CIPRIAN IULIAN SOPTICA - Curajul de a fi poet crestin

CIPRIAN IULIAN SOPTICA - Curajul de a fi poet crestin

CIPRIAN IULIAN SOPTICA

Chinuitor destin al Botosanilor sa fie parasit de tinerii pe care si-i creste cu ravna pana la 18 ani! Talentati, carismatici, inteligenti, formati in invatamantul botosanean, trecuti prin universitati de prestigiu din Romania, tinerii isi construiesc vieti si cariere de succes in marile orase, contribuind la dezvoltarea comunitatii in plan social si, de ce nu, material.

Putini se mai intorc acasa, manati de nostalgia batranei urbe cu aer eminescian, putini se lasa convinsi ca Botosaniul le poate oferi climatul intelectual si social pentru o cariera in plan profesional sau artistic. Nu avem decat a ne mandri ca ei, tinerii acestia talentati, exceptionali, inteligenti si charismatici, duc numele Botosanilor in toate cele patru zari.     

Unul dintre acestia este tanarul poet Ciprian Iulian Soptica. Nascut pe 18 iulie 1985, in Botosani, a invatat la Scoala 11 pana in anul 2000, dupa care a urmat cursurile Colegiului National "Mihai Eminescu". In perioada liceului se implica in activitati literare si de cultura, colaboreaza la Gazeta crestina, iar in 2004 debuteaza in revista Hyperion. Frecventeaza cenaclurile literare si participa la numeroase concursuri literare, multe dintre ele de factura religioasa. 

In 2004 incepe cursurile Facultatii de Filosofie, specializarea Filosofie, in cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, institutie unde se inscrie si la Master, specializarea "Filosofie aplicata si management cultural".

In anul 2003 obtine Premiul special la concursul "Tinere Condee", dar si Premiul I la Concursul naţional de poezie "Mihai Eminescu" din Roşiorii de Vede. Doi ani mai tarziu este distins cu Diploma de poet al padurii acordata de "Asociatia pensionarilor silvici din România". In 2006 obtine Locul I la Concursul de Creaţie literară studenteasca", organizat la Timişoara, precum si Premiul special al publicatiei "Izvoare filosofice", Sebeş, iar un an mai tarziu Premiul special pentru creatie al Bibliotecii Alba "Lucian Blaga", in cadrul Festivalului international Lucian Blaga, ediţia XXVII.

Colaboreaza la revistele Pasager, Hermeneia, Editor, Intertext, Quanticipatia si altele, publica poezie, cronica literara, eseuri, fiind preocupat in special de filosofia culturii si a cultelor.

Publica lucrarea de eseuri "Traind in iluzia superioritatii", insa debutul editorial se petrece in 2009, cu volumul de poeme "Dumnezeu n-a murit", aparut la Editura Gens Latina din Alba Iulia.

"Din primele pagini ale volumului de poeme ai senzaţia că ai intrat într-o biserică în care toate icoanele plâng, asta pentru că lumea fizică, în care poetul trăieşte, pare a fi în apocalipsă. Sentimentul finitudinii te urmăreşte pe tot parcursul cărţii, chiar şi acolo unde poetul are în atenţie tema iubirii, a universului, a golului şi a luminii. Imaginile biblice alături de iconografia intimă, poetică a lui Ciprian I. Şoptică alcătuiesc, în fond, planul ontologic al autorului", scrie confratele sau intru literatura, dorohoianul Paul Gorban.

Cu certitudine, Ciprian Iulian Soptica va avea multe de spus, si mai multe de scris. Un tanar poet format si educat in scoala botosaneana, pe care orasul natal il asteapta tacut sa ii adulmece aleile in toamna tarzie. 



 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Muzică și energie cu Bere Gratis, în debutul Zilelor Orașului la Botoșani! (Foto, Video)

astăzi, 20:57

Weekendul a început la Botoșani cu o seară de muzică în Parcul Cornișa. Botoșănenii au venit să se relaxeze într-o seară fără ploaie, cu un apus alintat timid de câte...

Garda de Mediu Botoșani: Amenzi usturătoare în urma acțiunilor de inspecție și control!

astăzi, 20:50

În perioada 01.04-2025-30.04.2025, Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat un număr total de 32 acțiuni de inspecție și control, conform planului anual de ...

Spectacol de culoare și cultură: Ziua Europei, sărbătorită de elevii botoșăneni! (Foto)

astăzi, 19:50

Ziua de 9 mai are o triplă semnificație pentru poporul român. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite &...