciplină care funcționează nu numai la teatru, ci în general. Capeți control, ai mai multă siguranță și gândești mult mai repede. Cel mai mult mă bucură faptul că am reușit să îmi declanșez capacitatea de a vizualiza scena sau situația sau caracterul respectiv. Asta mă ajută foarte mult să pornesc rapid în a lucra. Capacitatea asta de a-l vizualiza, imagina și de a-l materializa. Asta în primul rând, după care începi să ai încredere în ceea ce faci, în ceea ce gândești. E provocator pentru mine. Mi se pare foarte important să lucrezi cu disciplină. Să fii disciplinat și mereu în control. Ca un sportiv. De asta fac tenis și am descoperit că și aici e aceeași chestie: mereu atent și în control și, în același timp, și relaxat, nu crispat; mintea ta funcționează. Cel mai important lucru e să gândești în orice situație ai fi. Să gândești tot timpul, să îți funcționeze mintea. Altfel nu...", povestește Victor Manovici.

Un actor care învață să trăiască prin fiecare nou personaj, un om care își construiește o viață la baza căreia clădește zi de zi, cărămidă cu cărămidă. Prin teatru, lumea se concretizează, chiar dacă deseori devine provocatoare și de prea puține ori generoasă. Dar ea există, iar după ultimul gong urmează de fiecare dată altceva… Un nou rol, o altă poveste! 

(A consemnat Florentina Toniță)

 

Roluri interpretate de Victor Manovici:

2013   Bad bed stories de frații Presniakov, regia Traian Șoimu

2012  Poplinski în "Adam și Eva" după Liviu Rebreanu, regia Alexander Hausvater

2012 Manuel în "Insula" de Mihail Sebastian, regia Mihaela Lichiardopol

2012  Joep în "Cloaca" de Maria Goos, regia Mihaela Lichiardopol

2012  Bețivul, Raphi în "M-am hotărât să devin prost" după Martin Page, regia Antonella Cornici

2011   Buddy (Keno) Walsh în "The Full Monty" de Terrence McNally și David Yazbek, regia Răzvan Mazilu

2011   Tache Farfuridi în "O scrisoare pierdută" de I.L. Caragiale, regia Ada Lupu

2011   "Eminescu", regia Ada Lupu

2010   Mettelus în "Iulius Caesar" după W. Shakespeare, regia Alexander Hausvater

2010   Tybalt în "Romeo şi Julieta" de W. Shakespeare, regia Rahim Burhan

2010   Îndrăgostilă în "Albă ca zăpada şi cei şapte pitici" după Fraţii Grimm, regia Mirela Puia

2009   Vito în "Piaţa Roosevelt" de Dea Loher, regia Radu Afrim

2009   Actorul în "Cum traversează Barbie criza mondială" de Mihaela Michailov, regia Alexandra Badea

2008   Florizel, Ursul, Ofiţer în "Povestea de iarnă" de W. Shakespeare, regia Alexander Hausvater

2008   Andrei Sergheevici Prozorov în "Trei surori" de A.P. Cehov, regia Ada Lupu

2008   Fulvio în "Boala familiei M" de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim

2008   El în" Coca Blues" de Ioan Peter, regia Cristian Ban

2007   Vali în "Visul" după Mircea Cărtărescu, regia Cătălina Buzoianu

2007   Heinrich-Madiel în "Îngerul de foc" după Valeri Briusov, regia Gregory Hlady

2007   Howard în "Cyrano de Buffalo" de Ken Ludwig, regia Petre Bokor

2007   Curtean în "edward" după Cristopher Marlowe, regia Szábo K. István

2006   Marian în "Athénée Palace Hotel" de A. Hausvater & R. Şerban după R.G. Waldeck, regia Alexander Hausvater

2006   Krum în "Krum" de Hanoch Levin, regia Radu Afrim

2006   El  în "Autobahn" de Neil LaBute, regia Radu Apostol

2006   Imagine Show

2005   Invitat în "Absolventul" de Terry Johnson, regia Mihaela Lichiardopol

2005   Ioanide în "Scrinul negru" după G. Călinescu, regia Ada Lupu

2005   Lorenzo în "Neguţătorul din Veneţia" de W.Shakespeare, regia Sabin Popescu

2004   Un cetăţean care luptă pentru cauza opoziţiei, Omul cu coroana în "Sinucigaşul" de Nikolai Erdman, regia Claudiu Goga

2004   Pedagogul în "Medeea" de Euripide, regia Ion-Ardeal Ieremia

2003   Tîlharul pedepsit, Marcu Motanul, Căţelul negru în "Cîntec de adormit Mitzura" după Tudor Arghezi, regia Mihaela Murgu

2003   Primarul în "Diavolul şi domnişoara Prym" după Paulo Coelho, regia Mihaela Lichiardopol

2003   Monsiu Şarlă, Leonaş în "Chiriţa" după Vasile Alecsandri, regia Ion Ardeal Ieremia

2002   Ferid  în "Divanul persan" după Mihail Sadoveanu, regia Cezar Ghioca    

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Magie pe Stadionul Municipal Botoșani. FC Botoșani a făcut istorie! 1-0 cu FCSB. (Foto Video)

Thursday, 21 November 2024

Meciul mult așteptat de suporteri a debutat pe Stadionul Municipal Botoșani, FC Botoșani – FCSB în a 4-a etapă din Superligă, joi seară, ora 20. Echipa lui Ciobotariu a început...

Valeriu Iftime: ,,Problemele județului își pot găsi rezolvarea. Important este să nu le mai ascundem sub preș”! (Video)

Thursday, 21 November 2024

,,Așa cum puteți observa, problemele județului își pot găsi rezolvarea. Important este să nu le mai ascundem sub preș, așa cum au făcut, ani de zile, cei de la PSD. De ce au făcut asta...

Unii dintre rușii cu domicilii false la Botoșani ar fi fost agenți sub acoperire în Occident. Care erau „tarifele”, la bucată!

Thursday, 21 November 2024

Percheziții de amploare au fost declanșate în județul Botoșani, de procurorii Parchetului General. Peste zece mii de ucraineni, moldoveni și ruși ar fi obținut documente care le permit li...