Sănătatea ta: Cum deosebim roșiile colorate artificial de tomatele coapte fără chimicale!

Roșii forțate să se coacă prin aplicarea unor tehnologii care deși nu sunt interzise, afectează consumatorul în primul rând pentru că îl privează de a mânca o roșie gustoasă, coaptă natural. În al doilea rând, tratamentele chimice excesive pot cauza vărsături și indigestie, spun specialiștii.

Valeria Tudor, consilier tehnic în cadrul unei companii, vorbește despre semnele care indică o roșie coaptă prea devreme și nenatural. ”O să vedeţi pe pulpă un cerc alb, dovada că nu au ajuns la maturitate. Roşiile care au moţ şi care sunt acum comercializate pe piaţa românească sunt obţinute prin polenizarea cu 2,4D (un compus fenoxiclorinat, o auxină sintetică, din clasa regulatorilor de creştere a plantelor – n.r.). Acel moţ nu e caracteristică dată de hibrid, ci de acel produs care se utilizează”, explică Valeria Tudor pentru Digi24.ro.

Mai mult, dacă la interiorul roșiei, lichidul este vâscos, iar alveolele în care se află semințele sunt dispuse neuniform sunt semne ale tratamentului chimic excesiv ce poate cauza vărsături și indigestie.

Polenizarea cu chimicale se face direct pe floarea roșiei, în lipsa bondarilor. În plus, unii producători aplică și substanțe de coacere sau înroșire rapidă a legumei.

Motivele pentru care legumicultorii români au apelat la substanțele chimice pentru a grăbi înroșirea tomatelor țin de prețul mai bun din această perioadă, dar și de faptul că au vrut să se asigure că se încadrează în perioada de valorificare pentru accesarea ajutorului de minimis. Perioadă pe care, însă, Guvernul a anunțat că o va prelungi!

Nu toți producătorii au apelat însă la substanțe chimice. Alții au cheltuit bani mulți încălzind solariile pentru a ajuta tomatele să se dezvolte. ”Vremea a fost mai capricioasă, cu ploi, frig, și a trebuit să facem focuri ca să ne încadrăm în ajutorul de minimis oferit de Guvern”, a spus Dorin Moise, legumicultor.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Eduard Florescu a semnat! Unde va evolua fotbalistul!

astăzi, 16:00

Mai exact din Kazakhstan. ”Am avut o discuție cu el, m-a rugat să-l las să plece”, a spus patronul lui FC Botoșani, Valeriu Iftime, pentru Sport.ro. Din sursele Sport.ro, Eduard Flo...

Mii de botoșăneni îndemnați să îți facă rezerve de apă pentru joi, Nova Apaserv: ”Ne cerem scuze față de abonați!”

astăzi, 15:46

Pentru efectuarea lucrărilor de remediere a unei avarii survenite pe conducta de alimentare apă cu diametrul de 375 mm, localizată în zona intersecției străzii Nicolae Iorga cu Bulevardul M...

Un fermier din Botoșani renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro!”

astăzi, 14:45

Inginerul Neculai Dulceanu administrează o fermă de 600 de hectare, arabil și pășune, în comuna Hăneşti, județul Botoșani, acesta fiind unul dintre fermierii ale căror culturi au fost ...