Şofer începător? Ce (nu) poți face când conduci o mașină şi ce vehicule (nu) poți conduce

Şoferilor începători le sunt prevăzute anumite restricţii în ceea ce priveşte condusul pe drumurile publice, conform Codului rutier. Ei trebuie să circule mereu cu un semn distinctiv şi, în acelaşi timp, trebuie să respecte anumite limite în privinţa vitezei sau a anumitor tipuri de autovehicule.
 
Potrivit Avocatnet.ro, un şofer începător (adică cineva cu experienţă de condus mai mică de un an) este obligat să afişeze un semn distinctiv pe vehiculul condus, conform Regulamentului pentru aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.
 
Acest semn trebuie să fie un "disc de culoare galbenă, cu diametrul de 100 mm, care are în centru semnul exclamării, de culoare neagră, cu lungimea de 60 mm și diametrul punctului de 10 mm" (semnul e supranumit „lămâie”).
 
Poziţionarea acestui semn diferă în funcţie de tipul de vehicul condus. De exemplu, şoferii de autoturisme trebuie să afişeze acest semn "pe parbriz, în partea din dreapta jos și pe lunetă, în partea stângă jos".
 
Atenţie! În cazul în care semnul distinctiv lipseşte, şoferii riscă o amendă între 290 şi 435 lei, conform OUG nr. 195/2002.
 
De asemenea, şoferii care au experienţă de condus mai mică de un an pot circula în afara localităţilor doar cu o viteză maximă cu 20 km/h mai mică decât le este permis şoferilor care nu mai sunt începători. Astfel, şoferii începători vor avea în vedere limitele de viteze aplicabile în general, dar vor scădea 20 km/h din maximul admis. Pentru a vedea care sunt aceste limite, precum şi amenzile pentru nerespectarea lor, a se vedea articolul acesta.
 
În fine, şoferii începători nu pot să conducă vehicule care:
 
-transportă mărfuri sau produse periculoase;
-sunt destinate testării;
-sunt folosite pentru probe;
-sunt destinate transportului public de persoane, inclusiv în regim de taxi.

Oricum, vehiculele destinate transportului public de persoane sau de mărfuri, precum şi cele destinate transportului de produse periculoase nu pot fi conduse decât de către cei care deţin atestat profesional sau autorizaţie specială.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan este noul președinte al PNL. Iftime intră în conducerea partidului!

astăzi, 21:09

Potrivit unor surse politice, liberalii au hotărât, în unanimitate, ca șefia PNL să fie preluată de șeful CJ Bihor, Ilie Bolojan. Potrivit surselor Antena 3 CNN, echipa lui Bolojan...

PNL Botoșani, Valeriu Iftime: „Atâta ignoranță și lipsă de empatie rar mi-a fost dat să văd…”

astăzi, 20:17

„O altă situație care mă face să mă întreb dacă cei aflați la conducerea județului au avut ochii închiși când au făcut administrație. Chiar nu a văzut nimeni că oa...

FC Botoșani - Poli Iași 1-1. Remiză în derby-ul Moldovei!

astăzi, 19:48

Partida a început bine pentru elevii lui Liviu Ciobotariu, iar prima ocazie a avut-o în minutul 7, prin Chică-Roșă. Poli Iași a revenit cu replica, iar în minutul 11 Roman a lovi...