LA MULTI ANI, LUISIAN GRIGORE!

LA MULTI ANI, LUISIAN GRIGORE!

 LUISIAN GRIGORE  

Undeva in Botosani, intr-un apartament de bloc, doua suflete isi petrec batranetile. Doamna Florica si Domnul Viorel Grigore. Invatatori care au format generatii la rand de elevi, oameni in fata carora mii de oameni se inclina si astazi. S-au cunoscut in timpul liceului, la Dorohoi. "Ne-am reintalnit mai tarziu, ne-am casatorit si mi-a daruit trei baieti. Am facut apoi o problema de matematica chiar asa: despre un tata care avea trei feciori. Am publicat-o in Gazeta Matematica", spune mandru Domnul Invatator.

Unul dintre cei trei baieti ai familiei Grigore se numeste Luisian. A urmat cursurile Universitatii "Al. Ioan Cuza" Iasi, Facultatea de Matematica, promotia 1992. Nascut in urma cu 43 de ani, pe 28 martie, Luisian Grigore a fost fascinat de cifre, dar a fost atras si de misterul care se ascunde dincolo de concret, pasind pe taramul inventicii.

Astazi este cunoscut in special prin succesele nationale si internationale ale elevilor sai de la Palatul Copiilor, unde Luisian Grigore coordoneaza Cercul de Fizică Aplicată-Electronica, Automatizari-Robotica.

Sute de elevi s-au perindat pe la Palat! Unii, fascinati de informatica, au devenit adevarati inventatori. Asta dupa ce profesorul le-a scos la iveala farama de geniu, lasandu-i apoi sa isi valorifice singuri capacitatile si creativitatea. 

Pentru ca profesorul Luisian Grigore a stiut sa ii descopere, cei cu aptitudini deosebite fiind dirijaţi spre performanţă si sprijiniti să îşi dezvolte imaginaţia. Cercul de informatică şi-a dovedit în scurt timp eficienţa în activitatea de instruire a copiilor din învăţământul botoşănean şi aceasta este argumentată prin numeroasele activităţi şi concursuri interjudeţene şi naţionale la care participă elevii.

In noiembrie 2011, specialisti si profesori universitari din Bucuresti erau decisi sa vina la Botosani, pentru a intelege miracolul unor performante impresionante dupa ce au vazut, la Romexpo, doua proiecte realizate de "micile genii de la Palat", una dintre lucrari fiind premiata in cadrul Salonului National de Inventica pentru Tineret, care a avut loc la Bucuresti!

Succesul echipei de la Palat a fost atunci unul mai mult decat rasunator: in urma unei selectii riguroase de proiecte, Cercul de Fizică Aplicată-Electronica, Automatizari-Robotica, de la Palatul Copiilor Botosani a fost invitat in marea competitie de la ROMEXPO - Salonul National de Inventica pentru tineret din cadrul Targului International GAUDEAMUS, - in perioada 23-27 noiembrie 2011.



Botosanenii au participat cu proiectul "Microcalculator" (Horbuli Mihnea) si cu "Sistem inteligent de supraveghere a locuintei" (Voiniciuc Constantin), cei doi intrand in competiţie cu alte lucrări, realizate de ingineri si universitati de prestigiu din tara. "Pentru "Sistemul inteligent de supraveghere a locintei" s-au primit numeroase solicitări, dar si propuneri de promovare si colaborare din partea unor antrepenori. Urmeaza ca acest sistem sa-l standardizam si sa-l omologam", spunea atunci profesorul Luisian Grigore, coordonatorul Cercului de la Palatul Copiilor Botosani. De asemenea, microcalculatorul a atras multi curiosi, deoarece este realizat intr-un singur circuit integrat programabil si are toate elementele unui calculator: iesire tv-out, sunet, tastatura, jocuri.

"Pe langa aceste proiecte, am prezentat si roboti inteligenţi creati la cercul nostru. Multi vizitatori interesati de creatii si mai ales de microsumo (robot de lupta -5/5 cm), au dorit sa-si inscrie copiii la cerc, nestiind ca suntem din celalalt capat al tarii. Surprinsi ca Palatul National al Copiilor din Bucuresti nu are un cerc similar, au felicitat activitatea noastră si potenţialul intelectual al Moldovei", se mandreste profesorul botosanean.


Reamintim ca in anii 90 echipa reprezentativă a judeţului (PaCo-Botoşani) este castigătoarea locurilor I la toate fazele judeţene organizate la nivelul gimnaziu intre cluburile, scolile si liceele din judeţ. An de an această echipă este formată numai din membrii cercului de informatică de la Palatul Copiilor.

Elevii cercului de informatica au realizat prima pagina de internet din judet a Palatului Copiilor, prima pagina de internet a orasului Botosani, printre primele transmisii video live pe internet din tara si prima din Moldova.

Tot elevii de la Palat au avut prima retea routata printr-un server linux din institutii scolare, primul server educational edu.botosani.ro si un server cu servicii complete internet (mail, ftp,http etc). Zeci de pagini internet pentru scoli, licee, inspectoratul scolar, casa corpului didactic si societati comerciale.

Importanta este si contribuţia la realizarea CD-ului Opere Complete Mihai Eminescu (comandă a Ministerului Culturii prin firma PETAR, numele profesorului a numeroşi elevi fiind înscrise pe CD). Acest CD a fost vandut in tara si strainatate in peste 2000 exemplare. Au fost editate cele 16 volume, aproximativ 15.000 de pagini.  Trei dintre programatori au fost elevi ai cercului de informatica.

Drept dovada ca unii dintre elevii Cercului de informatica de la Palat sunt profesionisti in domeniu sta faptul ca au fost angajati chiar din timpul scolii la societati de profil. Iar profesorul Luisian Grigore se si mandreste cu ei: Mihai Cristian (student, fost olimpic, are firma propie de soft si angajat din timpul liceului la Elsaco electronic ca sef de proiecte), Agrapine Alexandru (fost olimpic angajat de firma Petar ca programator), Ostafi Cristian (Administrator Rds-net Timişoara), Pintilie Radu (fost olimpic, din anul I angajat la cea mai mare firma de soft din tara - Winsoft Bucureşti. A realizat 2 dictionare si a contribuit la realizarea antivirusului Bitdefender), Pricope Mihai (angajat din timpul scolii la Elsaco, a activat apoi la o firma de soft din Franta). Toti acestia au  invatat informatica in cadrul cercului si au primit recomandare solicitata de firma pentru angajare.



Profesorul Luisian Grigore s-a implicat si in elaborarea de proiecte tematice, planificarea find realizată pe grupe de incepători, avansaţi, performanţă în operare şi programare conform anexei la programa aprobată de MEC, obiective generale ale activităţii din Palat şi a cercului de Informatică.

Luisian Grigore este profesorul care a reusit sa demonstreze ca inteligenta poate fi o motivatie pentru performanta, dar ca geniul este mai mult decat atat: stralucire, inventie, viziune asupra vietii.

Stiri Botosani ii ureaza lui Luisian Grigore La multi ani cu sanatate sufleteasca si trupeasca, bucurii si impliniri, seninatate si satisfactii profesionale. 




 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cosmin Andrei a votat pentru un candidat care ”a susținut municipiul Botoșani” (Video)

astăzi, 10:23

Cosmin Andrei s-a prezentat la o secție de votare de la Școala 13, în municipiul Botoșani. Edilul orașului Botoșani a spus că a votat cu candidatul ”care a susținut municipiul Bo...

Prezența la vot la ora 10.00: Botoșaniul sub media națională!

astăzi, 10:06

Mai exact, au votat în primele trei ore de la deschiderea urnelor 19.286 de cetățeni. Dintre aceștia, 16.776 și-au exprimat dreptul de vot fiind înscriși pe listele permanente. ...

În atenția cetățenilor municipiului Botoșani - Lista secțiilor de votare care și-au schimbat locația!

astăzi, 09:40

Pe fondul lucrărilor de reabilitare și modernizare efectuate în cadrul unităților de învățământ din municipiul Botoșani, Primăria Municipiului Botoşani informează cetățe...