ANDREI REDINCIUC: "Teatrul m-a dezinhibat, mi-a dat încredere și mi-a schimbat pentru totdeauna viața!"

ANDREI REDINCIUC: "Teatrul m-a dezinhibat, mi-a dat încredere și mi-a schimbat pentru totdeauna viața!"

ANDREI REDINCIUC

În România zilelor noastre, în Botoșaniul fărâmițat de orgolii și de luptele zilnice pentru supremație politică sau de orice fel, există o lume către care ar trebui să privim mai des! O lume a celor care nu doar visează la un ideal, ci îl construiesc cu migală, cu multă muncă și cu sacrificii uneori greu de bănuit.

Botoșaniul, mai mult decât alte județe din România, naște, crește și își dezvoltă – da, în această sărăcie materială și o autosuficiență aflată deseori la limita ratării! – o elită pe care, din păcate, o recunoaștem din ce în ce mai greu la noi acasă. Tineri talentați, capabili de performanțe uluitoare, se manifestă, atunci când intră în competiții naționale sau internaționale, ca veritabili ambasadori ai acestui colț de țară. Nu trebuie decât ca noi, cei de acasă, să le oferim respectul pe care fiecare dintre ei îl merită. Este vorba despre toți cei care, în domeniile lor, așază numele Botoșaniului pe buzele tuturor, stârnind admirație și apreciere sinceră.  

ANDREI REDINCIUC are 19 ani și este elev în clasa a XII-a F, la Colegiul National "A.T.Laurian". Din clasa a IX-a activează în trupa de teatru Drama Club.

Andrei nu face teatru pentru a umple golurile din anii de liceu, și asta pentru că teatrul a devenit pentru el un mod de viață. O viață pe care o trăiește cu responsabilitate, conștient că viitorul nu începe peste un an, nici peste cinci, ci el se construiește în clipa prezentă.

În anul 2012, Andrei Redinciuc a câștigat, probabil, toate premiile importante oferite de festivalurile de teatru pentru liceeni - și nu numai - din România, fiind apreciat de jurii prezidate de actori de primă mână ai teatrului românesc, de la Vlad Zamfirescu sau Melania Ursu, la Marcel Iureș si Draga Olteanu Matei, pe scene din Cluj, Alexandria, Bacău, Sebeș sau Fălticeni.


-Andrei, de ani buni trăiești în spiritul Drama Club: spectacole, festivaluri, premii... Și totuși, dacă ar fi să ne întoarcem puțin în timp, ce a fost înainte de Drama? Care a fost primul contact cu teatrul și ce păstrezi în suflet din perioada în care erai doar spectator?

-Din păcate, nu mai țin minte când am intrat prima oară într-o sală de teatru ca spectator sau ce spectacol am văzut. Dar îmi amintesc prima oară când am urcat pe scenă. Eram la grădiniță și făcuserăm o piesă cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Apoi, de prin clasa a doua, a treia mama a început să mă ducă la spectacolele care se jucau la Teatrul Mihai Eminescu. A început să-mi placă atât de mult încât mergeam să le văd pe unele dintre ele chiar de 3-4 ori și pot să spun că nu prea ratam nicio ocazie să petrec puțin timp în sala de teatru. Păstrez încă în suflet entuziasmul și emoția pe care le simțeam de fiecare dată când începea un spectacol.

-Ești în trupa de teatru a liceului din anul 2009. Cum crezi ca ar fi arătat astăzi Andrei Redinciuc fără Drama Club? Ce fel de elev ar fi fost, ce opțiuni ar fi avut pentru o viitoare carieră?

-Înainte să intru în Drama Club eram foarte indecis în ceea ce privește viitorul meu. Mă tot gândeam să mă fac ba polițist criminalist, ba avocat, ba medic și așa mai departe, dar parcă nimic nu mă atrăgea în totalitate. Fără Drama Club, probabil aș fi ales o meserie dintre cele de mai sus, dar cred că mereu aș fi simțit un gol în suflet.

-Cum te-a influențat teatrul în toți acești ani? Ce a adăugat sau a modelat în personalitatea ta?

-Teatrul și Drama Club implicit, au avut un rol foarte important în modelarea personalității mele. Mi-au dat în primul rând încredere în mine și în forțele mele, am devenit mai deschis, mai puțin timid, mi-au dezvoltat simțul artistic și m-au ajutat să îmi descopăr propria identitate și drumul în viață. Mă bucur că am fost cuprins de acest microb al teatrului și sper să nu îmi treacă niciodată.

-Ai obținut, mai ales în ultimul an, premii naționale la festivaluri importante, cu rolul Petruchio, din spectacolul Sssst!, adaptare după Îmblânzirea Scorpiei, de William Shakespeare (regia Mirela Nistor si Alexandru Mihai Sîrbu). Este posibilă o rutină a premiilor? Te mai impresionează succesul obținut... cu repetiție sau este de fiecare dată o experiență unică?

-Nu cred că se poate vorbi de o rutină a premiilor. Orice succes este special și mă bucur pentru toate la fel de mult. Fiecare reprezentație a unui spectacol este unică și dacă într-o zi ești foarte bun nu înseamnă că în altă zi nu poți fi foarte slab. Îmi place ideea asta de premiu, și îl consider oarecum o formă de încununare a muncii, dar până la urmă cred că trebuie să te străduiești și să dai tot ce-i mai bun pe scenă nu pentru premii ci pentru tine, pentru colegii tăi și pentru oamenii care te privesc, iar dacă mai ești și răsplătit pentru munca depusă atunci este și mai bine.

-Ce oameni (actori), dintre cei pe care i-ai cunoscut direct, te-au impresionat în mod deosebit?

-Marea majoritate a actorilor pe care i-am întâlnit m-au impresionat și de la fiecare am avut câte ceva de învățat. Sunt în perioada în care încerc să asimilez cât mai multe lucruri și informații legate de teatru, iar 5 minute de conversație cu Marcel Iureș, Marius Manole, Melania Ursu sau Vlad Zamfirescu înseamnă foarte mult.

-Actrița Mirela Nistor se află de ani buni la cârma trupei voastre de teatru. Cum este să lucrezi cu un fost component al trupei Drama Club (și, bineînțeles, un fost absolvent al liceului)? Care este atmosfera la repetiții?

-Este un lucru foarte frumos că Ella s-a întors la Drama Club și după ce a terminat liceul. Cu siguranță influența și aportul ei în creșterea și dezvoltarea trupei sunt incontestabile. Este un pedagog foarte bun și o prietenă extraordinară. La repetiții îmbinăm distracția cu munca, iar timpul trece atât de repede că nici nu-ți dai seama. Trupa a devenit mai unită în ultimii ani, chiar dacă în fiecare toamnă vin și pleacă membri. Suntem cu toții prieteni, ne înțelegem, ne ajutam și Ella este, cred, cea mai importantă verigă din acest lanț bine strâns. 

-Ești la un final de etapă, după care urmează un drum, poate cel mai important al vieții tale, facultatea. Ce planuri ai, vor fi ele legate tot de teatru?

-Da, categoric planurile mele vor fi legate tot de teatru. Sincer, nu mă văd făcând altceva și nici nu-mi doresc o alternativă. Iubesc teatrul și vreau foarte mult să devin actor. Voi da admitere la U.N.A.T.C. București și sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, să intru și să studiez mai departe acolo. Habar nu am cum vor evolua lucrurile după aceea, dar eu asta îmi doresc să fac și știu că nimic nu m-ar bucura mai tare.



-Dacă ar fi să improvizezi rapid un spectacol, adaptare după o piesă bine cunoscută (deci accesibilă tuturor), care ar fi aceasta și cum ai distribui rolurile (actorii să fie din toate domeniile, din societatea care te cuprinde și pe tine!).

-Asta e o întrebare grea. Piese de teatru ar fi, dar mi-e greu să fac o distributie în care să includ oameni din mai multe domenii. Pot să vă spun că mi-ar plăcea să văd un Petruchio jucat de Daniel Day-Lewis, sau o adaptare după "Angajare de clovn" cu trei dintre marii actori ai țării noastre: Marcel Iureș, Horațiu Mălăele și Victor Rebengiuc.

-Ce le transmiți celor care se află încă la începutul căutărilor, celor care nu au curajul să își manifeste personalitatea sau să își exprime punctele de vedere? O lecție de teatru care poate ajuta în viață...

-Le-as transmite să găsească acel "ceva" care să-i facă să capete încredere în ei. Așa cum pentru mine teatrul a produs un declic, m-a dezinhibat, mi-a dat încredere și mi-a schimbat pentru totdeauna viața (în bine), pentru alții muzica, dansul, sportul sau orice altceva ar putea avea acelasi efect. Cred că arta este extrem de importantă în dezvoltarea noastră și că toti ar trebui să avem măcar vagi contacte cu aceasta. Dar, până la urmă, asta diferă de la om la om, pentru că fiecare privește viața în felul său. Știu că sună a clișeu, dar cred că ar trebui să încercăm să ne urmăm visele, să încercam să realizăm lucrurile care simțim că ne-ar face cei mai fericiți oameni de pe Pământ!

-Mulțumesc, și mult succes la admitere!


Andrei Redinciuc a jucat în:
-2010: "Croitorul", de Slawomir Mrozek (Rol: Barbaru’ Baru)
-2011: "Opera de trei parale", de Bertolt Brecht (Rol: Mackie-Șiș)
-2012: "Sssst!", adaptare dupa "Îmblânzirea scorpiei", de William Shakespeare (Rol: Petruchio)
"Așteptăm…", adaptare dupa "Angajare de clovn", de Matei Visniec (Rol: Filippo)



PREMII obținute:

Cu rolul Petruchio

-Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal (Festivalul "AmFiTeatru", Botoșani 2012, presedintele juriului Vlad Logigan)
-Premiul de popularitate acordat de juriul elevilor (Festivalul "AmFiTeatru", Botoșani 2012)
-Premiul special pentru cel mai carismatic cuplu (alaturi de Alexandra Zorila, care a jucat Catarina) (Festivalul "AmFiTeatru", Botoșani 2012)
-Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal (Festivalul "Viceversa", Cluj 2012)
-Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal (Festivalul "Ideo Ideis", Alexandria 2012) (ca urmare a cîştigării acestui premiu, Drama Club va prezenta acest spectacol pe scena Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, 2013)
-Premiul pentru cel mai bun actor in rol principal (ex-equo – alaturi de Vlad Galer din Atelierul de teatru), la Festivalul "Mihail Sorbul", Botoșani 2012

Cu rolul Filippo

-Premiul special pentru interpretare (impreuna cu colegii mei Codrin Pascariu si Theodor Șoptelea), Festivalul "ID Fest", Bacau 2012
-Premiul special pentru interpretare (Festivalul "Radu Stanca", Sebes 2012)
-Premiul I pentru interpretare (Festivalul "Grigore Vasiliu Birlic", Fălticeni 2012) )

Un Like pentru Londra!

14 botoșăneni: 12 actori -printre care si Andrei Redinciuc -, un responsabil cu imaginea și un responsabil cu montajul, s-au înscris la concursul Jameson Empire: Done in 60 seconds, competiție care i-ar putea trimite la Londra ca reprezentanți ai României. Pentru asta, au nevoie de... cât mai multe Like-uri pe Youtube!

Jameson Empire: Done in 60 seconds este un concurs care presupune realizarea unui remake a unui film celebru în 60 de secunde. Remake-ul filmului 12 Angry Men are în spate munca a 14 botoșăneni: 12 actori, un responsabil cu imaginea și un responsabil cu montajul. In acest moment concursul este in faza națională în urma căreia scurtmetrajul de pe locul Î va merge la Londra, la Marea Finala ca reprezentant al Romaniei.

Scurtmetrajul castigator este ales in urma unei medii facute intre nota publicului si nota unui juriu profesionist. Pentru ca scurtmetrajul 12 Angry Men sa obtina cea mai mare nota din partea publicului, trebuie sa primeasca cele mai multe Like-uri pe Youtube.

Pe data de 20 februarie se trage linie, iar scurmetrajul cu cele mai multe Like-uri obtine nota 10 din partea publicului. La aceasta se adauga nota primita din partea juriului profesionist, dupa care se face media si castigatorul obtine premiul in bani, iar pe 22 martie se va deplasa la Marea Finala Jameson Empire Awards 2013.

Scurtmetrajul 12 Angry Men poate fi vazut AICI!

(A consemnat Florentina Toniță)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce spun medicii din Iași despre decesul Părintelui Ionică! „A provocat în cele din urmă decesul pacientului”

astăzi, 15:52

Părintele Ioan Alupoaiei, un preot din Botoșani, a decedat la mijlocul lunii august la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Deși a fost vindecat de infecția cu virusul West Nile, ulterior a...

Parc de joacă transformat în junglă de o gașcă de minori din Botoșani!

astăzi, 15:38

În parcul de recreere de pe strada Adrian Adamiu, un grup de tineri nu foloseau în mod corespunzător mobilierul și dotările parcului, în sensul că aruncau cu pavele. Mai mult ...

Și-a amenințat soția că o părăsește, iar ea a sunat la Poliție!

astăzi, 15:16

O situație puțin mai neobișnuită a avut loc, joi, în Piața Centrală din municipiul Botoșani. Un bărbat, în vârstă de 25 de ani, din județul Neamț, pe fondul unei stări...