Lecție de cioplit în lemn transmisă virtual de meșterul popular botoșănean Marcel Apalaghiei. VIDEO

Lecție de cioplit în lemn transmisă virtual de meșterul popular botoșănean Marcel Apalaghiei. VIDEO

Prezent virtual în cadrul Muzeului Național al Satului “Dimitrie Gusti” din București, unul dintre cei mai cunoscuți meșteri cioplitori, profesorul Marcel Apalaghiei, a transmis online o lecție de cioplire în lemn în care explică ce înseamnă unele simboluri încrustate pe porți, stâlpi sau linguri și cum le putem realiza singuri.

Originar din satul Hulub, judeţul Botoşani, meşterul popular Marcel Apalaghiei, deşi a absolvit Facultatea de mecanică, se regăseşte în domeniul artei și a învăţat de la unchiul său Niculai să dea viaţă lemnului.

Cu răbdare, credinţă, dragoste şi pricepere făureşte cruci, troiţe miniaturale, cruciuliţe, linguri, blidare, ustensilele casnice, alături de tot felul de mici recipiente pentru sare, mirodenii, făină sau cutii păstrând fidel tehnicile şi formele moştenite din bătrâni.

Pe toate acestea se regăsesc elemente de ornamentică tradiţională, între care se pot distinge zimţii, spirala, cercul incizat sau decupat, roza vânturilor sau motivul solar, în toate variantele lui, şarpele sau dintele de lup.

Fiind foarte apropiat de biserica creştină, în vara anului 2011, a fost invitat să realizeze tetrapodul Maicii Domnului, tetrapodul Mântuitorului, strana cântăreţului şi un analog la Parohia ortodoxă română Sfântul Paulin episcop de Nola din oraşul Caserta, Italia.

Profesor la Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Botoșani, Marcel Apalaghiei transmite meşteşugul generațiilor viitoare şi în cadrul atelierelor şi taberelor de creaţie organizate de muzee.

De asemenea, în gospodăria cunoscutei familiei de meşteri populari cioplitori în lemn, Marcel şi Sonia Apalaghiei se desfăşoară de câţiva ani o tabără de creaţie organizată de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Botoşani, cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani.

 

 

Spune-ne opinia ta