PuÅ£ini sunt cei care să nu fi călcat măcar o dată într-un tren, să nu fi simÅ£it zbuciumul maÅŸinăriei, să nu-i fi ascultat cântecul sacadat. Pentru unii, trenul înseamnă vacanţă, pentru alÅ£ii- studenÅ£ie. Pentru o mână de botoşăneni, trenul înseamnă locul de muncă, iar gara- o extensie a acestuia.
Proiectul "Oameni ÅŸi meserii a ajuns în Gara BotoÅŸani, o clădire proaspăt reabilitată, la fel ca spaÅ£iile dintre ÅŸine ÅŸi subtraversarea amenajată în urmă cu câÅ£iva ani, dar sărăcită de trenuri. ApariÅ£ia autocarelor care circulă pe drumurile interjudeÅ£ene precum ÅŸi permanenta reorganizare a Companiei Căile Ferate Române a redus treptat numărul trenurilor care ajung ÅŸi pleacă din Gara botoşăneană. Din timp în timp, sirena de tren sparge murmurul oraÅŸului care trăieÅŸte într-un alt ritm.
Miron Aostăcioae ÅŸi Daniel Poleac lucrează în tren de 25 de ani ÅŸi erau cruzi atunci când au terminat ÅŸcoala ÅŸi s-au trezit că sunt responsabili de viaÅ£a călătorilor. Milioane de călători ÅŸi milioane de kilometri le-au văzut ochii, trenul impunându-le propriul ritm de care ei au ascultat.
"Ştiţi că şi acum eu merg la şcoală?"
Miron Aostăcioae este mecanic de locomotivă pe personalul Botoşani- Vereşti şi retur. La Sibiu l-a aruncat viaţa, la şcoala profesională de mecanici de tren.
"Åži armata ÅŸi ÅŸcoala acolo le-am făcut. M-am dus vara asta cu soÅ£ia prin partea aceea de Å£ară ÅŸi m-am gândit să trec să-mi văd ÅŸcoala, era în cartierul GuÅŸteriÅ£a, dar totul era paragină. M-a luat aÅŸa, un fior, că era frumos odată acolo. Armata tot acolo am făcut-o, la unitatea militară de la Åžcoala de Artilerie. La Sibiu m-am format ca mecanic, am făcut ÅŸcoala acolo tip Căi Ferate, în depou m-am dus ucenic. Meseria mea nu e numai să conduc trenul, pentru că până ajungi mecanic înveÅ£i tot despre locomotivă. AÅŸa era pe timpuri, acum nu mai este aÅŸa. Aveam 20 de ani când am ieÅŸit la meserie", îÅŸi aminteÅŸte Miron Aostăcioae.
Cum curiozitatea e mare, mecanicul explică ÅŸi cum funcÅ£ionează o locomotivă: "Pe principiul motorului de maÅŸină, doar că e mai mare. Exact aÅŸa, are de la baterie, cum îi vine curentul, până ajunge la... exact ca o maÅŸină. Dacă ar fi s-o iau de la capăt, tot asta aÅŸ face. Ca să fii mecanic, trebuie să-Å£i placă să fii stăpân pe maÅŸinărie. Plec din BotoÅŸani, mă duc la VereÅŸti, rămânem peste noapte acolo ÅŸi dimineaÅ£a venim înapoi. Åžapte ore cel mult, după ÅŸapte ori mă dau inapt. AÅŸa e orarul de când suntem singuri pe locomotive, când eram cu ajutor de mecanic, lucram zece ore".
Curiozitatea oamenilor care au trecut prin gară are legătură în primul rând cu locomotiva ÅŸi deÅŸi nu prea are treabă cu călătorii, din când în când mai lasă pe câte unul să-ÅŸi bage nasul în butoane, dar se întâmplă rar. Copiii lui, de exemplu, nu au fost foarte curioÅŸi, probabil de aceea ÅŸi-au ÅŸi ales alte cariere- în juridic ÅŸi în IT. În schimb, copiii de la bloc ÅŸi părinÅ£ii lor mai degrabă au venit "la tren".
"Contează foarte mult pentru copii ÅŸi mulÅ£i mă Å£in minte ÅŸi mă arată cu degetul pe stradă: nenea acela m-a luat în locomotivă. E o meserie frumoasă, poate multora le-ar plăcea, dar trebuie să treci prin tot felul de teste ÅŸi examene: medicale, psihologice, tehnice, instrucÅ£ii. ÅžtiÅ£i că eu ÅŸi acum merg la ÅŸcoală? În fiecare săptămână avem ÅŸcoală, avem caiete, dăm testări. Trebuie să fim tot timpul puÅŸi la punct. De exemplu, dacă mi se strică locomotiva pe traseu, ar trebui să sun să-mi trimită locomotivă de ajutor. Dar dacă ÅŸtiu despre ce e vorba, mai resetez, mai... na! Ne descurcăm", spune Miron Aostăcioae.
Dar oricât de frumoasă ar fi meseria, are ÅŸi părÅ£i oribile, de care Miron Aostăcioae a fost ferit până acum. Însă ÅŸtie că se poate întâmpla. "Accidentele sunt urâte. Un coleg de-am meu a avut două într-o zi, opt oameni au murit, patru dintr-o căruţă, patru dintr-o maÅŸină. Am un coleg la IaÅŸi, cu 24- 25 de morÅ£i. În viaţă e după cum Å£i-e bafta. Că doar tot pe trasee scurte circulă. Eu nu am avut niciodată, nici măcar un animal, m-a ferit Dumnezeu. În schimb, odată mi-a luat foc locomotiva, se întâmpla acum vreo cinci ani. Nu ÅŸtiu de la ce, făcuse un scurtcircuit pe undeva. Mi-am luat stingătorul, m-am dat jos ÅŸi am stins, ce era să fac? Altceva nu ai ce face. S-a întâmplat odată că a luat foc o locomotivă pe la PiteÅŸti, s-a întors mecanicul să vadă nu ÅŸtiu ce ÅŸi a murit", povesteÅŸte mecanicul de tren.
Ochi obişnuiţi cu peisajul
Cea mai mare plăcere e să domine maÅŸinăria de 120 de tone, să urce scările înguste ÅŸi incomode, să intre în cabină ÅŸi să se aÅŸeze la pupitru, cu conÅŸtiinÅ£a faptului că totul stă în mâna lui. "Să dai semnalul ÅŸi să pleci... nu e ceva mai frumos". Åži de cât a făcut traseul BotoÅŸani- VereÅŸti, Miron Aostăcioae cunoaÅŸte în detaliu fiecare milimetru de peisaj, iar orice schimbare îi atrage atenÅ£ia. Sub ochii lui, au crescut copiii care fugeau din curtea casei să vadă trenul, s-au mutat familii din casele pe lângă care a trecut, s-au ridicat alte case, s-au schimbat culturi agricole.
"Cum să nu-l cunosc dacă îl fac zi de zi? Exact ca la un birou, dacă eu ÅŸtiu că pixul trebuie să fie acolo, înseamnă că acolo e. Am văzut multe case ridicându-se, le-am văzut de la temelie, numai vreo patru sunt aici la ieÅŸirea din gară, la intrarea în VereÅŸti... Cunosc ÅŸi cârdurile de oi scoase la păscut...", râde nenea Miron.
Era frumos ÅŸi înainte ÅŸi îÅŸi aminteÅŸte cu drag de despărÅ£irile cărora le-a fost martor, de plecarea băieÅ£ilor în armată. "Cereau la mecanic să dea claxoane, să ÅŸtie toată lumea că pleacă în armată. Mie oricum îmi place să dau multe claxoane, aÅŸa îi salut pe cei pe lângă care trec, ÅŸi salut ÅŸi ciobanul, ÅŸi omul care trece prin zonă, ÅŸi copiii, salut- salut. E frumos, zic eu. Am prins zăpezi, la barieră spre Suceava, ne-am înfundat, sau la VereÅŸti. Era zăpada cât locomotiva, dar reuÅŸeÅŸti să treci, greu, dar merge. Înainte de locomotiva asta, am avut una din alea clasice, erau mai puternice dar ÅŸi mai mult întreÅ£inute. Eram doi în tură pe locomotivă, o mai duceai la reparat, dura ceva timp până se rezolva problema, mai umblai după piese. Acum, dacă se strică ceva, rezolvi în zece minute sau chemi locomotiva de ajutor. E mai frumos acum, mai curăţel. Nu mergeai în cămaşă la serviciu, ci cu halat, erai tot afumat, murdar...", îÅŸi aminteÅŸte mecanicul, iar cu ochii minÅ£ii îi ÅŸi vezi pe mecanicii ÅŸi pe ajutoarele de mecanici urcând pe locomotive, întorcându-le, răsucindu-le, frânând la milimetru.
Înainte de "modernizare", în Gara BotoÅŸani erau 90 de mecanici ÅŸi 40 de ajutoare de mecanici, dar cu timpul numărul lor s-a mai redus. "Erau ÅŸi multe trenuri, aveam BraÅŸov, TimiÅŸoara, BucureÅŸti, personalele către Putna, erau trenuri din oră în oră. Acum nici călători nu mai sunt. Erau ÅŸi meseriaÅŸii de la Depou, de vizavi. Acum e paragină, ca la Sibiu, noroc de copăceii ăştia că mai Å£in dos ÅŸi nu se văd clădirile goale".
Regretele care-l încearcă nu se referă la munca lui, culmea! ci la traiul celor care fac revizia ÅŸinelor de tren, pe care le verifică zilnic. "Ei au câte un sector de 10 kilometri pe care îl fac la pas, fie că-i vară, fie că-i iarnă. Li se strică mâncarea în geantă dacă-i cald ÅŸi le îngheaţă dacă-i frig, că doar trebuie să-ÅŸi ia ceva de mâncare la ei. Lor le datorăm siguranÅ£a transportului ÅŸi au un salariu mic- mic".
Dacă nu se încheia regimul CeauÅŸescu în decembrie '89, ÅŸi linia noastră până la VereÅŸti ar fi fost electrificată, astfel încât traficul ar fi fost mai bun, poate, mai eficient ÅŸi mai rapid. Dar aÅŸa, n-ai voie să depăşeÅŸti viteza ÅŸi pe traseu sunt trei restricÅ£ii de viteză.
"Programul personal în funcÅ£ie de graficul CFR-ului"
De aici încolo explică Daniel Poleac, ÅŸef de tren. Pe tren a ajuns tot în urmă cu 25 de ani, după ce a făcut ÅŸcoala la IaÅŸi, timp de ÅŸase luni.
"În general se face în centrele de regională ÅŸi din '91 am intrat în meserie. Treaba mea e să verific biletele, starea vagoanelor... Noi suntem capul răutăţilor, aÅŸa zicem, că noi suntem imaginea CFR-ului, pe noi ne întreabă lumea de ce întârzie trenul, dacă-i frig, de ce nu-i cald, dacă-i cald, de ce nu-i răcoare. La ora actuală, însă diplomaÅ£ia nu e chiar suficientă. E o meserie frumoasă, cunoÅŸti tot felul de oameni, dar în ultima vreme, noi, ăştia de la BotoÅŸani, suntem cam vitregiÅ£i. Că nu a fost un proiect să ne electrifice ÅŸi nouă linia, că de trei ani s-a închis remiza de locomotive, iar mecanicii care erau aici trebuie să se prezinte la Suceava, lăcătuÅŸii de revizie, cei care umblă cu ciocanul ÅŸi bat în roată, au trei ani de zile de când fac naveta la Suceava. Am mai rămas noi, o mână de oameni, suntem 20 de toÅ£i în StaÅ£ia CFR- Personal de drum, dar fără casiere, ci numai noi, ăştia care purtăm geanta în drum. Am fost ÅŸi 60. Era altfel înainte, aveam multe trenuri.. Când plecau copiii în vacanÅ£e, era plină gara", oftează ÅŸeful de tren.
Cu toate astea, rezistă în branşă ÅŸi adună amintiri- amintiri, pe care să le împărăşească când va fi la pensie.
"Cel mai mult am fost plecat de acasă patru zile. Am venit din cursă ÅŸi, caz de extremă urgenţă, du-te înapoi. Am avut colegi care stat înzăpeziÅ£i ÅŸi câteva zile, pe la BucureÅŸti. Să nu mai zic de sărbători, doar prin excepÅ£ie s-a întâmplat să stăm acasă două zile legate. După cum e făcut programul nostru, stai poate două zile acasă, dar a treia obligatoriu eÅŸti la serviciu. Păi să vă explic traseul meu. Aseară am dormit acasă, diseară (joi seară, n.r.) dorm la Suceava, vineri seară sunt acasă, duminică seară- la Ilva Mică, marÅ£i seară la Bacău, joi seară la BucureÅŸti. Åži dacă aveam ÅŸi vagoane de Mangalia, pe care le prindeai de două ori pe lună, aÅŸ fi ajuns ÅŸi pe acolo. Noi suntem ca un cuc, ne mutăm cuibul. Dar fetele mele nu au simÅ£it că nu au tată sau că au mai rar. Pe soÅ£ie nu am putut s-o ajut aÅŸa cum ar fi trebuit, de exemplu, la treburile casnice. Când era vorba de scuturat covoare, îmi spunea dinainte ÅŸi rezolvam. Oricum, ne facem programul personal în funcÅ£ie de graficul CFR-ului", râde Daniel Poleac.
Infrastructura învechită, cauza reducerii vitezei pe calea ferată
Reducerea numărului de vagoane care ajung în BotoÅŸani determină ÅŸi înghesuiala, astfel de cazuri reclamând diplomaÅ£ia ÅŸi "relaÅ£iile publice".
"Am avut cazuri cu călători care au stat în picioare. Luni am plecat de la BucureÅŸti ÅŸi de la Bacău am avut oameni fără loc ÅŸi-mi reproÅŸau cum să stea ei în picioare atâta drum. Na, am admis că era aglomerat, dar l-am întrebat de ce a acceptat să meargă aÅŸa. Åži dacă tot e urgenţă, că aÅŸa spunea, de ce îmi reproÅŸa mie? Dar politica este: capul jos ÅŸi maximă amabilitate", spune "naÅŸul".
Din punctul său de vedere, scăderea numărului de călători este cauzată ÅŸi de faptul că au apărut traseele interjudeÅ£ene, parcurse cu autocare sau microbuze. "Păi, trenul nostru de TimiÅŸoara pleacă la 15:11, de acolo se pleacă la ora 14. Trenul nostru de BucureÅŸti pleacă la 11:22, autocarul pleacă la 10. Dar, cred eu, că trenul este cel mai sigur din punctul de vedere al securităţii transportului. Dar meseria era mult mai grea înainte, înainte nici lumină pe holul vagonului. Acum, condiÅ£iile sunt mult mai bune, confortul este ridicat, dar nu avem suficiente vagoane ÅŸi nici locomotivele nu sunt tocmai bune", adaugă Daniel Poleac.
Admite "păcatele" liniilor de tren ÅŸi este la fel de nemulÅ£umit de lipsa de investiÅ£ii ca ÅŸi călătorii care i se plâng.
"Când am intrat eu, în '90, viteza medie era de 72 de kilometri la oră. Acum a ajuns undeva la 48- 50 de kilometri la oră. Problema este infrastructura! Să vă dau un exemplu: de la BotoÅŸani la VereÅŸti, în 44 de kilometri, avem ÅŸapte restricÅ£ii de viteză. Adică pe un anumit segment de drum se merge cu 20 de kilometri la oră, deÅŸi ar fi fost normal să fie în jur de 60 de kilometri la oră, fiind că au scos păzitorii de bariere ÅŸi au redus viteza la tren. Cea mai bună viteză, în momentul la care vorbim, avem pe PloieÅŸti- BucureÅŸti cu 120 de kilometri la oră ÅŸi BucureÅŸti- ConstanÅ£a sau BucureÅŸti- BraÅŸov, cu 140 de kilometri la oră. Sunt trenuri între BucureÅŸti ÅŸi ConstanÅ£a care fac două ore ÅŸi 10 minute", explică ÅŸeful de tren.
În ciuda necazurilor, el preferă să-ÅŸi clădească viaÅ£a din amintiri plăcute, din aventuri vesele. "În anii '90, veneam de la Ilva Mică cu TimiÅŸoara, ÅŸi trec la clasa I. Nu erau becuri, trag uÅŸa de la vagon, dau bună seara, întind mâna după bilete, nu vedeam nimic. Din întuneric, strălucea ceva: ochii a patru capre. Erau niÅŸte munteni cu sarici din alea mari, ÅŸi-mi spune unul: Apăi, nene, no, ce era să facem cu caprele? Nu tre să le ducem la locul lor? Altădată, am prins un traseu în timpul unui concurs chinologic la Arad. Când am intrat într-un compartiment, pe podea era un câine Ciobănesc Mioritic, alb, mare. Numai o dată a întors capul mare ÅŸi face Ham
. Am închis încetiÅŸor uÅŸa ÅŸi am plecat mai departe, dar mai să-mi sară inima! Colegi de-ai mei au avut berbeci, câini ascunÅŸi prin toalete..", povesteÅŸte amuzat ÅŸeful de tren.
Are însă ÅŸi aventuri deloc plăcute, care l-au zguduit. "Acum doi ani de zile, la IteÅŸti, lângă Bacău, frânare de urgenţă. M-a sunat mecanicul, m-a chemat în faţă că a prins o maÅŸină cu o femeie. O fată de 36 de ani, asistentă medicală, gravidă în luna a ÅŸaptea, vorbea cu taică-su la telefon, n-a aÅŸteptat la trecerea de tren. A intrat trenul în plin, numărul din faţă de la maÅŸină a rămas parcă sudat pe tamponul locomotivei, maÅŸina aruncată la vreo 30 de metri. A venit tatăl ei, era disperat, mai ales că o făcuse atentă la tren", îÅŸi aminteÅŸte Daniel Poleac.
Cum "naÅŸul" e prietenul călătorilor cu trenul, suntem curioÅŸi să aflăm cât adevăr se regăseÅŸte în toate acele legende ale naÅŸilor. "PuteÅ£i urca în tren fără bilet, cum să nu. Vă puteÅ£i înÅ£elege cu naÅŸul, sigur că da. Dar vă taie chitanţă", râde ÅŸeful de tren ÅŸi continuă.
"Au fost cazurile acelea mediatizate, dar nu erau pe trenurile de BotoÅŸani. Noi suntem o secÅ£ie cuminte, dar să vedeÅ£i ce-i pe Videle. Åžeful de tren merge cu jandarmul sau cu poliÅ£ia pentru că sunt multe clanuri. La un compartiment de opt oameni, îÅ£i întinde 2 lei ÅŸi dacă te apuci să ceri bani pentru cât costă biletele, îÅ£i ia ÅŸi ăia 2 lei din mână ÅŸi-Å£i închide uÅŸa de la compartiment în nas. Sau au oamenii bilete cu loc, vin clanurile ÅŸi ocupă locurile plătite ÅŸi dacă vrei să stai jos, lor le dai bani. Oricum, din ce legende au fost, au rămas doar legendele pentru că suntem foarte controlaÅ£i. Åži să vă mai spun ceva: dacă vă luaÅ£i bilet de la casa de bilete, ieÅŸiÅ£i mai ieftin. De exemplu, dacă la casă iei un bilet cu 92 de lei, din tren ajunge cu 40% mai scump. La fel ÅŸi cu câinii- de plimbat un câine la BucureÅŸti costă 27 de lei, din ăsta mare. Cu botniţă, cu carnet de sănătate ÅŸi- cel mai important, cu acordul celorlalÅ£i călători din compartiment, că nu-i poÅ£i obliga să-Å£i suporte animalul", spune Daniel Poleac.
Trenul intră în gară ÅŸi în scurt timp va pleca. În tren, doi oameni care îÅŸi fac meseria aÅŸa cum au învăţat-o. Unul controlează o locomotivă, celălalt controlează vagoanele. Fiecare cu bucuriile ÅŸi cu tristeÅ£ile lui, acompaniate de "glasul roÅ£ilor de tren". În urma trenului rămâne, aproape goală, Gara BotoÅŸani.