IOAN COBALA - un urias al artei romanesti

Aproape 40 de ani de activitate alaturi de Orchestra Rapsozii Botosanilor! Ioan Cobala este cunoscut de-a lungul si de-a latul Romaniei, talentul sau a starnit emotii pe toate meridianele lumii, de la Beijing la Helsinki, in Maroc, dar si in Siberia. Ioan Cobala este spiritul Orchestrei sale, este imaginea profesionalismului si a calitatii in arta.

Sub bagheta sa au cantat de-a lungul timpului nume sonore ale muzicii romanesti care tin capul de afis in orice spectacol: Irina Loghin, Ion Dolanescu, Floarea Calota, Nicolae Furdui Iancu, Daniela Condurache, Sofia Vicoveanca, Benone Sinulescu, Elena Mindrescu, Petronela Rusu, Laura Stefanescu si multi altii.

Dirijorul Ioan Cobala are ceea ce rar mai gasim astazi: pasiune pentru ceea ce face. Este omul care, dupa zeci de ani de cariera, spune simplu: daca ar sa o iau de la capat, as face acelasi lucru! Talentul si, indraznim a spune, harul, il recomanda ca fiind un artist national. Si, cum soarta artistilor este deseori ingrata, Ioan Cobala pare deseori mai mult un om al Romaniei decat al Botosanilor.

Pe strazile orasului sau, dirijorul se plimba firesc, este oboist sau fericit, dezamagit sau entuziasmat. Pentru orice alta scena din lume, insa, Ioan Cobala reprezinta un simbol, transformand firescul in magie.


Sub conducerea sa, Orchestra este foarte solicitata in aceasta toamna.


Pe 3 octombrie va sustine un concert la Herta cu participarea solistei Sofia Vicoveanca, in cinstea Zilei Profesorului. Pe 16 octombrie, maestrul Ioan Cobala, dirijorul Orchestrei, va participa ca membru al juriului la concursul interpretilor de muzica populara la vioara, organizat la Chisinau, in memoria lui Ion Todirascu.

Delicatetea maestrului Ioan Cobala si Rapsozii Botosanilor au dat sclipiri de aur albumelor inregistrate de Sofia Vicoveanca, se arata si in presa nationala.


Din orice enumerare, fie ea sumara sau incompleta, a carierei Sofiei, se poate deduce capacitatea superlativa de abordare a unui repertoriu. De la doina la balada, de la cantecul de joc la cel de leagan, de la cantecul de dor la bocet. Toate acestea sunt emblematice pentru marea inzestrare a poporului roman fata de muzica, marturiseste Ioan Cobala.
 


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VOTEAZĂ și ajută-l pe Anestis să câștige Premiul ”Helmut Duckadam”!

astăzi, 16:20

Conform regulamentului, suporterii vor putea să voteze pentru desemnarea celui mai bun portar din Superligă până pe 4 mai, la ora 23:59. Decernarea premiului va avea loc pe 7 mai, în...

Rondul cu bucluc: Pacienţi puşi să facă slalom printre maşini pentru a intra în curtea Spitalului Judeţean Botoşani!

astăzi, 15:42

Astfel de scene au loc zi de zi de zi în curtea Spitalului Județean de Urgență "Mavromati" din Botoșani. Totul din cauza unui rond de flori ridicat în mijlocul parcării spit...

Concursul Interjudețean ”Start spre performanță” cu peste 600 de elevi, la Botoșani!

astăzi, 14:50

Sâmbătă, 12 aprilie 2025, s-a desfășurat Concursul interjudețean „Start spre performanță” – proba de limba română, organizat de Școala Gimnazială Nr. 11 Botoșa...