Rețete de Paște: ouă vopsite natural, fără chimicale din comerț

Conform tradiției, în Joia Patimilor,  gospodinele încep să pregătească masa de Paște cu preparate tradiționale.

Ouăle se vopsesc în roșu sau în alte culori, în funcție de preferință.

Culoarea roșie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe Cruce, pentru mântuirea oamenilor.

Tradiția spune că ouăle vopsite în Joia Mare și mâncate de Paște apără de suferințe și necaz, iar coaja lor, îngropată în pământul pășunilor, apără vitele de deochi și năpastă.

În ultima perioadă, tot mai multe gospodine caută alternative naturale pentru vopsitul ouălor de Paște. Chiar dacă necesită uneori o muncă laborioasă, vopsirea ouălor poate fi o activitate amuzantă și creativă în același timp.

Vă oferim câteva sugestii pentru a vopsi natural ouăle de Paște, cu mențiunea că nu toate metodele naturale de vopsire sunt eficiente în aceeași măsură.

Roșu

Pentru a obține ouă roșii naturale ai nevoie de 1/2 kg de ceapă roșie, căreia i-ai desfăcut foile, 350 ml de apă și 3 linguri de oțet. Fierbe ceapă în apă, iar după ce apă a mai scăzut și s-a colorat puternic, adaugă oțetul și ouăle degresate, apoi lasă-le să fiarbă 5-8 minute, în funcție de cât de țări vrei să fie.

Dacă vrei să le vopsești cu ajutorul sfeclei, ouăle ar trebui lăsate, peste noapte, în sucul de sfeclă. Atenție însă! Fierbeți bine ouăle înainte de a le scufunda în suc, pentru că acesta penetrează coaja și va puteți trezi cu oul colorat și pe interior.

Portocaliu

Pentru ouă portocalii-roșiatice, folosește exact aceleași instrucțiuni, însă înlocuiește foile de ceapă roșie cu cele de ceapă galbenă. Dacă vrei o culoare mai intensă, lasă apă să scadă mai mult.

Galben

Dacă vrei să vopsești ouăle într-o nuanță naturală de galben, tot ce trebuie să faci este să pregătești un amestec de 120 ml apă fierbinte, 2 linguri de oțet și 3 linguri de turmeric (sau curcumă). Lasă ouăle deja fierte în amestec timp de 30-60 de minute, sau dacă e necesar, prelungește timpul până obții nuanță dorită.

Albastru

Deși sună contraintuitiv, poți obține o nuanță de albastru superbă și naturală în același timp, folosind varză roșie. Combină 350 ml de apă cu 3 linguri de oțet și o jumătate de varză, tăiată bucățele. Fierbe compoziția până când apă se colorează foarte intens, adaugă ouăle deja fierte, stinge focul și lasă-le pentru 60-80 de minute, sau până când obții culoarea dorită.

Violet

Combină 350 ml de apă clocotită cu 3 linguri de oțet și 50-80 g afine. Lasă amestecul să infuzeze și pune ouăle deja fierte în vopseaua naturală, de unde le scoți abia după 30-60 de minute, sau după ce ai ajuns la culoarea dorită.

Verde

După ce ai vopsit ouăle galbene cu turmeric și pe cele violet cu afine, combină cele două amestecuri și obții vopseaua naturală cu care colorezi ouăle verzi! E nevoie să reîncălzești amestecul nou obținut, apoi să adaugi ouăle deja fierte în vopsea. Verdele va fi unul crud, primăvăratic, perfect pentru perioada Sărbătorilor de Paște.

Sursa: Rețete practice

 

Spune-ne opinia ta