ALEXANDRU NEGRESCU: Imi doresc sa fiu ctitor de valori vii!

Matematician de excepţie, olimpic internaţional, profesor de elită, coautor de lucrări de specialitate, colaborator al unei publicaţii creştine. Şi are doar 22 de ani, pe care îi va împlini în ziua Sfântului Ştefan.

In urmă cu două zile, în cadrul unei ceremonii deschise de rectorul Vasile Işan, doi studenţi excepţionali ai Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi primeau Bursa Sf. Dumitru, pentru a răsplăti excelenţa academică, a performanţei în cadrul competiţiilor ştiinţifice studenţeşti şi a implicării sociale a studenţilor Universităţii "Alexandru Ioan Cuza". Unul dintre ei este botoşăneanul Alexandru Ştefan Negrescu, in prezent masterand al Facultăţii de Matematică.
 
Suma de 400 de euro oferită fiecărui student reprezintă dobânda sumei de 10410 euro donate de prof.univ.dr. Dumitru Oprea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", în urmă cu doi ani. "M-am gândit să dau 10 pentru cei de nota 10. 10 for 10. De aceea suma este 10410", a explicat prof. Dumitru Oprea, fondatorul acestei burse.

Născut a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie 1988, Alexandru Ştefan Negrescu recunoaşte că viaţa sa se concentrează asupra profesiei, o profesie care însă oferă locul cuvenit şi altei manifestări de suflet: teologia, tânărul botoşănean fiind un vechi colaborator al Gazetei creştine, unde publică materiale de factură să uimească cel puţin, dacă nu chiar să dovedească, odată în plus, că Matematica începe de la UNU, iar Acela este mereu Dumnezeu. 

Alexandru Negrescu a răspuns întrebărilor noastre, încercând astfel să întregim pentru cititorii Ştiri Botoşani imaginea unui cadru didactic format (şi) în şcoala botoşăneană, care mai crede în menirea profesorului şi în misiunea sa.

Ceva anume v-a făcut să alegeţi Matematica sau a fost o continuare firească a unei pasiuni mai vechi?
Am terminat ciclul liceal la Colegiul Naţional "A. T. Laurian", Botoşani, în anul 2007. Pasiunea pentru matematică s-a dezvoltat în aceasta perioadă, dar ea are rădăcinile prin clasa a VII-a, cât am fost elev al Școlii nr. 7, acolo profesor mi-a fost dl. Ioan Țicalo. Domnia sa a reuşit să îmi insufle din bucuriile pe care ţi le aduc logica şi acurateţea matematicii. În liceu, doamna prof. Liliana Tomiţă m-a ajutat să îmi dezvolt aceste abilităţi şi s-a ocupat de pregătirea mea pentru fazele olimpiadei de matematică, participând astfel la un număr mare de olimpiade şi concursuri interjudeţene. Pe perioada liceului, domnul profesor Artur Bălăucă m-a luat sub "ucenicia" dumnealui, ajutându-mă să mă lansez în activitatea publicistică. Iar din primul an de studenţie am onoarea să fiu "elevul de suflet" al domnului prof. univ. dr. Dan Brânzei, marele geometru al României şi persoana cea mai iubită de copiii olimpici.

Vă pregătiţi pentru o carieră didactică în învăţământul preuniversitar, în condiţiile în care Educaţia s-a transformat într-un domeniu menit mai degrabă să descurajeze decât să ofere oportunităţi, de orice natură ar fi acestea.
Momentan, aceasta este doleanţa sufletului meu: să fiu ctitor de valori vii. Vreau să insuflu elevilor dorinţa de a se forma drept creatori şi nu doar memoratori. Sunt conştient că încadrarea ca profesor de matematică nu îmi va aduce în principal satisfacţii financiare dar am gustat alt tip de satisfacţii: comunicarea cu elevii. Punctul meu de vedere este că meseria de profesor, în general, şi de matematică în special, constituie o întrupare fericită a dragostei faţă de elevi, care înseamnă în opinia mea, cea mai importantă resursă a ţării noastre. Mă consider imun la atracţiile predominant financiare pe care le-ar putea oferi o eventuală plecare în străinătate. Consider că dragostea pedagogică este obligaţia primordială a unui profesor. Faptul că matematica apare mai abstractă şi mai rece decât alte materii de învăţământ nu diminuează această prioritate, ba chiar îi subliniază necesitatea obiectivă. Prin faptul că am beneficiat încă din şcoală şi în tot cursul facultăţii de un climat afectiv, favorabil şi stimulator, mă simt dator să fac cât mai multe pentru cei care ar putea beneficia în urma mea de aceleaşi circumstanţe favorabile dezvoltării.

Cum vedeţi elevul anului 2020? Speraţi că învăţământul va intra pe un făgaş normal, şcoala îşi va căpăta emblema strălucitoare de altădată?
Văd un elev inteligent, descurcăreţ, un tânăr care "ademenit" cu aplicaţiile matematicii în practică, în tehnologie, va deveni interesat de această disciplină. Elevii sunt din ce în ce mai atraşi doar de aplicabilitatea în cotidian a ceea ce studiază şi, spre asta ne îndreptăm şi noi în programele şcolare.

Un mesaj pentru un tânăr absolvent de liceu?
Unui tânăr absolvent de liceu îi doresc să îşi "asculte" sufletul şi să îşi îndrepte atenţia doar spre ceea ce îi place. Făcând zi de zi ceea ce iubeşte, timpul se scurge altfel şi ne începem cariera într-un mod aparte: muncind cu drag, muncind din plăcere.

Unde aţi început cariera de profesor?
Cariera de profesor mi-am început-o deja. Predau la o şcoala în municipiul Iaşi şi pot afirma că încep să îmi trăiesc visul: modelez tânăra generaţie aşa cum ştiu eu mai bine. Pentru aceasta sunt recunoscător Inspectoratului Școlar Judeţean Iaşi care apreciază pasiunea şi puterea mea de muncă. În acelaşi timp sunt student în anul I la masterat, specializarea Matematică Didactică, aşa că activitatea mea se împarte între Școala şi Universitate.  




Alexandru Negresu a absolvit în vara anului 2010 Facultatea de Matematica, Universitatea "Al. I. Cuza", Iasi, fiind şef al promoţiei sale, cu media de absolvire 9,94, iar media de licenţă 10,00. În perioada 2003 – 2007 a fost elev al Colegiului Naţional "A. T. Laurian" Botosani, după ce urmase ciclurile primar si gimazial la Şcoala nr. 7 "Octav Bancila", din Botosani.

În ultima clasă de liceu, Alexandru Negrescu era distins cu titlul ELEVUL ANULUI 2007, distincţie oferită de Inspectoratul Şcolar Judeţean Botoşani, în parteneriat cu societatea U.P.C. România – Filiala Botoşani, pentru cele mai bune rezultate ale unui elev, din ciclul liceal, al judeţului Botoşani.

În anul următor devine student la Matematică, în acelaşi an obţinând PREMIUL III si MEDALIA DE BRONZ la a II-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematica pentru studenţi "South Eastern European Mathematical Olympiad for University Student", din Atena, Grecia.

În 2009 îşi îmbunătăţeşte propria performanţă, fiind distins cu PREMIUL II si MEDALIA DE ARGINT la a III-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematica pentru studenţi "South Eastern European Mathematical Olympiad for University Student", desfasurata în localitatea Agros, Cipru.

Ca elev al Colegiului Naţional "A.T.Laurian", Alexandru Negrescu primeşte DIPLOMA DE EXCELENŢĂ din partea Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerul Educaţiei, pentru contribuţia deosebită în desfăşurarea activităţilor de pregătire a Lotului Speranţelor Olimpice de Matematică, 2005, după ce a predat în cadrul lotului naţional de matematică un număr de 20 de ore, activitate pe care o desfăşoară apoi pe întreaga perioadă a studenţiei, fapt care îi va aduce noi recunoaşteri din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi şi al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România – Filiala Iai, pentru activitatea desfăşurată în cadrul Taberei Naţionale de Matematica, Muncel.

Este COAUTOR al numeroase cărţi de specialitate, alături de Artur Balauca, Dan Brânzei, Toader Magurean, Cezar Chirila, L. Pârlog, Gh. Gându, N. Terente, Cornel Noana, Oana Adascaliţei, Monica Sas şi alţii. 

Colaboreaza cu Protopopiatul Botosani în vederea editarii publicaţiei "Gazeta Crestina", publicând o serie de articole, printre care "Icoana Intrarii în Biserica a Maicii Domnului", "Sfinţii Trei Ierarhi în iconografia bizantina", "Duminica Floriilor în iconografia ortodoxa", "Sfânta Treime si Ospitalitatea lui Avraam", "Icoana Adormirii Maicii Domnului".

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...

Unde te poți angaja la Botoșani: Vezi oferta de locuri de muncă a AJOFM!

astăzi, 17:45

Astfel, pe nível de studii, 21 sunt pentru absolvenții de studii superioare, iar 336 se adresează celor cu studii medii. Pe nível de calificare, 287 de locuri de muncă sunt la disp...

Spectacolul „Tigrișorul Pietrek” se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:15

Spectacolul se va juca în zilele de joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00, și duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30. Regia artistică îi aparține lui Valentin Dobr...