ALEXANDRU NECHIFOR - De la icoana la inovatie artistica - VIDEO

ALEXANDRU NECHIFOR - De la icoana la inovatie artistica - VIDEO

 ALEXANDRU NECHIFOR  alexandrunechifor.com

George-Alexandru Nechifor si-a petrecut intreaga viata in spirit artistic, indiferent ca arta a insemnat icoana, credinta, pictura, chiar si vioara. Rareori un tanar poate cuprinde insa cu atata smerenie Culoarea, careia pare sa i se dedice fara odihna.

Nascut in Botosani, Alexandru Nechifor a urmat clasele primare la sectia de Muzica-vioara a Liceului de Arta "Stefan Luchian", unde continua si ciclul gimnazial, dar la sectia Arte Plastice. In anul 2000 viata sa ia o alta cale, astfel ca inceputul anului scolar il gaseste la Seminarul Teologic "Veniamin Costache", sectia Iconografie, la Manastirea Neamt, unde ramane pana in anul 2005. Un an mai tarziu se inscrie la Facultatea de Arte Decorative si Design, Sectia Arta Murala, Universitatea Nationala de Arte Bucuresti.

Iubitorii de arta din Botosani ii cunosc parcursul, dar si perseverenta si seriozitatea cu care isi asuma culoarea, fie ca este vorba despre icoana, pictura murala, panza sau, mai nou, creatie video.

Obtine de trei ori Premiul I la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale şi Istoria Artelor, Secţiunea Pictură bizantină.

Arta sa a fost distinsa, de-a lungul timpului, si cu Premiul II al Fundaţiei Arta din Constanţa, in cadrul Olimpiadei Naţionale de Arte Vizuale şi Istoria Artelor, Premiul III la Concursul "Icoana din sufletul copilului", organizat de Patriarhia Română, Alba Iulia, Menţiune la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale şi Istoria Artelor, Secţiunea Pictură bizantină, Miercurea Ciuc, Premiul II la Concursul "Icoana din sufletul copilului", organizat de Patriarhia Română, Miercurea Ciuc.

In 2008 participa la Proiectul BLOOM! prin ELIA (European League of Institutes of the Arts): pictarea unui perete în una din camere hotelului Bloom! din Bruxelles, alături de alţi studenţi la Facultăţi de artă din Europa.

Beneficiaza de Bursa "Tinere talente", oferită de Fundația "Principesa Margareta a României" pentru anul 2009, în vederea dezvoltării artistice.



EXPOZITII:
August 2002 - Expoziţie personală de icoane bizantine, "Ferestre către cer", la Galeriile "Luceafărul", din Botoşani, România.
August 2007 - Expoziţia "Imaginea sinelui. Tăcerea ei gălăgioasă", împreună cu colega de facultate Oana Jităreanu, în oraşul turistic Castro Urdiales, din Spania, la centrul cultural "La Residencia", conţinând autoportrete, natură moartă şi altele.
Noiembrie 2007, participare în expoziţia de grup organizată de Fundaţia Young@Arts, la Ateneul Român în Bucureşti.
Decembrie 2007, participare în Expoziţia anuală de Artă Religioasă şi Restaurare organizată de Asociaţia Artă Plastică Religioasă şi Restaurare a Uniunii Artiştilor Plastici din Romania, la Galeria Apollo din Bucureşti.
Iunie - Iulie 2008 - Expoziţia personală de pictură "Contrapunct", Sala de expoziţii a Hotelului Silken din oraşul Vitoria, Spania.

In iunie 2008  participa la Tabăra internațională de artă "Terasele Dunării", Ostrov

"Pornind de la gandul ca tot ceea ce este adevarat este si frumos, am momentan convingerea ca cea mai inalta forma de arta este cea care exprima adevarul dincolo de orice parere, adevarul pur, despre om. In noi toti exista o anumita doza de impresii nefalsificate, autentice despre noi insine. Pervertirea, fortarea, trunchierea, abandonul, simularea, slaba abordare, falsa viziune a lor sunt caderi foarte usoare".



"Lucrarile mele artistice exprima durerea data de ruptura de autentic la contactul cu societatea, dupa experienta Seminarului Teologic. Ele redau concepte si stari variate, printr-un contrast dramatic si usor suprarealist: efectele devastatoare ale fortelor morale contradictorii, absenta constiintei comuniunii, tragi-comicul vlaguirii vointei, perpetuarea relativismului pana la alterarea ultima, miracolul fiintei si constiinta intregului", marturiseste Alexandru Nechifor, un tanar de a carui arta vom auzi desigur, un botosanean care face cinste nu numai urbei in care s-a nascut, ci si tarii sale.



URMARITI MAI JOS UN CLIP VIDEO: Culori de apă și ulei pe sticlă luminată, montaj film, prelucrare digitală, 2009, pe care Alexandru Nechifor il lamureste pe site-ul sau:

"Observarea efectelor fuziunilor între culori de pe paleta de sticlă pe care obişnuiesc să le amestec atunci când lucrez la o pictură m-a dus la ideea conceperii acestui clip. După încercări serioase de a controla mişcarea infinit variabilă şi extrem de bogată sub aspectul semnificaţiilor pe care substanţe greu fuzionabile o creează, am decis să o las să vorbească aproape de la sine. Deci am trecut de la o tentativă de manipulare cadru-cu-cadru (animaţie) la una de intervenţii uşoare înregistrând continuu (captură video). Mai precis, vorbim despre 6 ore de experimente, cu diferite grade de înclinare a vasului, cu substanţe începând de la cele mai obişnuite (tuş, baiţ, apă, ulei de in) până la lichide dintre cele mai ciudate (sosuri de soia, bere, clor, spirt, detergenţi de vase, etc). Am ansamblat câteva dintre secvenţele care mi-au plăcut cel mai mult de pe acel perimetru de 1,5 cm, am suprapus peste un profil uman şi a rezultat metafora unor stări. Inepuizabile, insondabile, organice, integraliste".
 

Sursa foto: alexandrunechifor.com
 

 


 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
24

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...

ANPC atenționează: Nu cumpărați de oriunde alimente pentru masa de Paște!

astăzi, 11:20
33

Președintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a explicat că unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ținem cont este, în primul rând, locul de unde ne facem...