CONSTANTIN VOINICIUC: Botosaneanul care face istorie! VIDEO

CONSTANTIN VOINICIUC: Botosaneanul care face istorie! VIDEO

CONSTANTIN VOINICIUC

Un botosanean, la un pas de a revolutiona chirurgia mondiala! Mana bionica, a lui Constantin Voiniciuc, a facut inconjurul Romaniei si al lumii, un juriu format din cercetatori de la NASA si de la CERN conferindu-i elevului de 18 ani cea mai mare distinctie la un concurs de inventii.

Presa nationala si cea locala au semnalat ani in sir rezultatele exceptionale ale geniilor de la Palatul Copiilor din Botosani, perspicacitatea, ingeniozitatea si inteligenta copiilor botosaneni impresionand in toate competitiile nationale si internationale la care acestia au participat, sub indrumarea profesorului Luisian Grigore, cel care coordoneaza Cercul de Fizică Aplicată-Electronica, Automatizari-Robotica. Profesorul le-a scos la iveala farama de geniu, lasandu-i apoi sa isi valorifice singuri capacitatile si creativitatea. Unii au devenit inventatori, ducand mai departe prestigiul Botosanilor.

Miracolul de la Botosani!

Uimirea a fost atat de mare, incat, in noiembrie 2011, specialisti si profesori universitari din Bucuresti erau decisi sa vina la Botosani, pentru a intelege miracolul unor performante impresionante dupa ce au vazut, la Romexpo, doua proiecte realizate de "micile genii de la Palat", una dintre lucrari fiind premiata in cadrul Salonului National de Inventica pentru Tineret, care a avut loc la Bucuresti!

Succesul echipei de la Palat a fost atunci unul mai mult decat rasunator: in urma unei selectii riguroase de proiecte, Cercul de Fizică Aplicată-Electronica, Automatizari-Robotica, de la Palatul Copiilor Botosani a fost invitat in marea competitie de la ROMEXPO - Salonul National de Inventica pentru tineret din cadrul Targului International GAUDEAMUS, - in perioada 23-27 noiembrie 2011.

Printre copiii care au uimit specialistii se afla atunci si Constantin Voiniciuc, cu proiectul "Sistem inteligent de supraveghere a locuintei", botosaneanul intrand in competiţie cu lucrări realizate de ingineri si universitati de prestigiu din tara.

"Pentru "Sistemul inteligent de supraveghere a locuintei" s-au primit numeroase solicitări, dar si propuneri de promovare si colaborare din partea unor antrepenori", spunea atunci profesorul Luisian Grigore, coordonatorul Cercului de la Palatul Copiilor Botosani.

Calificare importanta!

Proiectul ROBOHAND- Mana bionica a obtinut Locul I si calificarea la concursul INTEL ISEF din SUA in luna mai 2013", anunta profesorul Luisian Grigore anul trecut.

"Castigarea acestui premiu impune o mai mare responsabilitate, dar si o ocazie de a promova acesti copii minunati, Palatul Copiilor si Botosaniul", a mai spus Luisian Grigore, coordonatorul Cercului de Fizica Aplicata - Eletronica de la Palatul Copiilor Botosani.

Munca, inspiratie si planuri de viitor!

Constantin Voiniciuc, cel care a realizat Robo Hand (Mana Robotica), este elev in clasa a XII-a, la Colegiul Tehnic "Gheorghe Asachi" din Botosani.

Proiectul sau este privit ca fiind unul cu adevarat revolutionar, mana robotica putand fi  utilizata cu succes in industria chimica sau medicina. Cu ajutorul unor senzori amplasati la nivelul unei manusi, conectati prin intermediul unui cablu de date, sunt trimise comenzile la mana robotica, prin care se actioneaza dispozitivul. Utilitatea poate varia de la mediul chimic unde se lucreaza cu substante toxice sau corozive pana la cel medical sau militar.

Proiectarea mainii robotice a insemnat o lunga perioada de documentare si multe incercari, pana cand a ajuns la o formula mai simpla, eficienta si ieftina.

"Costul total de lucru - ceea ce presupune toate incercarile, materialele folosite s-a ridicat la aproximativ 2.000 de lei. Cel mai mult am lucrat la partea mecanica, unde multi s-au incurcat si au abandonat astfel de proiecte. M-am ambitionat si am zis ca se poate!", marturisea Constantin, pentru wall-street.ro.

De ce o manusa robotica? "Prima si prima oara am discutat cu un medic chirurg care mi-a dat un pont legat de o posibila operatie la distanta. Am inceput sa studiez, sa ma perfectionez si sper ca intr-o buna zi sa poata fi utilizat si in acest domeniu unde este nevoie de o precizie extrema", mai spune botosaneanul.

Urmeaza adevarata provocare: alegerea unei universitati care sa raspunda dorintelor sale in domeniul cercetarii. "As opta pentru studiul in Capitala sau in strainatate. M-ar interesa o specializare in domeniul roboticii sau electronicii si exista cateva oportunitati pentru dezvoltare in strainatate. In orice caz, as vrea sa ma intorc in tara, unde sa pot pune in aplicare cele invatate. Ma vad peste ani lucrand in cercetare, sa usurez cat mai mult viata si activitatea oamenilor din jurul meu", spune Constantin Voiniciuc.

Linistea de acasa!

Constantin Voiniciuc se bucura de recunoasterea noastra, a tuturor, mesaje de incurajare, sustinere si felicitari entuziaste venind constant din partea cititorilor, de fiecare data cand am semnalat rezultatele exceptionale obtinute de-a lungul anilor.

Din pacate, am asteptat in zadar ca autoritatile sa faca ceea ce functia ii obliga: un mesaj de felicitare si de recunoastere a meritelor lui Constantin Voiniciuc si, de buna seama, a celor care de ani buni lucreaza la imaginea Botosanilor in tara si in lume. 

Prefectura Botosani, Primaria Botosani, Inspectoratul Scolar Judetean Botosani. Cel putin trei institutii de la care asteptam in continuare un semn! Politica, partidele, functiile sunt trecatoare. Ei, acesti tineri ai nostri, vor ramane peste ani. Pentru ca ei fac istorie azi, domnilor care ne conduceti!
 



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Artiști ai Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă și actori ai Teatrului „Mihai Eminescu”, într-un spectacol dedicat Zilei Unirii Principatelor!

astăzi, 20:15

Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor” Ioan Cobâlă, în parteneriat cu Teatrul „Mihai Eminescu” din municipiul Botoșani, invită botoșănenii la sărbătoare...

BLOCADA la Botoșani: Zeci de premise de conducere și certificate de înmatriculare reținute de polițiști în weekendul care a trecut

astăzi, 19:30

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au organizat 19 acțiuni punctuale, în cadrul planului de activitate BLOCADA. Activitățile desfășurate au avut drept scop asigu...

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...