Matei Butnaru, olimpicul din Botoșani care va reprezenta România la competiția internațională de Astronomie și Astrofizică! (Foto)

Deși ar fi putut opta să urmeze orice colegiu din țară, a ales, în urmă cu un an, să rămână acasă, în Botoșani, la Colegiul Național “Mihai Eminescu”. ”Sunt și aici profesori foarte buni, care pot să-ți transmită din preaplinul de cunoștințe pe care le dețin și să te conducă spre succes!”

În perioada, 29 mai - 6 iunie 2025, la Suceava a avut loc selecția loturilor restrânse ale României-secţiunile juniori și seniori, pentru ediția a XVIII-a a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (Mumbai - India 11 – 21 august 2025) și pentru ediția a IV-a a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică pentru Juniori (Piatra Neamț – România 18 – 25 Octombrie 2025). Organizatorii evenimentului au fost Ministerul Educației și Cercetării, ISJ Suceava, USV, Societatea Ştiinţifică Cygnus-Centru Unesco în parteneriat cu Liceul cu Program Sportiv Suceava.

 

Din loturile lărgite care au susținut cele cinci probe  decisive - proba teoretică, analiză de date, hartă mută, proba observațională pe cerul nopții cu telescopul și proba observațională de planetariu, au făcut parte și doi elevi din Botoșani, ambii concurând pentru lotul restrâns de juniori.

Pe 5 iunie, de Ziua Dascălului, așa cum este tradiția acestei competiții, în Aula Liceului Sportiv din Suceava s-au desecretizat și deschis, în direct, plicurile cu lucrările concurenților, pe secțiuni, și s-a afișat ierarhia punctajelor obținute pe fiecare subiect și probă, în parte.

La final, Matei Butnaru, elev în clasa a IX-a B, la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, s-a clasat în primii cinci juniori care vor reprezenta România la competiția Internațională de Astronomie și Astrofizică jr. 2025 - Piatra Neamț, România. Acest parcurs nu este  întâmplător pentru Matei, deoarerece anul acesta este al doilea an consecutiv în care a reușit să se califice în echipa principală a României pentru participarea la OIAA. Efortul susținut, seriozitatea și dedicarea acestui tânăr au fost îndrumate cu mult tact și dedicare și susținute constant, pe tot parcursul acestui an școlar, de domnul profesor de fizică Aurelian Pintilei, de la C.N.M.E. Botoșani și de domnul profesor doctor Petru Crăciun, care coodonează disciplina Astronomie și Astrofizică, nivel liceal, la  CEX Suceava, în cadrul căruia Matei a activat începând cu luna octombrie 2024. De asemenea, la acest rezultat au contribuit și ore de pregătire,  online, susținute, săptămânal, de mentori - foști olimpici internationali ce sunt acum studenți la universități de top din România și din străinătate,  în cadrul Centrului  de Excelență pentru  Performanță  în  Astronomie și Astrofizică din România, inițiat în colaborare cu CJEx Suceava .

De mic, Matei  a fost fascinat de științe, începând cu matematica și continuând cu fizica, astrofizica, chimia, biologia, geografia etc. și pe măsură ce le studiază aprofundat, în special, matematica, fizica, astrofizica, astronomia descoperă, tot mai mult, conexiuni între acestea, conexiuni care ii sporesc curiozitatea și setea de cunoaștere. Performanța vine ca o completare a determinării sale și a plăcerii de a studia mai mult și mai mult, zi de zi. Ea nu reprezintă o simplă acumulare de premii, ci mai ales, o formă profundă de curaj asumat de a se afla în competiție cu alți tineri din marile orașe ale țării și de a-și demonstra sieși că trebuie să muncești intens ca să-ți atingi visul.

Deși ar fi putut opta să urmeze orice colegiu din țară, a ales, în urmă cu un an, să rămână în Botoșani, acasă, la Colegiul Național “Mihai Eminescu”,  pentru că Matei este de părere că: ”dacă vrei să  faci performanță, nu e nevoie să pleci în alt oraș. Sunt și aici profesori foarte buni, care pot să-ți transmită din preaplinul de cunoștințe pe care le dețin și să te conducă spre succes. Trebuie doar să-ți dorești cu ardoare și să le demonstrezi dascălilor, prin ceea ce faci, că ești determinat”.

Le este recunoscător conducerii și tuturor cadrelor didactice de la CNME, care îl îndrumă, pentru că l-au sprijinit mereu în acest an școlar pentru a putea să se vorbească, încă o dată la superlativ, de elevii C.N.M.E. Botoșani.

 „Performanța implică excelență academică, muncă susținută și o pasiune autentică pentru aprofundarea unui domeniu, iar Matei a dovedit din plin aceste calități complexe prin rezultatele remarcabile pe care le-a avut la competițiile din acest an școlar, dar, mai ales prin calificarea la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică, sesiunea 2025. Îl felicităm pentru performanță și îi dorim succes la această etapă a competiției, cu credința că se va bucura nu doar de sprijinul școlii, și al părinților, ci și al întregii comunități din care face parte”, a precizat directorul instituției de învățământ,  profesor Cristina Chiriac.




 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La 100 de ani de la sfințirea unei biserici din Botoșani, IPS Teofan a binecuvântat clopotnița!

astăzi, 10:50

În după-amiaza zilei de luni, 09 iunie, de sărbătoarea Sfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, alături de un sobor de preoți, a oficiat slujba de sfințire a n...

O nouă misiune pentru viață: Jandarmii botoșăneni au donat sânge, marcând Ziua Mondială a Donatorului! (Foto)

astăzi, 10:06

Astăzi, 14 iunie, în întreaga lume se celebrează Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, prilej pentru a crește gradul de conștientizare asupra necesității condițiilor de sigur...

Adrian Chică Roșă nu mai vrea să continue la FC Botoșani. Va juca la o formație de tradiție!

astăzi, 09:30

Petrolul a reușit să obțină acceptul atacantului Adrian Chică Roșă de a juca din sezonul viitor la Ploiești. Fotbalistul care va împlini 27 de ani în luna septembrie devine liber d...