Veteran de război din Dorohoi, la împlinirea unui secol de viață: ”Nemții ne explicau să nu se speriem dacă bombele cad la 10 metri de noi…” (Foto)

Distinsul veteran s-a născut în orașul Dorohoi, la data de 4 februarie 1924, într-o familie cu 4 copii. Tatăl a fost muncitor, iar mama casnică.

A luptat alături de nemți, apoi împotriva lor. A ajuns pe fronturile din Odessa, dar și din Munții Tatra. După război a muncit, vreme de peste patru decenii, ca impiegat de mișcare la CFR. Astăzi, la 100 de ani, având grad de maior, se bucură de liniște alături de fiica sa și de cei trei nepoți.

Mr. (rtr.) Mihai Iliescu, veteran de război, a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani.

La aniversare, mr. (rtr.) Mihai Iliescu a fost vizitat de către reprezentanții Direcției Calitatea vieții personalului, în cadrul programului „Acasă la Veterani”.

”Cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, am deosebita onoare de a vă transmite cele mai sincere urări de sănătate, fericire, împlinire sufletească și bucurii alături de cei dragi. Vă asigurăm de toată aprecierea și respectul instituției militare pentru jertfa depusă sub culorile drapelului național, pentru continuitatea peste veacuri a națiunii noastre”, este mesajul transmis de Angel Tîlvar, ministrul Apărării Naționale.



Mr. (rtr.) Mihai Iliescu s-a născut în orașul Dorohoi, pe 4 februarie 1924. După absolvirea studiilor gimnaziale și liceale a fost încorporat în cadrul Armatei, la Școala de Subofițeri de Infanterie Botoșani.

A luptat pe frontul de Est, la Tisa, Odessa, și, ulterior, după 23 August 1944, pe frontul de Vest, în Arad, Budapesta, Praga, până în Munții Tatra.

”Am participat pe front alături de nemți ca, ulterior, după 23 august 1944, să luptăm contra lor. Am luat parte la luptele care s-au dat în Vest, precum și la eliberarea Transilvaniei, ajungând cu regimentul până în Munții Tatra. Îmi aduc aminte că atunci când cădeau bombele lângă noi, îmi ziceam: Doamne, de ce m-ai făcut? Nemții ne explicau să nu se speriem dacă bombele cad la 10 metri de noi, pentru că acelea nu ne omoară, periculoase sunt cele care picau deasupra noastră. Am trecut prin momente grele, dar cu voia lui Dumnezeu am scăpat teafăr și nevătămat”, a spus cu emoție veteranul de război, la împlinirea unui secol de viață.

Mihai Iliescu a fost decorat cu Medalia ”Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”, iar în urma ordinelor generale de avansare în grad emise, după anul 1990, de Ministerul Apărării Naționale, a ajuns la gradul de maior.

După război a lucrat 42 de ani la CFR ca impiegat de mișcare, până la ieșirea la pensie, în anul 1986.

În urmă cu cinci ani și-a pierdut soția, dar se bucură astăzi de fiica sa, care are grijă de el, precum și de cei trei nepoți cu care se mândrește foarte mult.

”Vizita noastră l-a impresionat pe venerabilul veteran, fiind foarte bucuros că i-am pășit pragul, și ne-a transmis succes în toate activitățile noastre. Şi noi îi transmitem pe această cale sănătate, bucurii și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie”, au transmis reprezentanții Departamentul Calitatea vieții personalului, din cadrul Ministerului Apărării Naționale.




 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean ajuns în comă profundă la spital, tratament căutat în spitalele din țară și din Republica Moldova!

astăzi, 15:36

În cursul zilei de 4 septembrie 2024, în jurul orei 20:00, un bărbat de 40 de ani a ajuns pe Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean „Mavromati&rdqu...

47 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile, înregistrate până în 5 septembrie!

astăzi, 14:52

Conform celui mai recent raport realizat de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, de la începutul perioadei de supraveghere a infecţie...

USR: Semnături pentru Elena Lasconi

astăzi, 14:26

USR a dat, oficial, startul campaniei de strângere de semnături pentru alegerile prezidențiale și parlamentare. Elena Lasconi a strâns semnături în Piața Operei din Timișoara, ...