EVELINA CRACANA - Primul pas in viata: POEZIA!

EVELINA CRACANA - Primul pas in viata: POEZIA!

 EVELINA CRACANA: Voi purta in viata lipit de talpi spatiul Trusestiului natal  

Teribilii copii ai micilor orase continua sa uimeasca si sa ne determine sa ne inclinam in fata-le cu respectul si indelunga admiratie ce li se cuvine.

Intr-un timp al neputintei, dublat parca de un dezinteres parcurs zilnic de sute de elevi si profesori, ne vedem nevoiti sa acceptam ca in aparenta lume-in-care-nu-se-intampla-nimic  arde mocnit, pentru a izbucni navalnic si stralucitor, cate un suflet daruit cuvantului, culorii, sunetului...

Evelina Cracana a castigat, in urma cu cateva zile, Marele Premiu al Festivalului National LicArt, sectiunea poezie.
Iar reusita ei nu este intamplatoare, ci vine dupa un "rodaj" poetic prin marile festivaluri literare din Romania, multe dintre ele girate de exigente jurii.

Pentru ca, intre o competitie de liceeni si una aflata sub indrumarea si jurizarea unor oameni de cultura de calibru, diferenta este, uneori, ca intre simpozion si worksop: primul are reguli stricte, stiintifice, dar se poate desfasura la orice nivel, in timp ce al doilea se contruieste pe baza improvizatiei, a inovatiei si, mai ales, a comunicarii.   
Iar comunicarea pare sa fie, pentru Evelina, o necesitate primordiala pentru a vietui prin cuvant.

"Am fost intrebata adesea de ce scriu. Poezia la momentul acesta e pentru mine un fel de flux interior incontrolabil atata vreme cat cuvintele, oriunde s-ar afla, exercita asupra mea asa numitul the butterfly effect, antrenandu-mi materia sensibila intr-un uragan menit sa-mi zduncine inertia si sa-i miste catusi de putin pe cei care citesc. Imi alimenteaza senzatia ca sunt propriul meu prezent, iar prezentul acesta s-a manifestat intodeauna in constiinta mea ca o acumulare de imagini. Bataile inimii mele, fara o incarcatura metaforica pretentioasa, sunt cu adevarat flash-uri, (dupa cum suna si titlul poemului cu care am castigat finala LicArt) adica inregistreaza secvente fulger nu de putine ori incarcate cu potential revelatoriu", marturiseste Evelina.

Ce urmeaza acestui minutios proces al poetizarii, pentru ca totul sa se transforme in stare poetica?

"Mai apoi intuitia si instinctul poetic, daca pot spune asa, dezvelesc imaginea de ambalajul rece al ochiului si finalitatea se regaseste in sufletul cititorului atata vreme cat sensibilitatea acestuia da voie emotiilor si ideilor sa fie absorbite", explica poeta.

Evelina a terminat clasa a XII-a la Grupul Scolar Demostene Botez din Trusesti si peste putina vreme va pasi in aula universitatii iesene, la Facultatea de Litere. Lasa in urma un Trusesti al copilariei, al adolescentei si al poeziei.

Evelina a vizitat Botosanii, ani la rand, doar pentru a se infrupta din culoare, pentru a fura nuantele care au ajutat-o, apoi, sa se foloseasca de cuvinte. Pentru ca un poet bun are nevoie, uneori, de penel pentru a adauga trairea necesara poeziei.

"Trei ani, din clasa a IX-a pana la inceputul clasei a XII-a, am facut naveta de la Trusesti la Botosani pentru a frecventa cursurile Scolii Populare de Arta din oras, la sectia pictura, fiind in acelasi timp eleva a Grupului Scolar Demostene Botez din localitatea unde m-am nascut", spune cu nostalgie Evelina.

Un Trusesti caruia ii ramane fidel prin suflet si prin amintiri.

"Voi purta in viata lipit de talpi acest spatiu al Trusestiului natal pentru ca a avut o contributie de necontestat in formarea mea artistica in sensul determinarii unei reflexivitati ciudate in ceea ce ma priveste. Am ajuns astfel la o anumita interiorizare care a servit autocunoasterii si artelor pe care cit mai sincer incerc sa le practic".

Un Trusesti cu profesori catre care Evelina se inclina. Si stim ca din ce in ce mai putini elevi sunt capabili de asemenea gesturi, tot asa cum putini profesori mai starnesc, astazi, admiratia elevilor.  

 "Liceul e un capitol la fel de constructiv, nu neaparat pentru poezia mea, foarte posesiva si egocentrica de altfel, ci pentru mine ca om, fiindca am avut profesori care mi-au dat un exemplu de profesionalism si daruire, cum ar fi cazul Doamnei profesoare de Limba Romana, Camelia Olaru", marturiseste Evelina Cracana. 

Dincolo de tinerete, frumusete, delicatete sau exuberanta, Evelina are ceva care ne face sa constientizam si sa ne asumam prezenta  acestor tineri. Ei exista,  au nevoie de noi. Chiar si atunci cand, in Bucuresti sau in oricare alt punct al acestei Romanii, cuceresc premii si redute, tinerii acestia teribili au nevoie de noi: sa ii imbratisam, sa ii recunoastem, sa ii infrumusetam iar si iar prin admiratia noastra. 

         
Evelina Cracana, cu pseudonimul literar Evelina Stelaru,  a fost admisa anul acesta la Facultatea de litere din Iasi, sectia Engleza-Romana.

-Festivalul LicArt 2009- Premiul I
-Concursul ProVers, Cluj, 2009- Mentiune
-Concursul National de Poezie Aripi deschise, Botosani, 2009- Premiul I si trofeul concursului
-Concursul de creatie literara  "Virgil Ierunca", Ramnicu-Valcea, 2008- premiul II la sectiunea proza
-Concursul literar "Generatia MM", Onesti, 2008- premiul II la sectiunea proza
-Concursul National de creatie literara Iulia Hasdeu, 2008- Marele premiu la sectiunea poezie
-Participare la expozitia interjudeteana de pictura "Franturi de vitalitate", Botosani,  2008
-Festivalul National de literatura "Eusebiu Camilar-Magda Isanos", 2008- premiul Revistei Mesager literar si artistic, Bistrita
-Concursul National de limba si literatura romana "Marin Sorescu-scriitor national si universal", Rm. Valcea,  2008- premiul III la sectiunea proza
-Concursul de poezie "Aripi deschise", Botosani, 2007- premiul II
-Concursul National de Poezie "Nicolae Labis", Malini, 2007- premiul Revistei Tribuna, Cluj-Napoca (presedintele juriului: Eugen Simion)
-Participare la Tabara nationala de creatie-arta plastica "Lumina nordului", Gura-Humorului, iunie 2007
-Participare la Targul mesterilor populari, Botosani, aprilie 2007
-Concursul National "Mihai Eminescu", Bucuresti, 2006- premiul I la sectiunea creatie poezie
-Concursul National "Mihai Eminescu", Bucuresti, 2006- premiul II la sectiunea grafica
-Concursul de arta plastica "The world of art", Celje, Slovenia, 2006- premiu individual

Poezie si proza publicate in: Tribuna, Verso, Intertext, Clipa, Mesager literar si artistic, Luceafarul.net, Caiete malinene, Caiete udestene, Antologia Aripi deschise
 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au rămas fără acoperiș deasupra capului: Două case vecine au luat foc, o femeie a ajuns la spital! (Foto)

astăzi, 15:45

S-a întâmplat în această dimineață, în municipiul Dorohoi. Locuințele celor două femei sunt lipite una de cealaltă, iar flăcările au fost observate târziu, de una...

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...