Parcul auto din România este unul destul de vechi față de media europeană, iar asta ne face să fim campioni și la achiziția de piese auto. Șoferii români însă preferă în multe cazuri piesele second-hand, spre deosebire de țările din vest în care doar posesorii de vehicule istorice apelează la parcurile de dezmembrări. De ce cumpărăm piese la mână a două și ce este recomandat să cumpărăm și să evităm?
Românii cumpără piese de orice fel de la parcurile de dezmembrări, de la discuri de frână uzate, până la elemente de caroserie. Însă numai unele piese merită și pot fi achiziționate second-hand, în timp ce altele pot reprezenta un real pericol pentru siguranța rutieră.
Ce piese nu ar trebui să cumperi din dezmembrări?
“Din păcate, există o piață pentru piesele auto second-hand care țin de frâne și direcție. Aceste piese trebuie evitate și cumpărate neapărat noi, pentru că nu știm în ce stare sunt atunci când le luăm de la dezmembrări, prin ce a trecut acel vehicul dezasamblat, iar riscul de a ne trezi cu piese foarte vechi și uzate, care sunt periculoase, este urias” spun specialiștii de la PieseAuto.ro, cea mai mare platformă online cu anunțuri de piese auto.
Piesele pe care nu este recomandat să le cumpărăm la mână a două sunt în principal din două categorii: cele care fac parte din sistemul de frânare și cele care formează elementele de direcție și suspensie. Mai precis, nu trebuie să cumpărăm discuri, plăcute, tamburi sau saboți de frână, dar nici conducte și furtune de frână. Pe partea de direcție trebuie să evităm pivoți, bascule echipate, bielete sau capete de bară.
Vorbim de piese auto care nu sunt costisitoare dacă le luăm noi și se găsesc repede de cumpărat. Unicul motiv pentru care cineva ar apela în cazul celor două categorii la piesele second-hand îl reprezintă economia de bani. “Pe termen scurt, poate părea o idee bună să plătim doar jumătate din prețul unei piese noi, dar în loc să ne țină câțiva ani, s-ar putea să ne țină câteva luni, iar atunci vom realiză că mai bine cumpărăm din prima elemente noi în loc să plătim de două ori manoperă și piesele” mai adaugă cei de la PieseAuto.ro.
Ce fel de piese ai putea să cumperi din dezmembrări?
Dacă în cazul pieselor second-hand de direcție și frânare lucrurile sunt clare și extrem de periculoase, cum stă treabă în cazul altor piese cumpărate de la dezmembrări? Sunt situații în care merită să cumpărăm piese second-hand, cum ar fi elementele de caroserie, interior sau mecanică. De exemplu, piese mari de mecanică, precum cutii de viteză sau motoare, pentru că atunci când se strică poate este mai avantajoasă înlocuirea lor decât reparația. Dar cele mai căutate piese vândute de parcurile de dezmembrări în România sunt cele de caroserie.
“De foarte multe ori este recomandat să cumpărăm piese de la dezmembrări, mai ales în cazul elementelor de caroserie. Aici avantajele sunt multiple. De exemplu, prețul mai mic față de un reper nou. Mai mult, la dezmembrări avem norocul să găsim bară de protecție, capotă, portieră sau aripă direct vopsită în culoarea caroseriei mașinii noastre, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să dăm banii și pe vopsitorie. În plus, piesele de caroserie de la dezmembrări sunt originale, de fabrică, așa că vor veni bine pe mașină, fără să facem adaptări că în cazul pieselor aftermarket” spun cei de la PieseAuto.ro
Pe scurt, atunci când avem un accident ușor sau când avem probleme cu rugina, putem cumpără fără probleme elemente de caroserie de la dezmembrări, deoarece au mai multe avantaje că cele cumpărate noi. La fel putem achiziționa și elemente pentru interior, adică volane, bord, scaune, fețe de uși și așa mai departe. Sau chiar cutii și motoare, anexe de motor și cam tot ce este sub capotă, atâta timp cât nu sunt consumabile.
Dar niciodată nu trebuie să facem economie când vine vorba de piesele care țin de siguranță, adică frâne și direcție. Aici vom cumpără doar piese noi, cu garanție, care ne vor asigură că putem circulă fără probleme și că mașina se va comporta bine în orice situație de urgență.
auto-bild.ro