LA MULȚI ANI, Carmen Ungureanu! Delicatețe, talent, forță artistică! (Foto, Video)

LA MULȚI ANI, Carmen Ungureanu! Delicatețe, talent, forță artistică! (Foto, Video)

 Carmen Ungureanu  Foto: TNB / Florin Ghioca

S-a născut la Botoșani, unde a și pășit pentru prima dată pe o scenă de teatru. Un talent excepțional, înfășurat într-o discreție rar întâlnită în spațiul artistic românesc.

Carmen Ungureanu s-a evidențiat de la început prin talent, dar a impresionat mereu prin delicatețea cu care interpretează diverse roluri pe scena teatrului și în filme. Cu o carieră ce se întinde pe câteva decenii, actrița a reușit să capteze atenția publicului prin interpretări profunde și emoționante, aducând la viață personaje complexe și nuanțate.

 

Născută pe 7 mai 1966, în Botoșani, actrița Carmen Ungureanu rămâne în memoria afectivă a tuturor celor care au avut ocazia să o admire, chiar și o singură dată, pe scenă.

Pasiunea avea să prindă sămânță tot la Botoșani, unde a absolvit în 1988 Școala Populară de Artă, la secția actorie. În 1995, finalizează studiile la Academia de Teatru și Film din București, la clasa profesorului Dem Rădulescu. În prezent, este actriță la Teatrul Național București. Carmen Ungureanu are un palmares impresionant în teatru, dar a interpretat și roluri importante în cinematografie, precum în filmul „O vară de neuitat”, regizat de Lucian Pintilie, și în televiziune, având un rol memorabil în Gena din ”Titanic vals”, de Tudor Mușatescu, regia Dinu Cernescu.

Delicatețea actriței născută în Botoșani se reflectă nu doar în modul în care abordează rolurile, ci și în prezența sa scenică, care emană o sensibilitate aparte. Carmen Ungureanu reușește să transmită emoții autentice, făcându-i pe spectatori să se conecteze profund cu poveștile pe care le aduce. Talentul său a fost recunoscut prin premii și aprecieri din partea criticilor, consolidându-i astfel statutul în industria teatrală și cinematografică românească.

Carmen Ungureanu se numără printre actrițele care fac tranziția cu ușurință – dar nu cu superficialitate – între teatru și film, de la producții de televiziune la teatrul ambulant și cel de turneu, care se dezvoltă organic prin arta improvizației.



De 30 de ani este angajată a Teatrului Naţional Bucureşti (TNB). De-a lungul timpului, a fost distribuită în "Pantomimia" (regia Dan Puric, 1993), "Orfeu în infern", de Tennessee Williams (regia Mihai Manolescu, 1994), "Toujours l'amour" (regia Dan Puric, 1997), "Satana cel Bun şi Drept", de Tudor Popescu (regia Gelu Colceag şi Puiu Şerban, 1998), "Hic sunt leones" (regia Dan Puric, 2002), "Cei 150" (regia Dan Puric, 2003), "Coada", de Paul Everac (regia Paul Everac, 2004), "Dansând pentru zeul pagân", de Brian Friel (regia Lynne Parker, 2006), "Iubiri interzise / Hanjo-Seijo", de Yukio Mishima (regia Issey Takizawa, 2007), "Privighetoarea şi trandafirul", de Oscar Wilde (regia Carmen Lidia Vidu, 2007), "Complexul România", de Mihaela Michailov (regia Alexandra Badea, 2008), "Şapte dintr-o lovitură", de Lia Bugnar (regia Ion Caramitru, 2008), "Revizorul" de Nikolai Vasilievich Gogol (regia Felix Alexa, 2013), "Dumnezeu se îmbracă de la second - hand", de Iulian Margu (regia Ion Caramitru, 2014), "O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii", după un roman de Mark Haddon, adaptat de Simon Stephens, (regia Bobi Pricop, 2016) și multe altele.



A jucat, de asemenea, la Teatrul "Constantin Nottara", în piesa "Costumele", în regia lui Dan Puric, şi a interpretat rolul Gena în piesa de teatru pentru televiziune, "Titanic vals" de Tudor Muşatescu, în regia lui Dinu Cernescu. Din filmografia actriţei Carmen Ungureanu mai amintim: "O vară de neuitat" (regia Lucian Pintilie, 1994), "În fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură" (regia Sinişa Dragin, 2001), "I Hope" (regia Marcello Daciano, 2001), "Stuff That Bear" (regia Bruno Coppola, o producţie România-Marea Britanie, 2003), "Gunpowder, Treasure and Plot", serial TV (regia Gillies MacKinnon, 2004), "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" (regia Cătălin Mitulescu, 2006), "The Dot Man" (regia Bruno Coppola, 2007). A mai jucat în filmul "Lupu", lungmetraj în regia lui Bogdan Mustaţă (premiera în 2013), o coproducţie româno-germană.

A obţinut Premiul Criticii la Festivalul Naţional de Teatru (1998), Premiul pentru cea mai bună actriţă acordat de Fundaţia Culturală "Silvia Popovici", Premiul Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru pentru spectacolul "Toujours l'amour" (1999).


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Directivă în PSD – Fără Ponta: ”Ambiția lui ne-a ruinat”!

Wednesday, 7 May 2025

Nici un lider nu ar mai dori și susține reîntoarcerea lui Victor Ponta în PSD. Fostul premier și președinte al partidului este văzut de liderii de la centru și din jud...

O nouă rasă de pisici va fi prezentată în premieră, în România - Plus o competiție unică între două generații de campioni! (Foto)

Wednesday, 7 May 2025

Pisici de rasă din toată Europa, superstaruri născute în România și o competiție unică între două generații de campioni – toate acestea la Sala Palatului din Bucur...

ITM Botoșani: Informații pentru prestatorii de servicii - Reges Online!

Wednesday, 7 May 2025

Angajatorii, persoane fizice sau juridice de drept privat, precum și misiunile diplomatice, oficiile consulare ale altor state în România, respectiv, după caz, reprezentanţele organiza...