Despre actorie și radio, cu Lidia Uja. „În teatru este mereu nevoie de sânge proaspăt, dar și de carne de tun”

Despre actorie și radio, cu Lidia Uja. „În teatru este mereu nevoie de sânge proaspăt, dar și de carne de tun”

Pentru mulți dintre noi Lidia Uja nu este o necunoscută, ci este persoana pentru care teatrul, radioul, Tv-ul și activitățile educative înseamnă viață, nu muncă. În viața de zi cu zi, când preferă să se urce în mașină și să plece pe cărări neștiute sau pur și simplu alege o carte bună, ori un film bun, este un om oarecare, ca noi toți, însă Lidia este mai mult decât atât. Lidia Uja este actriță a Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, fata din spatele microfonului de la Radio Viva FM, realizatoare de emisiuni și cea care „se joacă” cu copiii prin intermediul a diferite workshop-uri. Aceasta este o femeie care radiază și întruchipează fericirea, distracția, dedicația și noutatea, căutând mereu ceva de făcut.

Lidia Uja este omul de la care mulți tineri au ce învăța și este un exemplu viu al femeii independente, muncitoare, căutătoare de noi provocări și învățături. Ea nu se rezumă doar la ceea ce este acum și la ceea ce realizează în momentul de față, ci aspiră mereu la mai mult și căutând să se dezvolte din toate punctele de vedere.

„Când ești tânăr ai nevoia de a te face auzit”

Uja și-a început cariera în teatru în timpul ultimului an de Facultate, colaborând cu Teatrul „Fani Tardini” din Galați, împreună cu sora ei geamănă. Însă, pasiunea ei pentru teatru nu a început la debutul studiilor universitare, ci cu mult timp înainte de această etapă din viața ei. Lidia Uja a povestit că pasiunea ei pentru arta teatrală a început încă din copilărie, când a urcat pe scenă alături de sora ei geamănă, ea fiind tot actriță. Asta deși nimeni din familie, înaintea lor, nu a ales această meserie. Pe urmele lor a călcat și fiica surorii ei, în vârstă de șase ani, care și-a făcut deja debutul pe o scenă de teatru. Nepoata Lidiei va juca, alături de mama ei, în spectacolul „After love”, în regia lui Eugen Fat, la Galați.

Lidia spune că această nevoie de afirmare este în fiecare copil și depinde de noi dacă vrem să o urmăm sau nu.

Cele două surori s-au hotărât să urmeze o carieră în teatru abia în ultimul an de liceu, când au mers să vadă spectacolul făcut de profesoara lor de canto de la Școala de Arte din Galați, pentru 25 de ani de activitate. Se pare că în urma acestui spectacol surorile și-au dat seama cât de mult le place scena și că ceea ce vor să facă este actoria.

Răsturnare de situație

Când totul părea a fi așezat la locul său, iar Lidia împreună cu sora ei, Cristina, s-au ales cu o colaborare cu Teatrul „Fani Tardini” din Galați, se pare că cerul a picat în lumea ei. La scurt timp de la debutul lor cu Teatrul din Galați, directorul instituției de cultură s-a schimbat, iar Lidia a povestit că noul director a considerat că „teatrul lui” este prea mic pentru două actrițe la fel. Atunci s-a văzut nevoită să ia rapid o decizie, căutându-și un loc de muncă. Imediat după aceea a câștigat un post la Târgoviște, însă a hotărât să aleagă cu inima și să vină la Botoșani.

Auzind că la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani se organizează concurs, aceasta s-a înscris și a reușit să obțină postul, fiind tot aici după 14 ani.

„Vremuri dificile pentru Teatrul din România”

Lidia Uja povestește că primii ani de când s-a mutat la Botoșani au fost foarte dificili, în special pentru Teatrul din România.

„Despre acele vremuri îți pot povesti toți actorii, dar eu sunt recunoscătoare pentru toate lucrurile pe care le-am învățat aici, pentru toți oamenii pe care i-am întâlnit, pentru toate oportunitățile pe care le am”, a relatat Lidia Uja.

În ciuda obstacolelor întâlnite de-a lungul anilor, nu a renunțat și nici nu s-a gândit vreodată să renunțe la marea sa pasiune. Lidia spune că toate rolurile sunt grele la început și emoționante la final, iar fiecare rol, fiecare spectacol produce modificări și în actor, dar și în spectator. În caz contrar, ar fi în zadar.

În urmă cu o săptămână, chiar în primul weekend de la ridicarea restricțiilor impuse de pandemia de Covid-19, Lidia Uja a jucat în spectacolul „Bocitoarele vesele”, care, spune ea, este un spectacol foarte bine primit de public și îl apreciază, deoarece are un vibe pozitiv, iar spectatorii de peste tot îl adoră. Aceasta a mai spus că atât actorii, cât și spectatorii, aveau mare nevoie de o astfel de piesă de teatru, după doi ani de pandemie.

„Hobby-urile mele îmi sunt și meserii”

În ciuda greutăților întâmpinate și a vremurilor grele, Lidia a reușit să mai descopere noi pasiuni la Botoșani. Pe lângă actorie, aceasta mai lucrează la Radio Viva FM, dar a și realizat emisiuni TV, până în toamna anului 2021, la postul local Somax Tv. Aceasta a fost realizatoarea emisiunii „Nopți Albe/Ce înseamnă”, o emisiune de divertisment, dedicată atât copiilor și tinerilor, cât și adulților.

Lidia se consideră un caz fericit, deoarece hobby-urile ei îi sunt și meserii. Teatrul este marea sa iubire, iar radioul și televiziunea au venit ca o completare firească.

„Teatrul este marea mea iubire, iar radioul și televiziunea au venit ca o completare firească. Dar să știi că am avut noroc să întâlnesc oameni grozavi în media, care au avut răbdare cu mine. Viva FM este o parte importantă din sufletul meu”, a adăugat Uja.

Acesteia îi place să lucreze cu copiii, deoarece sunt sinceri și direcți. De fapt, spune ea, copiilor le place să lucreze cu ea. Marea ei bucurie este să muncească, pentru că nici măcar nu simte că ar munci. Lidia este într-o continuă dezvoltare profesională, motiv pentru care în momentul actual face un master într-un domeniu cu totul diferit de domeniile în care activează, însă acest lucru este o surpriză până când îl finalizează.

Mai mult decât atât, Lidia a organizat diferite activități, competiții, workshop-uri pentru copii, tineri și adolescenți. Un eveniment, denumit Skirt Bike, care a ajuns la ediția a V-a și este dedicat doamnelor și domnișoarelor.

Artiștii, căutători de noi experiențe și provocări

Uja spune că artiștii, de fel, sunt căutători, întotdeauna dispuși să întâlnească experiențe care să îi îmbogățească cultural, sufletește și profesional. Precum fiecare om are activități pe care adoră să le facă, însă timpul nu le permite mereu, așa și Lidiei îi place foarte mult să se urce în mașină și să conducă. Îi place, de altfel, să descopere locuri despre care nu știa, să găsească drumuri mai puțin „bătute” de om. Uneori, mai povestește ea, că îi place să practice un fel de „turism teatral”. Adică, să fie spectator la București, Galați, Oradea, Iași, Timișoara, Baia Mare, Cluj, Sfântul Gheorghe, Târgu Mureș, pe unde nu a mai fost, pentru a deveni un simplu plătitor obișnuit de bilet, amintindu-și de rolul actorului pe scenă și de așteptările pe care publicul le are.

Aceasta spune că viața actorului are sens în momentul în care spectatorul pleacă din sală cu întrebări.

„Alegeți singuri, că sunteți oameni mari deja”

Viața de actor nu este tocmai roz, plăcută și simplă cum se vede din exterior. Actorul înseamnă mult mai mult decât ceea ce se vede pe scenă sau ceea ce vrea să arate în afara acesteia.

Foarte mulți tineri talentați tind să opteze pentru o carieră în arta teatrală, însă, între timp, ajung să renunțe la această pasiune, care poate că le dădea viață, din cauza remunerației slabe, a ratelor mari și a simplului fapt că poate nu și-au permis sau nu își permit o vacanță.

În ceea ce privește această meserie, Lidia spune că, din păcate, cunoaște actori foarte talentați, care au renunțat. Actori care au dat viață unor personaje, iar la finalul unei luni de repetiții nu aveau un venit stabil. Nu puteau plăti ratele sau să se gândească la o vacanță. Sunt oameni, care acum, din păcate, au o altă perspectivă asupra sistemului care „spune” că „nimeni nu e de neînlocuit”.

„Tânărul să se gândească de două ori și să își asume decizia, dacă dorește să urmeze o carieră în teatru. Este foarte important să se gândească la toate meseriile conexe, care pot rezulta din asta. Insist! Să nu se excludă scena de stand-up, microfonul de la radio, producția de film, televiziunea și câte și mai câte... Ba mai mult, să muncească pentru asta. Alegeți singuri, că sunteți deja oameni mari”, a spus Lidia, întrebată ce sfat le-ar da tinerilor, care și-ar dori să urmeze o carieră în acest domeniu.

Despre condițiile pe care actorii trebuie să le îndure, Lidia spune că cei mai în măsură să povestească despre aceste vremuri sunt actorii ucraineni, actorii independenți, care sunt și antreprenori, oamenii de stand-up, care caută gluma perfectă, oamenii de radio treziți la cinci dimineața, ursitoarele care creează momente la petreceri, pe cei care fac statui itinerante sau pe absolvenții care au livrat mâncare în pandemie.

„Sânge proaspăt” și „carne de tun”

Concluzia este că cei mai mulți oameni de seamă ai județului Botoșani și de peste tot din lume au început de jos, de la un mic job, și apoi au ajuns sus, exact acolo unde, în urmă cu 10 ani, au visat și au spus că vor ajunge.

Nu putem ajunge să ne atingem aspirațiile învățând peste noapte, ci noapte de noapte. Uja spune despre actori că, înainte au visat la acel moment magic în care vor rupe o parte din ei și o vor lăsa să se rostogolească de pe scenă printre scaune.

„În teatru este mereu nevoie de sânge proaspăt, dar și de carne de tun”, a concluzionat, în final, Lidia Uja.  












 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Circ politic în ședința de CL, s-a lăsat și cu jigniri. Primar: „Pietrele mai lipsesc și crucea...” (foto, video)

Joi, 28 Martie 2024
825

În prag de campanie electorală politicienii nu mai țin cont de nimic. Ședința de Consiliul Local a Primăriei municipiului Botoșani din cursul zilei de joi, 28 martie 2024, s-a lăsat cu o ...

Calvar pentru șoferi pe strada Pacea, consilier nemulțumit de... asfaltare (foto, video)

Joi, 28 Martie 2024
559

În plenul ședinței de Consiliul Local de luna trecută, consilierul Maxim Maricel s-a declarat nemulțumit de faptul că nu intervine nimeni pe strada Pacea, acolo unde șoferii se „chin...

Zilele municipiului Botoșani sub semnul întrebării, consilierii nu au votat proiectul: „A picat, clar. Bucurați-vă” (foto, video)

Joi, 28 Martie 2024
376

Raluca Curelariu, consilier local din partea partidului USR – Filiala Botoșani, a avut o interpelare în acest sens, punând spre dezbatere un amendament la acest proiect.„N...