LA MULŢI ANI, GEORGE ŞPAIUC!

LA MULŢI ANI, GEORGE ŞPAIUC!

 GEORGE SPAIUC  

George Spaiuc s-a nascut pe 8 aprilie 1964, la Hlipiceni, judetul Botosani. A absolvit Scoala de Arta din Botosani, ca elev al profesorului Victor Hreniuc.

George Spaiuc este pictorul care isi construieste prin culoare propria maturitate artistica, dincolo de reguli, academisme sau subjugate traiectorii pe cararea batuta a inaintasilor.

Autodidact prin definitie, fara a epuiza inca temele picturale pe care le abordeaza, George Spaiuc descopera permanent lumini, nuante si perspective pe care, privitor fiind, greu le percepi singur prin natura dezlantuita.

La pictorul botosanean, macii acopera intreaga lume, fara a lasa loc nici macar orizontului. Dintr-un rosu concret, cu forme bine definite, macii arunca in susul panzei decolorari transparente, insa nicidecum deformate. Macii lui Spaiuc, in tablouri uneori monumentale, inunda realul, coboara in spatiul privitorului, oferind linistea si frumusetea verilor romanesti.

George Spaiuc devine, astfel, un impresionist prin definitie, un colorist prin formatie. Natura a ramas principala sa sursa de inspiratie, insa, completata de peisajul construit, rural si urban, confera complexitate si profunzime artistului.

Raman in galeria de seama lucrarile executate in Italia, peisajele din satele Botosanilor, dar mai ales florile asezate constient, intr-o coloratura atent controlata artistic, asemenea pictorilor de la sfarsitul secolului IX - inceputul secolului XX, cu trimitere directa spre Grigorescu, Luchian, insa coborand din impresionismul lui Claude Monet.

Botosaneanul George Spaiuc isi populeaza cu folos, in sens artistic, locul sau bine definit in randul pictorilor din Moldova si nu numai.

Fara a deveni un manierist in pictura, dar ramanand totusi fidel unor surse de inspiratie care l-au mentinut de la inceput in atentia publicului, George Spaiuc impresioneaza si surprinde tocmai prin subtilitatea cu care isi tine aproape privitorul, transformand realul perceptibil in culoare si stari care par sa se schimbe de la o clipa la alta.

 
"Studiile libere de pictura, realizate in tara, dar si in Italia sau Canada, confirma observatia mai veche ca George Spaiuc este nascut pictor si ca intalnirea cu destinul sau de creator era inevitabila.  Sensibilitatea fata de impulsurile felurite ale naturii a devenit o constanta si, pe cale de consecinta, raporturile vizuale ale acestuia cu motivul tin de firesc si de inteligenta imaginativa a unui daruit culorii si formelor de expresie ale luminii. Pictorul porneste de la impulsurile vitale ale realului si evolueaza catre dimensiunea simbolica a vizibilului tradusa in limbaj cromatic, relatia dintre forma si culoare fiind intotdeauna complementara. Multe dintre peisajele expuse acum se racordeaza spatiului romanesc, italian sau canadian. Lucrul in plein air i se potriveste deoarece are stiinta de a vedea dincolo de vizibil si sa opereze selectii de imagini cu scopul de a genera vizibil si nicidecum sa fie sclavul lui. Este limpede ca vrea sa placa privitorilor, sa le ofere privilegiul unui festin intelectual si sa genereze bucurie stenica. Acest parcurs, generos sub raportul ofertei, ii asigura mai intotdeauna un succes ce trebuie privit sub unghiul de vedere al invocatei generozitati. Face, deseori, elogiul naturii, dar urmareste si pasul urmator al transcenderii senzatiei imediate prin reflexivitatea gandirii tintind inefabilul", marturisea in urma cu cativa ani criticul de arta Valentin Ciuca, despre pictura lui George Spaiuc.


Expozitii personale

2011:

- Galeriile "Stefan Luchian", Botosani

- Iulius Mall, Suceava

2010:

- Galeria de Arta a Bibliotecii "I.G.Sbiera", Suceava

- Galeriile Top-Art (Casa Cartii), Iasi

2009:

- Galeriile Top-Art (Casa Cartii), Iasi

- Casa de Cultura "Platon Pardau", Vatra-Dornei

2008:

- Oakville, Canada

2007:

- Sediul O.N.U., Bucuresti

- Galeria "Eurombank", Suceava

- Galeriile "Stefan Luchian", Botosani

2006:

- Galeria "Eurombank", Suceava

2005:

- Galeria "Eurombank", Suceava

- Galeriile "Stefan Luchian", Botosani

2004:

- Galeria "Pod Pogor Fiul", Iasi

2003:

- Galeriile "Stefan Luchian", Botosani

1999:

- BRD, Botosani

- Galeriile "Stefan Luchian", Botosani

1998:

- Galeriile "Stefan Luchian", Botosani

1997:

- Galeria "Luceafarul", Botosani

- Galeriile  "Stefan Luchian", Botosani

- Galeria "Bank-Post", Suceava

1994:

- Galeriile "Stefan Luchian", Botosani


Expozitii de grup

Botosani:

- anuale si bienale ale UAP din: 1990, 1991, 1992, 1993,1995, 1996, 1997, 1999, 2002, 2005, 2006, 2007

 
Bucuresti:


- Galeriile de arta "Avant-Post": 1993, 1994

- Galeriile de arta "Dragomir": 1996, 1997

Roma:

- Galeriile "Degli Artisti": 1999, 2000, 2001. La Roma colaboreaza cu Asociatia "Cento Pittori" - Via Margutta

Oakville(Canada): 2008

 
Botosani, Hliboca, Cernauti: 2008 - În cadrul proiectului european "De buna vecinatate" România-Ucraina.  

 
Vatra-Dornei: 2009, 2010 - Cu asociatia culturala "T.A.G"

 
Suceava: 2010, 2011 - Cu asociatia culturala "T.A.G"

 
Expozitii nationale:

Pitesti: 1995, 1997 - Obtine premiul III pentru pictura

Resita: 2004,

Suceava: 2007

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Angela Paveliuc-Olariu, despre odiseea ouălor încondeiate de Paște. „Cojile de ou aveau şi ele importanţa lor”

astăzi, 14:07
12

Pentru Angela-Paveliuc Olariu, aşa cum chiar ea recunoaşte, etnografia a fost un adevărat refugiu, unul care a purtat-o pe culmile frumuseţilor tradiţionale.Vorbeşte cu drag despre etnografi...

PSD Botoșani : „Lumina Sfântă să vă călăuzească pretutindeni, cu liniște și pace în suflet!”

astăzi, 13:09
32

Să întâmpinăm cu bucurie Sărbătoarea Paștelui și să împărtășim împreună taina Învierii Mântuitorului!Lumina Sfântă să vă călăuzească pret...

(P) Geamuri curate, fără pete și fără stres, în 5 pași simpli

astăzi, 11:52
85

Știi acel moment când soarele strălucește fermecător prin ferestre și scoate la iveală urmele inestetice ale degetelor, petele lăsate de picurii de ploaie sau urmele de la ultima sesiune ...