IOAN COBALA - un urias al artei romanesti

IOAN COBALA - un urias al artei romanesti
Aproape 40 de ani de activitate alaturi de Orchestra Rapsozii Botosanilor! Ioan Cobala este cunoscut de-a lungul si de-a latul Romaniei, talentul sau a starnit emotii pe toate meridianele lumii, de la Beijing la Helsinki, in Maroc, dar si in Siberia. Ioan Cobala este spiritul Orchestrei sale, este imaginea profesionalismului si a calitatii in arta.

Sub bagheta sa au cantat de-a lungul timpului nume sonore ale muzicii romanesti care tin capul de afis in orice spectacol: Irina Loghin, Ion Dolanescu, Floarea Calota, Nicolae Furdui Iancu, Daniela Condurache, Sofia Vicoveanca, Benone Sinulescu, Elena Mindrescu, Petronela Rusu, Laura Stefanescu si multi altii.

Dirijorul Ioan Cobala are ceea ce rar mai gasim astazi: pasiune pentru ceea ce face. Este omul care, dupa zeci de ani de cariera, spune simplu: daca ar sa o iau de la capat, as face acelasi lucru! Talentul si, indraznim a spune, harul, il recomanda ca fiind un artist national. Si, cum soarta artistilor este deseori ingrata, Ioan Cobala pare deseori mai mult un om al Romaniei decat al Botosanilor.

Pe strazile orasului sau, dirijorul se plimba firesc, este oboist sau fericit, dezamagit sau entuziasmat. Pentru orice alta scena din lume, insa, Ioan Cobala reprezinta un simbol, transformand firescul in magie.


Sub conducerea sa, Orchestra este foarte solicitata in aceasta toamna.


Pe 3 octombrie va sustine un concert la Herta cu participarea solistei Sofia Vicoveanca, in cinstea Zilei Profesorului. Pe 16 octombrie, maestrul Ioan Cobala, dirijorul Orchestrei, va participa ca membru al juriului la concursul interpretilor de muzica populara la vioara, organizat la Chisinau, in memoria lui Ion Todirascu.

Delicatetea maestrului Ioan Cobala si Rapsozii Botosanilor au dat sclipiri de aur albumelor inregistrate de Sofia Vicoveanca, se arata si in presa nationala.


Din orice enumerare, fie ea sumara sau incompleta, a carierei Sofiei, se poate deduce capacitatea superlativa de abordare a unui repertoriu. De la doina la balada, de la cantecul de joc la cel de leagan, de la cantecul de dor la bocet. Toate acestea sunt emblematice pentru marea inzestrare a poporului roman fata de muzica, marturiseste Ioan Cobala.
 


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-a stins un fost primar din Botoșani. ”Un exemplu remarcabil pentru toți cei din jur” (Foto)

astăzi, 21:20
152

Liberalul Costel Șoptică a transmis un mesaj de condoleanțe, alăturând deopotrivă cuvinte de apreciere pentru un ”brav coleg atât de valoros și dedicat oamenilor”.Ioa...

Hermannstadt - FC Botoșani 1-1! Ghinion teribil: pierdem două puncte în prelungiri

astăzi, 19:34
161

FC Botoșani a reușit să obțină doar un punct în disputa cu Hermannstadt, din deplasare. Trupa lui Bogdan Andone a ajuns la șapte victorii în cinci meciuri de playout, dar păstrează șanse s...

Șapte firme se „bat” pentru proiectarea și execuția noului pod de la Zvoriștea, care face legătura între Suceava și Dorohoi!

astăzi, 18:04
118

Șapte antreprenori și-au manifestat interesul pentru proiectarea și execuția unui nou pod în locul celui existent pe DN 29A, km 22+859, Zvoriștea, județul Suceava, după expirarea termenul...