Ioan Doroftei, spiritul inovator al unui specialist în robotică!

Ioan Doroftei, spiritul inovator al unui specialist în robotică!

 Ioan Doroftei  foto: opiniastudenteasca.ro

Prof.univ.dr.ing. Ioan Doroftei s-a născut pe 24 august 1962, la Bălușeni, în județul Botoșani. A urmat Școala Generală din comuna Bălușeni, în perioada 1968-1976, după care a absolvit, în 1980, Liceul Electrocontact Botoșani. 

Își amintește cu emoție că ingineria a început, probabil, în copilărie, atunci când scotocea prin hârtiile tatălui său. "Eram elev în școala primară, tata făcea un curs de calificare, cred că pentru meseria de lăcătuș-ajustor, pentru o întreprindere de la Botoșani. Avea de parcurs niște materiale, de dat niște examene, și venea cu acele documente acasă. Eu copiam și redesenam desenele tehnice care se regăseau în materialele respective. Nu cred că atunci am realizat că vreau să devin inginer, ci poate mai târziu, în timpul liceului. Visam, dar nu speram că voi ajunge inginer, pentru că atunci să devii student era cu mult mai dificil decât acum. Alegerea liceului s-a făcut dintr-un principiu ce nu avea neapărat legătură cu un clasament al liceelor din Botoșani, ci a unuia care să-mi ofere o meserie la finalizare. Nu visam atunci că voi putea continua cu studiile universitare. În felul acesta, am dat admitere și am ajuns elevul unui liceu industrial, care se numește astăzi Colegiul „Gheorghe Asachi”, însă pe atunci se numea Liceul Electrocontact. Personal, provin dintr-o zonă destul de dificilă, un sătuc aflat la marginea țării, iar orice cuvânt mai pompos pentru noi însemna ceva deosebit. Întreprinderea Electrocontact avea, printre produsele sale, electroaparataj de înaltă tehnicitate, această expresie – „înaltă tehnicitate” – atrăgîndu-mi atenția", mărturisește distinsul profesor Ioan Doroftei într-un interviu (integral aici).

A dat admitere la o specializare numită Utilaj tehnologic de înaltă tehnicitate. Era vorba, avea să se dumirească mai târziu, despre utilaj tehnologic pentru turnătorie sau pentru deformări plastice, domenii foarte dificile în industrie. Finalizează, așadar, Facultatea de Mecanică a Universității "Gh. Asachi" Iași, ca șef de promoție pe țară. “În domeniul meu, nu am lucrat decât câteva luni, la o întreprindere din Botoșani, pentru că m-am perindat prin aproape jumătate din județele Moldovei, pînă să ajung cadru didactic aici. Revenirea în Iași era imposibilă, deși eu am absolvit ca șef de promoție pe țară și am avut repartiție dublă – cea din cercetare, chiar la un institut din Iași. Însă, o anumită persoană din conducerea țării de la acea vreme hotărâse anularea repartițiilor duble, începând chiar cu promoția mea. Din acest motiv, revenirea în institutele de cercetare sau în învățămîntul superior era imposibilă pentru cineva care nu lucra în centrul universitar respectiv. Evenimentele din decembrie 1989 au deschis oportunitatea de a mă întoarce în Iași”.

La aceeași instituție obține și gradul de doctor, cu tema "Cercetări teoretice și experimentale asupra unor mecanisme din structura roboților". "Am început ca inginer mecanic în cadrul Întreprinderii de Mașini-Unelte Suceava, lucrând ca proiectant în Atelierul de Proiectare Constructivă. În anul universitar 1986-1987 am fost cadru didactic asociat la Facultatea de Inginerie Mecanică a Universității "Ștefan cel Mare" Suceava. În octombrie 1989 m-am transferat prin concurs la Întreprinderea Mecanică pentru Agricultură din Botosani, unde am desfășurat activitate de proiectare, iar în iunie 1990 am plecat la Întreprinderea Mecanică Roman, județul Neamț", mărturisește Ioan Doroftei într-o prezentare.

În același an, în toamnă, primește o ofertă pentru o poziție de asistent universitar la Universitatea Tehnica "Gh. Asachi" Iași, Facultatea de Mecanică, la viitoarea Catedră de Teoria Mecanismelor și Robotică. Ocupă, în cadrul acestei catedre, poziția de Șef lucrări, Conferențiar universitar și Profesor universitar.

În anul universitar 1997-1998 activează și în calitate de cadru didactic asociat la Facultatea de Bioinginerie Medicală, la Universitatea de Medicină din Iași. Beneficiază în 1995 de un stagiu la Universite Libre de Bruxelles, Departamentul de Inginerie Mecanică si Robotică, prilej cu care a dezvoltat structura mecanică a unui robot pășitor de mici dimensiuni (numit IOAN).

După mai multe stagii de pregătire, revine în țară în ianuarie 2002, unde începe dezvoltarea unui mic laborator de robotică, pentru activități didactice și de cercetare, în cadrul catedrei de Teoria Mecanismelor și Robotică din Universitatea Tehnică "Gh. Asachi" Iași.

Vara anului 2002 o petrece la Academia Militară Regală Bruxelles, în calitate de consultant extern la Laboratorul de Mecatronică și Robotică. Au urmat apoi, anual, numeroase stagii la Academia Militară și la Universitatea Tehnică din Kaiserslautern, Germania.
Prof.univ.dr.ing. Ioan Doroftei este autor și coautor a numeroase articole publicate în reviste din țară și străinătate sau în volume ale unor manifestări științifice consacrate, cele mai multe în domeniul roboticii.

A studiat, a făcut cercetare peste hotare. Nu a rămas peste graniță, iar regretul a venit, chiar dacă mai târziu. “De fiecare dată când plecam, plecam cu gândul să mă întorc. În momentul în care trăiești într-o altă țară mai mult de trei ani, continuu, desigur că te adaptezi sistemului, începi să simți dedesubturile. Însă, nu, nu am plecat niciodată cu gîndul că vreau să mă stabilesc acolo. Dacă aș fi vrut, ar fi fost posibil, pentru că au fost cereri în acest sens de la colaboratorii din Bruxelles. Atunci nu am regretat, pentru că România era pe un trend ascendent și a fost – cred eu – până în 2007, dar acuma sunt momente când regret”, spune profesorul universitar în același interviu.

Munca de cercetare depusă de-a lungul anilor în domeniul roboticii atât în universitatea ieșeană cât și în străinătate îl recomandă pe prof.univ.dr.ing. Ioan Doroftei drept unul dintre cei mai avizați specialiști din România. Spiritul sau inovator, dar și viziunea asupra roboticii, îi vor oferi pe mai departe, fără îndoială, satisfacții profesionale nebănuite încă. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artistă din Botoșani, mesaj trist după o tragedie fără margini: ”De-a dreptul cutremurător!”

astăzi, 13:59

Fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc, din Chișinău, a decedat. Andreea Cuciuc, în vârstă de 17 ani, s-a stins sâmbătă seara. Fata se afla la o petrecere după &b...

Percheziții efectuate de polițiști la Botoșani într-un dosar de contrabandă! (foto)

astăzi, 13:43

Perchezițiile au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni, fiind documentată activitatea infracțional...

Un fermier din Botoșani întâmpină dificultăți din cauza unui produs comercializat mult mai scump în supermarketuri!

astăzi, 12:54

Iulian Siminic a vorbit despre situația foarte dificilă cu care se confruntă fermierii, în special în ultimii ani, și a criticat faptul că prețurile la care laptele este achiziționa...