Păpădia – ce este și ce beneficii are. Ce afecțiuni tratează păpădia

Păpădia – ce este și ce beneficii are. Ce afecțiuni tratează păpădia

Păpădia (Teraxacum officinale) este planta medicinală cu o serie de beneficii pentru organism, dar și planta care deschide sezonul recoltării plantelor medicinale din flora sponană.

Rădăcina şi frunzele de păpădie sunt bogate în fructoză şi insulină, conţin principii active, acizi fenolici şi steroli (sursa). Beneficiile păpădiei sunt numeroase datorită proprietăților sale terapeutice. Află de ce este important să culegi păpădie și pentru ce afecțiuni poate fi folosită.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Când înflorește păpădia și cum se culege

Păpădia înflorește primăvara, în lunile martie, aprilie, mai și se găsește pe aproape orice suprafață cu iarbă verde. Este o plantă rezistentă, cu frunze crestate și fără puf, cu zimți, care poate crește în înălțime aproape 12 centimetri. Tulpinile păpădiei au flori galbene, luminoase, iar florile se deschid dis-de-dimineață și se închid seara ori atunci când vremea este mohorâtă.

Cum se culege păpădia

Cele mai bune frunze de păpădie sunt frunzele tinere. Acestea se culeg fie primăvara, imediat cum a apărut planta, fie toamna târziu, atunci când apar fruze noi. Sunt recomandate frunzele mici și tinere, deoarece în scurt timp, mai ales atunci când păpădia înflorește, devin amare și nu sunt sănătoase.

Florile de păpădie se rup cu mâna, dar se aleg în special florile intens colorate. Se culeg frunzele de păpădie, în special cele late, care se taie cu ajutorul unui cuțit exact de sub mijlocul rozetei. Rădăcina de păpădiese recoltează fie cu mâna, fie cu ajutorul unei lopeți. Cel mai indicat este ca recoltarea să se facă după ploaie, atunci când pământul este moale.

Păpădie – beneficii

Frunzele de păpădie au în compoziţie şi flavonoide, săruri de potasiu şi cumarine. În scop terapeutic, de la păpădie se folosesc frunzele care conţin vitaminele A, B, C, D şi H, luteina, betacaroten, elemente care ajută la pierderea în greutate.

Păpădia este un diuretic natural

Este un diuretic puternic, curăţă sângele şi sistemul digestiv, și ajută la eliminarea metalelor grele din ţesuturi. Rădăcinile de păpădie, spălate şi fierte în ceai, au efect diuretic, eliminând constipaţia, transpiraţia abundentă, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi ceea ce este cel mai important subţiază sângele.

Păpădia îmbunătățește digestia și previne balonarea

Ceaiul de păpădie este un tratament natural pentru prevenirea constipației, dar și fermentația intestinală, arată un studiu de specialitate. Astfel, consumat cu regularitate, ceaiul ajută la prevenirea senzației de balonare ori de prea plin după masă.

Reglează tensiunea arterială și are rol hepatoprotector

Păpădiile conţin foarte mult potasiu, iar acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, datorită efectului detoxifiant, preparatele cu păpădie favorizează secrețiile biliare și hepatice și ajută la îmbunătățirea funcției ficatului, precum și în cazul ficatului afectat de consumul de alcoo, potrivit unui studiu.

 Păpădia este un tonic energizant pentru organism

Tulpinile de păpădie ajută la revitalizarea persoanelor obosite și care se îmbolnăvesc repede. Aceste tulpini, odată ajunse în stomac, îmbunătăţesc sucul gastric al stomacului, curăţându-l de substanţele care se depun de-a lungul timpului şi care îngreunează buna funcţionare.

Tot aceste tulpini consumate pe o perioadă de 30 – 40 zile, acum, primăvara, când sunt fragede şi zemoase, sunt un remediu invizibil pentru cei care suferă de artrită şi reumatism, potrivit unui studiu.

Ajută la întărirea sistemului imunitar

Mai multe studii au arătat proprietățile antimicrobiene și antivirale ale păpădiei, astfel că planta poate contribui la capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor. Specialiștii spun încă că este nevoie de mai multe studii pentru a stabili concret cum poate fi utilizată această plantă din punc de vedere medicinal.

Ceaiul de păpădie ajută la reducerea stresului

Ceaiul de frunze de păpădie reduce simţitor stresul şi tratează inflamaţia ficatului. O cură de 10 – 14 zile, cu frunze de păpădie, puse în salată, cu tulpini, poate detoxifia ficatul mult mai repede.

Cum se poate consuma păpădia

Păpădia poate fi consumată fie proaspătă, în salate sau o diversitate de alte preparate, fie sirop, infuzie, pulbere sau cataplasmă. Iată cum se utilizează:

Păpădia în salate

Se folosesc frunzele de păpădie proaspete alături de frunze proaspete de spanac sau alte verdețuri. Salata se asezonează cu sare, piper și oțet balsamic, după gust. Salata poate fi consumată drept garnitură alături de un preparat din carne, pentru o dietă sănătoasă și echilibrată.

Sirop de păpădie

Siropul de păpădie se obține prin fierberea la foc mic a 500 de grame de flori de păpădie, cu 500 ml de apă și 100 de grame de zahăr. Preparatul se ține pe foc până când capătă o consistență ușor vâscoasă, după care siropul se lasă la răcit pentru 24 de ore. După ce s-a răcit, se filtrează și se pune în sticle curate și sterilizate. Siropul de păpădie poate fi consumat, în cantități mici, înainte de mesele principale

Infuzie de păpădie

Infuzia de păpădie este un adjuvant natural în cura de detoxifiere a organismului, dar și în afecțiunile stomacale și protecția ficatului. Pentru infuzie vei avea nevoie de 250 ml de apă clocotită, 10 grame de frunze și flori uscate de păpădie. Infuzia se lasă acoperită pentru 10 minute, după care se filtrează și se lasă să se răcească. O cană ce ceai de păpădie poate fi îndulcit cu miere, în funcție de gust.

Cataplasma de păpădie

Cataplasma este destinată strict utilizării externe și este indicată pentru tratarea eczemelor cutanate. Pentru a obține cataplasma este nevoie de zdrobirea florilor și frunzelor proaspete de păpădie. Preparatul obținut se pune peste zona afectată și se lasă să acționeze.

Contraindicații și reacții adverse pentru păpădie

- Curele cu păpădie pentru pacienții cu afecțiuni biliare trebuie începute doar la recomandarea medicului specialist.

- Datorită efectului diuretic, persoanele care urmează un tratament medicamentos, pentru o anumită afecțiune, nu trebuie să utilizeze concomitent și preparate terapeutice cu păpădie.

- Sucul care se găseşte în tulpina păpădiei poate provoca alergii persoanelor sensibile. De asemenea, cei care au probleme de retenţie de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza aceasta plantă, pentru a verifica nivelul de potasiu.

Sursa: Libertatea

 

 

 

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat de 47 de ani, sancționat pentru transport ilegal de persoane!

Joi, 28 Martie 2024
127

La data de 27 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul european E 587, în comuna Frumușica, un autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, d...

Campania antidrog care educă elevii să aleagă înțelept, la Colegiului Economic ”Octav Onicescu” Botoșani (Foto)

Joi, 28 Martie 2024
93

În scopul prevenirii consumului de droguri în rândul populației de vârstă școlară, în perioada decembrie 2023 – iunie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean ...

Vești bune de la premierul României: supermarketurile nu vor fi închise în week-end!

Joi, 28 Martie 2024
86

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că magazinele nu vor fi închise în weekend, subliniind că, „din toate semnalele primite din r&aci...