ANTON ACHITEI - Cantecul si mirajul de a te fi nascut OM!

ANTON ACHITEI - Cantecul si mirajul de a te fi nascut OM!

ANTON ACHITEI

Patruzeci de ani de cantec, o viata in slujba traditiilor si a folclorului romanesc, in care crede cu tarie!

Nascut in Manastireni-Poenari, din judetul Botosani, Anton Achitei nu a incetat sa se hraneasca din seva pamantului care l-a plamadit pentru a-l darui apoi, prin cantec, intregii lumi.

“Erau in sat horile, jocul cu lautari, cantecele religioase cantate la hramul manastirii de la Vorona, Craciunul, petrecerile tinute dupa sfintii din calendar, dar si petrecerile intre prieteni, la un pahar de vin, dupa ce se incingeau la vorbe si amintiri, isi aminteste Anton Achitei.

Fiu de tarani simpli, Vasile si Anica din Manastireni, care au adus pe lume si au crescut cu greu sase copii, Anton Achitei a avut mereu in fata exemplul tatalui, care se pricepea la toate.

“Era fierar, tamplar si dulgher priceput. Mama se ocupa de gospodarie si camp. Ea era ministrul agriculturii in familia noastra, ne organiza pe toti, de primavara si pana toamna, ba chiar si iarna, cand era de lucru pe la vite, prin grajd", spune barbatul ajuns la anii incarcati de amintiri.

Aventura muzicala a inceput intr-o zi cand tatal a adus de la oras, din Botosani, un patefon vechi. La el a ascultat pentru prima data Maria Tanase, Ioana Radu, Gica Petrescu, Maria Lataretu.

Primul cantec pe care l-a scos in lume a fost "A venit aseara mama", cantat in clasa a saptea, la indemnul dirigintei.

“Dupa succesul serbarii scolare, am capatat incredere in mine si am inceput sa sper ca voi canta, vreodata, in fata oamenilor, a satului, ca voi fi dat, si eu, la patefon. Mai cantam si pe Dealul Stanii, unde aveam via. Eu si fratii mai mici, Mircea, Costica si Jan, faceam o coliba de paie si pazeam via cand se cocea", marturiseste artistul.

Pe la 15 ani s-a lasat modelat de Lucretia Ciobanu, dar nu a ramas deloc indiferent nici la Ileana Constantinescu, Ion Luican, Maria Ciobanu, Benone Sinulescu.

“Prin 62-63, am ajuns la Suceava, si acolo am descoperit-o pe draga noastra Sofia Vicoveanca, abia lansata, cu cosita impletita, lasata intr-o parte, si Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, de la ale carui spectacole am inceput sa nu lipsesc", marturiseste Anton Achitei.

Acolo, la Suceava, a hotarat ca viata lui e muzica. Asa ca s-a inscris la Scoala Populara de Arta din Suceava, sectia canto popular.

De la Suceava a plecat in armata, la Bucuresti, unde au inceput sa se iveasca si primele ocazii. A aparut pentru prima data la televizor, in 1967, la emisiunea-concurs de muzica populara Emotii in premiera.

“Dupa armata, am fost angajat, prin concurs, la Ansamblul din Botosani al Casei Creatiei Populare. In 1981, George Sarbu, mare folclorist si dirijor de orchestra, m-a chemat la Bacau, si de atunci fac parte neintrerupt din Ansamblul Plaiurile Bistritei din Bacau, unde si locuiesc acum", spune Anton Achitei.

De atunci a cantat prin toata lumea, in sate si orase, pe scena sau in festivaluri populare, datatoare de forta in fata miilor de spectatori. Desi a avut ocazia sa se mute in Capitala, Anton Achitei a ales Moldova, pe care o iubeste nespus.

(Citate preluate din interviul acordat de Anton Achitei in Formula AS)

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu violent într-o gospodărie botoșăneană. Locuința unei familii a ars în totalitate! (Foto)

astăzi, 07:38

Un incendiu violent s-a produs, vineri, într-o gospodărie din localitatea Corlăteni. O casă a fost cuprinsă de flăcări. Nu au fost persoane rănite, însă pagubele sunt însemna...

”Andreea cu gropițe”, fetița de 7 ani din Botoșani, moment emoționant la Românii au talent! ”Îți prevăd un viitor frumos!”(Foto, Video)

Friday, 18 April 2025

Talentul Andreei a înflorit încă din copilărie, când a fost fermecată de glasul mătușii sale, interpretă de muzică populară și sora mamei. A ascultat-o cu admirație și și...

Sute de botoșăneni la slujba Înmormântării lui Hristos.”Mântuitorul a murit pentru ca nouă să ne dăruiască nemurirea!” (Foto, Video)

Friday, 18 April 2025

În toate bisericile, clopotele au răsunat în Vinerea Mare. Credincioșii cu lumânări în mâini, cu chip smerit, au participat la slujba Prohodului, una dintre cele mai t...