TAIFAS LA STIRI CU SORIN ANDRONACHE: Am avut propuneri sa plec din Botosani, dar le-am refuzat politicos!

TAIFAS LA STIRI CU SORIN ANDRONACHE: Am avut propuneri sa plec din Botosani, dar le-am refuzat politicos!

 SORIN ANDRONACHE: Audienta din Botosani este selectiva, priceputa si poate cu mult peste ce e la nivel national. Cum s-ar spune: ai nostri sunt mai destepti!  

Om de radio si de televiziune, dar si unul dintre cei mai buni comentatori sportivi din zona Moldovei. Sorin Andronache este prezentatorul de la Stirile Tele M, alaturi de Mirela Ciorogar. L-am invitat la Taifasul Stirilor pentru a afla punctul de vedere al unui om care ne priveste zilnic din spatele sticlei.

1. Voi porni taifasul nostru de la o intrebare doar aparent provocatoare, in fond extrem de lucida: Ce se pierde atunci cand ceva se castiga? Mai exact, am castigat libertatea, sub toate aspectele ei, democratia, cu toate intelesurile, dar mai ales subintelesurile ei... Ce am pierdut, insa, daca am pierdut ceva? Ai sentimentul ca ceva s-a prapadit pe drum, fara sa ne dam seama?

Pai am cam pierdut, sa ne gandim... Din pacate, am ajuns o natie fara sentimente, femeile isi traiesc sentimentele prin telenovele, barbatii, cred ca tot prin programe tv. Am pierdut si institutia numita familie. Putini sunt cei care mai cred in ea. Usor, usor, o sa ne pierdem si ca natie, romanii au devenit cu mandrie italieni, spanioli, americani etc. Ca tara, ne-am pierdut directia, daca inainte, cu voie, fara voie, toti sufereau pentru ca asa era dictat de sus, dar toti sufeream intr-o directie, ei bine, dupa evenimentele din 89 nu mai avem o directie comuna.

 

2. Parlamentarii nostri: ii blamam, ii judecam... Le cerem mai mult decat ne pot ei da, iar ei ne dau intotdeauna doar ceea ce nu le-am cerut niciodata. Ca exercitiu de democratie macar, te invit sa faci doua propuneri legislative sau sa mentionezi doua probleme majore si neaparat urgente in contextul social si politic actual.

Parlamentarii, hmm, nici nu stiu, am o veche dilema: avem parlamentarii pe care-i meritam sau meritam parlamentarii pe care-i avem?

Propuneri legislative..., nu sunt genul care da peste, sunt genul care ii invata sa pescuiasca. Asa ca propunerile mele merg pe directia economica.

A – As reduce TVA-ul pana la un procent de maximum 5%. As face cota TVA de 2-3%. Si explic si de ce: cota TVA este, practic, modalitatea prin care statul tine sub control valoarea reala de tranzactionare intre doua societati. Bun. Asta teoretic, practic, prin cota asa de mare de 19%, statul ia de la firme niste bani, pe o perioada de timp, pe care ii foloseste, ii ruleaza, nu plateste dobanda pentru ei, dupa care, cu chiu cu vai, unele firme isi recupereaza TVA-ul.

B – As reduce numarul de taxe si impozite (cred ca sunt 76-78 in total) pe care o firma trebuie sa le plateasca la stat, la 2, maximum. Impozitul pe profit si taxa de smecher (pot sa o numeasca ei cum vor). In felul acesta am limpezi un pic fiscalitatea.

Pe plan local, as construi o cladire administrativa cu 30, 40 de etaje, in care as muta toate directiile locale, primaria etc. si as inchiria restul de birouri pentru privati. In felul acesta, omul ar gasi in aceeasi cladire si primar si notar si avocat si ce mai vrea el. Pui un panou mare la intre: etajul I primaria, etajul II prefectura, etajul III consiliul local, etajul IV AJOFM, etajul V taxe si impozite etc.

 

3. Ce lipseste si ce prisoseste societatii actuale?

Ce lipseste societatii? Exact societatea! Noi nu suntem o societate, noi suntem 20 de milioane de cetateni si atat. Ce prisoseste? De exemplu 2 camere parlamentare. Una e suficienta. Nu ne trebuiesc si senatori si deputati.

Plus ca eu nu as mai organiza alegeri, si asa nu ies oamenii la vot, iar cei care ies, una voteaza si alta primesc. Eu le-as da, de exemplu, din oficiu cate un mandat de 8 ani, unu la PSD, unu la PD-L si unu la PNL. Iar dupa 24 de ani, mai vedem.

 

4. Cum comentezi, jurnalistic vorbind, urmatoarea stire: Concertele sustinute anul trecut de Filarmonica i-au adus venituri proprii de 40.000 lei. Consiliul Local a subventionat institutia cu suma de 2,8 milioane de lei. Teatrul Vasilache a avut anul trecut 18.000 de spectatori, adica venituri proprii de 74.000 lei. Consiliul Local i s-a alocat o subventie de 850.000 lei. Si totusi, botosanenii prefera in continuare fotbalul! La un singur meci, pe Municipal se aduna spectatori cat la zece reprezentantii ale Filarmonicii sau Teatrului Vasilache. FC Botosani a beneficiat anul trecut de o finantare de circa 1,1 milioane lei din partea municipalitatii.

Nu stiu daca e bine sau nu, dar fotbalul este cea mai mare manifestare sociala, in momentul de fata, si asta nu doar la noi, la romani.

In momentul in care pe un stadion se aduna 70-80 de mii de oameni, aceasta este o manifestare sociala. Pe plan local, fotbalul, desi aduna mai multi spectatori si totusi a primit mai putini bani de la autoritati, se explica prin faptul ca fotbalul mai are si alte surse de venit, din sistemul privat.

Teoretic poate nu e bine, practic nu putem renunta la cultura. Ce putem face noi in schimb, am putea sa reformam sistemul. In fotbal exista criteriul performanta, in cultura... nu prea.

 

5. Cat de responsabila este presa, chiar si cea locala, de faptul ca incearca sa se plieze, ca sa nu spunem sa se muleze, pe gusturile marelui public, de dragul audientei?

Sa fim clari intelesi. Presa se ghideaza dupa principii economice si, teoretic, dupa performanta. Presa nu trebuie sa faca ea cultura. Pentru asta exista familia, scoala, biserica.

Cunosc bine presa locala, sa stii ca nu prea se muleaza pe gusturile marelui public, de dragul audientei. Intai de toate, pentru ca nu exista masurarea audientei decat in mediul online. Noi inca nu avem, de exemplu, un radio care sa difuzeze manele, in Brasov exista.

Iar in loc de concluzie, sa stii ca audienta din Botosani este selectiva, priceputa si poate cu mult peste ce e la nivel national, asta asa, ca idee. Cum s-ar spune: ai nostri sunt mai destepti!

 

6. Ce ti se pare mai usor de realizat: sa intre FC Botosani in Liga I sau sa devii un cunoscut - la nivel national, bineinteles - comentator sportiv?

Pai, intai de toate, eu sunt cunoscut la nivel national ca si comentator sportiv, asta asa, fara falsa modestie. Pana si pentru faptul ca meciurile FC Botosani sunt transmise in direct pe internet si sunt oameni din alte orase care le urmaresc. Apoi au fost si cei de la Sport.ro care au urmarit pe net 1-2 meciuri comentate de mine.

Si, ca dezvaluire, am avut propuneri sa plec din Botosani, dar le-am refuzat politicos. Comentez meciurile FC Botosani cu si din pasiune. Nu e o meserie pentru mine, sunt amator.

In ceea ce priveste promovarea FC Botosani in Liga I, sa stii ca nu asta e greu, sa promoveze, greu ar fi sa se mentina acolo. Stii, poate de asta nici nu a promovat... sa te gandesti la asta. Daca la nivelul de acum, de Liga a II-a, sunt probleme financiare, gandeste-te la Liga I...

 

7. In weekend inchiriezi filme sau te satisface oferta TV? Iesi la o bere cu baietii? Muncesti in nestire sau ai un cult al vietii organizate, calme, asezate?

Well, in weekend ma uit la filme, citesc, ies sa socializez, dar nu sunt consumator de bere. In genere nu consum alcool, compensez in schimb cu fumatul.

Dar se intampla sa muncesc, in special sambata, si asta fie ca sunt la birou (ca acum), fie ca sunt acasa.

Am familie, doua job-uri, scoala si sunt implicat si in multe alte proiecte... Nu am cum sa am o viata organizata.

 

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneni sancționați pentru continuarea propagandei electorale!

Saturday, 23 November 2024

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au încep...

13 candidați: România își alege al cincilea președinte de după 1989!

Saturday, 23 November 2024

România își alege cel de-al cincilea președinte de după 1989, după Ion Iliescu (trei mandate), Emil Constantinescu, Traian Băsescu (două mandate) și Klaus Iohannis (două mandate). ...

Pedepsit să muncească la Muzeul din Botoșani după ce a fost condamnat pentru deținere de droguri de mare risc!

Saturday, 23 November 2024

Tribunalul Suceava l-a condamnat pe Costel Vlăduț I. la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de deținere de droguri de mare risc, pentru consum propr...