Legarea roșiilor, a răsadurilor de tomate, se numește palisare și reprezintă operațiunea de susținere a plantelor pentru a crește în sus și ridicarea lor de pe sol, ceea ce face ca și producția și calitatea legumelor obținute să fie mai bună. Tehnica se aplică și la alte culturi, astfel că vorbim despre palisarea ardeilor, palisarea vinetelor, palisarea castraveților, palisarea fasolei.
În cazul roșiilor, legarea răsadurilor plantate se poate face prin trei metode: palisarea pe ață, palisarea pe araci și palisarea pe spalieri.
Palisarea pe ață a roșiilor se poate face mai ales în sere și solarii, fiind o procedură mai complicată pentru o cultură în câmp sau grădină. Astfel, ”baza” tehnicii o reprezintă structura solarului care trebuie să fie unul solid pentru a susține plantele și rodul lor ulterior.
Un secret al palisării cu ață îl reprezintă calitatea acesteia. Ața folosită pentru legarea roșiilor NU trebuie să fie foarte subțire pentru a nu exista riscul ca planta să se ”taie” sau să se rănească prin contact. Mai mult, profesioniștii recomandă ca ca ața utilizată pentru palisarea răsadurilor de legume trebuie să fie stabilizată UV (să conțină aditivi UV) pentru cel puțin perioada unui ciclu de cultură. Citeste integral pe Agrointel.ro...