S-a nascut in Horlacenii Botosanilor, in ultima zi de august a anului 1954, dar a impanzit lumea cu tapiseriile realizate in ani si ani de traire artistica.
Pentru ca parintii i-au intuit talentul, au inscris-o, la numai 11 ani, la Liceul de Arta Octav Bancila din Iasi, unde a deprins, in special, secretele picturii.
A urmat apoi, in perioada 1979-1983, Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu Bucuresti, alegand sa studieze arta tapiseriei, un domeniu extrem de anevoios.
In prezent este profesor la Liceul de Arta Suceava, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si presedinte al UAP Suceava.
A ales tapiseria, o arta care cere, in primul rand, foarte multa rabdare.
"Tapiseria imi ofera spatiu sa-mi exprim creativitatea. Ca sa faci arta trebuie sa ai rabdare, dar ca sa faci tapiserie trebuie sa te inarmezi cu si mai multa rabdare", spune artista Lucia Puscasu.
Drumul de la idee la opera de arta este anevoios, pretentios si, mai ales, o munca etapizata, minutioasa si deopotriva fascinanta.
Pentru a realiza o tapiserie, prima data se face o documentare a proiectului, schita, dupa care urmeaza marimea, realizarea cartonului, spalatul, vopsitul, depanatul si tesutul lanii, iar abia apoi urmeaza finisarea proiectului.
"O tapiserie se tese intr-o luna. Necesita foarte multa munca si concentrare, demersul fiind foarte greu de la idee la produs", povesteste Lucia Puscasu.
Primele expozitii personale le are in anii 1986, 1988, in Vatra Dornei si Suceava, unde expune tapiserie si pictura, dupa care urmeaza altele, dupa 1989, in Bacau, Botosani, Bucuresti, dar si numeroase expozitii in strainatate: Muzeul etnografic Torino, Italia, tapiserie si grafica; Galeria Ripustus Hameenlinna, Finlanda, tapiserie, grafica, minitapiserie; Galeria STOA Helsinki, Finlada, tapiserie, minitapiserie; Cernauti, Ucraina, tapiserie si grafica; Vancouver, Canada, tapiserie; Ankara, Turcia, tapiserie; Moscova, Rusia, tapiserie; Toronto, Canada, grafica; Tournai, Belgia, tapiserie; Belgrad, Iugoslavia; Nice, Franta, grafica si tapiserie; Know, Herillville, Chicago, Cornerstone, Misshewalla, SUA; Hameenlinna, Finlanda; Washington, SUA, grafica si pictura; Cehia, Polonia, colaj textil, grafica; Ronnvikin, Helsinki, Tampere, Finlanda, grafica; Spania, Madrid, tapiserie; Spania, Madrid, Ciudad Real, tapiserie.
Lucia Puscasu are peste 150 de participari la expozitii judetene de grup, saloane si concursuri nationale, trienale si bienale.
Artista s-a bucurat de aprecierea juriilor sau a criticilor de arta, dar si de premii importante in breasla si nu numai.
De la Premiul Voronetiana - pentru grafica si pictura sau Premiul Ministerului Culturii din Republica Moldova la Saloanele Moldovei pentru tapiserie, Lucia Puscasu a primit numeroase Diplome de Excelenta, cronici entuziaste, reprezentand, in acest moment, un model extrem de important pentru tinerii artisti.
Chiar daca traieste in Suceava, Lucia Puscasu a creat mereu alaturi de artistii botosaneni, fie in tabere de creatie, fie in manifestari si evenimente de anvergura artistica.
Lucia Puscasu a ramas fidela Horlacenilor, pamantul care a ivit-o lumii pentru ca apoi ea, lumea, sa ii ofere recunoasterea.
LUCIA PUSCASU, arta cu radacini botosanene
Stiri Botosani Sunday, 21 June 2009 Oamenii cetățiiSpune-ne opinia ta
Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani
Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!
Sunday, 23 February 2025
Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...
Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!
Sunday, 23 February 2025
În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...
În această dimineață: Incendiu izbucnit în podul unei case dintr-o localitate din Botoșani!
Sunday, 23 February 2025
Aceștia au constatat faptul că incendiul se manifesta în podul casei, unde ardeau câteva grinzi din lemn și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la între...