VASILE MIHALACHE, învăţătorul campion naţional absolut la Scrabble: Lupta se duce până la ultimul cuvânt!

VASILE MIHALACHE, învăţătorul campion naţional absolut la Scrabble: Lupta se duce până la ultimul cuvânt!

VASILE MIHALACHE
Federatia Romana de Scrabble

Despre Vasile Mihalache se poate spune că îşi petrece viaţa cuvânt cu cuvânt. Învăţătorul din Oneaga, devenit campion naţional absolut în 2014, la Campionatele Naţionale de Scrabble, recunoaşte că a trait zile în care Dicţionarul Limbii Române i-a fost singura alinare. La 4 ani îşi pierdea tatăl, la 25 de ani se prăpădea şi mama, iar peste alţi 10 ani, într-un incendiu, pierde toată agoniseala. Şi parcă nu era de ajuns, performanţa obţinerii, pe 1 decembrie, a titlului de campion absolut este umbrită în sfârşitul de an 2014 şi începutul lui 2015: îşi conduce pe ultimul drum fratele mai mare. Cu toate acestea, îşi face loc printre cuvinte, scormoneşte cu acribie parcă în înţelesurile scrise sau trăite. Pentru că, oricâte i s-ar întâmpla, la Vasile Mihalache lupta se duce "până la ultimul cuvânt!".

Palmares de campion!

Scrabble sau Jocul Cuvintelor presupune nu doar o vastă cunoaştere a lexicului, a sensurilor şi flexibilitîţii cuvintelor, ci şi o inteligenţă aparte, spirit de competiţie şi perspicacitate. Iar Vasile Mihalache a dovedit cu prisosinţă toate acestea.

Deţine un loc II şi trei locuri III la proba de perechi. A câştigat de trei ori Cupa României cu echipa Olimpic Câmpulung Moldovenesc, şi tot de trei ori Cupa României cu echipa Universitatea Cluj Napoca, cu care a obţinut şi patru titluri naţionale la intercluburi. În anul 2013 şi 2014 a pierdut la mustaţă Cupa României la individual, dar este decis să îşi ia revanşa! Este vicecampion naţional la compunere în 2005, a obţinut Bronz la duplicat în 2009, deţine titlul de campion naţional în 2003, 2013 şi 2014 la proba de libere şi campion naţional în 2014, la proba de anticipaţie.

CAMPION ABSOLUT al ROMÂNIEI în 2014!

După 20 de ani de pasiune în lumea literelor, câştigă în anul 2014 titlul de campion absolut al României. Turneele finale ale Campionatelor Naţionale de Scrabble în limba română (individual şi intercluburi) la toate categoriile s-au desfăşurat în perioada 29 noiembrie – 1 decembrie, la Bucureşti, fiind organizate de Federaţia Româna de Scrabble. Competiţia, la care Vasile Mihalache a devenit Campion national absolut, a reunit 31 de sportivi Seniori şi 8 la categoriile de Tineret.

La început a fost... Oneaga!

A descoperit jocul de scrabble în urmă cu 20 de ani. Era învăţător în satul Oneaga şi într-o zi a văzut la televizor ceva ce i-a furnicat degetele şi i-a stârnit literele pe care el le frământa zilnic în abecedarele celor mici. Însă nu l-a lăsat inima să pornească singur în marea aventură! "La televizor era un concurs de jocuri logice. S-a dat grupa CEEPRST, din care să găsim cât mai multe cuvinte de 7 litere. Am găsit SCEPTRE, SPECTRE şi RESPECT. Am dat răspunsul tuturor copiilor din şcoală. Am pus circa 200 de răspunsuri în vreo 10 plicuri şi le-am trimis", spune Vasile Mihalache.

La Bucureşti era mirare mare! Învăţătorul şi elevii, pitiţi în căsuţele lor din Moldova, aşteptau cu sufletul la gură.

La televizor se spunea: "De la Oneaga, Botoşani, am primit un număr de... răspunsuri corecte, dar pentru tragerea la sorţi nu vom da la fiecare răspuns un număr, ci fiecărui plic". N-a câştigat nimeni, dar la Bucureşti se vorbea deja despre copiii din Oneaga! "La scurt timp am primit o scrisoare şi un colet cu 10 jocuri de scrabble. Caiete şi 10 cărţi de iniţiere în scrabble", îşi aminteşte învăţătorul.

"Am rămas doar cu hainele de pe mine". A citit de cinci ori DEX-ul!

A început să se informeze, să înveţe singur, să experimenteze. Curajul nu a fost, pentru Vasile Mihalache, o formă de frondă intelectuală, nici de ambiţie profesională, ci pur şi simplu pasiune! Şi a început aventura, care continuă şi astăzi!

Primele rezultate au venit în urma jocului prin corespondenţă. "Sunt cele mai frumoase şi mai grele. Nu erau programe pe calculator, jucam în jur de 100 partide pe an. Analizam şi încercam să intuiesc ce depunere va urma de la partenerul de întrecere. Şirul de litere aşezat de arbitru îl aveam fiecare".

La doi ani de la prima participare, în 1996, Corneliu Faur, din Reşiţa, un partener de la partide prin corespondenţă, i-a sugerat să intre la concursurile de sală. A debutat astfel la un turneu în staţiunea Tuşnad Băi.

În 18 ani, a lipsit doar de la două turnee de sală. Îşi aminteşte cu durere de una dintre absenţe. "În noiembrie 1998, când trebuia să fiu din nou la Tuşnad nu am putut merge, iar în acele zile am avut o mare nenorocire, un incendiu devastator mi-a distrus casa şi o colecţie filatelică, numismatică, materiale sportive, fanioane, reviste, programe meci etc. Am rămas doar cu hainele de pe mine! Era un al treilea mare şoc din viaţa mea, după decesul tatălui în 1966, pe când aveam doar 4 ani, şi decesul mamei în 1987, când aveam 25 de ani".

Pasiunea pentru jocul de scrabble l-a ajutat să depăşească şocul acelei nenorociri. Alinare i-a fost... Dicţionarul Limbii Române! "Am stat o perioadă la sora mea, unde pentru a uita cât de cât mă alinam cu Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, pe care l-am parcurs în acea perioadă de circa 5 ori. Mi-am făcut tot felul de liste de cuvinte: interjecţii, verbe tranzitive, intranzitive, cuvinte ce conţin litera X etc.".

Aventura politică: De la catedră la Primărie şi înapoi!

În anul 2000 a intrat în politică. A candidat şi a ocupat posturi în administraţia comunei. "În 2000 am ieşit consilier. Am fost ales viceprimar. În anul 2004, după două tururi de scrutin, am ieşit primar, pe lista Partidului Noua Generaţie, a lui Gigi Becali. Am căutat partide mici, pentru că la ţară se votează omul! În anul 2008 am pierdut în turul II funcţia de primar, dar am fost ales din nou viceprimar. În septembrie 2010 am demisionat şi m-am întors la catedră, unde am preluat clasa I".


Cluburile din România se mândresc cu botoşăneanul campion!

În presa din România, reuşita botoşăneanului Vasile Mihalache este prilej de bucurie şi mândrie pentru... ardeleni! "Un clujean a devenit campion naţional absolut la Scrabble", scrie presa din Ardeal despre Vasile Mihalache, care este legitimat, de mai bine de 5 ani, la Universitatea Cluj (foto sus). A jucat sub culorile mai multor cluburi, pentru că la Botoşani nu a fost şi încă nu este un club de scrabble. Dacă nu era legitimat nu putea participa la concursurile de sală. "Am jucat pentru Argus Târgu Frumos, pentru care în 2003 am obţinut prima mea mare performanţă, titlul naţional la una dintre probe, cea de libere. Am jucat apoi pentru Olimpic Câmpulung Moldovenesc, iar din anul 2009 joc pentru Universitatea Cluj, care mi-a oferit nişte condiţii excelente: asigurarea sejurului la toate turneele la care am participat, decontarea deplasării şi, nu în ultimul rând, premii la sfârşit de an".

Pasiunea prinde rădăcini la Botoşani, şi se duce vestea în România!

În 2010 a început să organizeze la Botoşani etape naţionale de campionat, atât pentru seniori, cât şi pentru prichindei, cadeţi, juniori. Anul acesta, în perioada 29 aprilie – 2 mai va fi al şaselea an consecutiv.

La fiecare dintre aceste turnee a mers cu câte 20-30 de copii la diferite categorii, care au obţinut o sumedenie de cupe, medalii. Printre ei şi propria fiică, elevă în clasa a VII-a, care a obţinut deja 3 titluri la proba de perechi. Impactul acestor competiţii organizate la Botoşani i-a adus aprecieri din partea specialiştilor, dar şi a Federaţiei Române de Scrable.

"Îi mulţumesc domnului Vasile Mihalache, cel a carui inima este dedicata acestui joc si care a creat un puternic centru de copii in dulcele leagan al Moldovei", spunea în urmă cu un an Dan Laurenţiu Sandu, fost preşedinte FRS şi campion naţional absolut în 2012. Iar Cătălin Caba, arbitru scrabble, prezintă turneele de la Botoşani drept exemplu ce poate fi extins pe scară largă: "Un numar mai mare de turnee locale ar imbogati calendarul federatiei, ar putea beneficia de subventii din partea DJTS pe proiectele initiate cu acest prilej, ar putea fi un bun punct de pornire pentru cooptarea reala a multitudinii de jucatori activi pe internet care ar putea sa-si rupa o sambata, o duminica, in zona in care locuiesc, pentru o portie de adrenalina la o competitie de scrabble aflata la doar cativa pasi de casa lor. Exemplul oferit in anul 2010 la Botosani de pasionatii din localitate catalizati de inimosul nostru prieten Vasile Mihalache poate fi extins pe scara larga".

Luptă dramatică până la ultimul cuvânt!

După ce a fost campion naţional în 2003, 2013 şi 2014 la proba de libere, cea mai mare performanţă de până acum a venit în urmă cu o lună: campion naţional absolut!

"Anul 2014 a fost cel care mi-a adus cele mai bune rezultate, după o muncă de 20 de ani. Titlul de campion naţional absolut al României. Campionatul se desfăşoară astfel: se joacă patru etape în patru oraşe diferite. La fiecare etapă se joacă şase probe: duplicat clasic, duplicat completiv, duplicat eliptic, compunere, anticipaţie şi libere. După patru etape se aleg cele mai bune trei rezultate la fiecare probă, după care urmează turneul final, care anul acesta s-a desfăşurat la Bucureşti. La turneul final se joacă fiecare probă, se adună punctele obţinute şi se acordă titlurile obţinute la duplicat cumulat, compunere, anticipaţie şi libere, iar din cumularea tuturor probelor rezultă titlul de campion absolut al României".

Vasile Mihalache a parcurs drumul cu răbdare, cu pasiune şi cu bucuria împărtăşirii.

"Cu modestie spun că cele 3 titluri din 5 posibile obţinute de mine anul acesta au fost o surpriză pentru mulţi, o luptă dramatică până la ultimul cuvânt, cu dese răsturnări de situaţii. La fiecare probă este o scară de punctaj, în funcţie de numărul de jucători şi de ratingul acestora, ceva ca în tenis".

Învăţătorul din Oneaga demonstrează că performanţa nu înseamnă doar bani şi capitală. Pentru a reuşi este nevoie de pasiune, completată şi de generozitatea de a împărtăşi această pasiune. Pentru că, atunci când talanţii se înmulţesc, puterea exemplului se amplifică, devine izvor şi energie creatoare. Aceasta este lecţia pe care Domnul Învăţător ne-o predă astăzi!

(Florentina Toniţă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 19 ianuarie: Sf. Cuv. Macarie cel Mare şi Macarie Alexandrinul; Sf. Ier. Marcu, Mitropolitul Efesului; Sf. Mc. Eufrasia

astăzi, 08:03

Dar, venind cei din sat, l-au făcut preot fără voia lui, deşi era încă tânăr. Deci, făcându-se acest lucru, Macarie a început să ducă o viaţă mai aspră, căci venea...

Valeriu Iftime la discuție cu Grozavu: ,,Le-am promis oamenilor din Botoșani că anul ăsta nu vor mai avea emoțiile de anul trecut”! (Video)

Saturday, 18 January 2025

Valeriu Iftime, finanțatorul clubului FC Botoșani, a postat, sâmbătă, 18 ianuarie, un clip video în care își arată mulțumirea către actualul antrenor al echipei FC Botoșani....

Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi au marcat astăzi Ajunul Bobotezei și se pregătesc de sărbătorirea Botezul Domnului!

Saturday, 18 January 2025

Potrivit canoanelor bisericești, Mântuitorul Iisus Hristos a început să propovăduiască atunci când a împlinit 30 de ani, după ce a primit botezul în apa Iordanului d...