(P) Sfaturi practice pentru eficiență termică

(P) Sfaturi practice pentru eficiență termică

În sezonul rece este important să te asiguri că locuința ta rămâne călduroasă și confortabilă.
Un mediu călduros sporește confortul, dar te și ajută să îți menții sănătatea. Cum faci asta fără să plătești mai mulți bani pe facturile la electricitate?
În acest articol îți prezentăm câteva sfaturi practice pentru a face locuința mai călduroasă și mai economică pe timpul iernii, reducând astfel costurile de încălzire și contribuind la o gestionare mai eficientă a energiei.

Prin efectuarea unei investiții, poți experimenta o reducere semnificativă a costurilor pe termen lung, beneficiind în același timp de un nivel crescut de confort termic pentru tine și cei apropiați. Dacă mai ai nevoie de o sumă de bani pentru a-ți completa bugetul în vederea acestei investiții, poți apela la împrumuturi rapide nebancare.

Izolează corect ferestrele și ușile

Verifică și repară orice fisuri sau rosturi la ferestre și uși. Utilizează benzi de etanșare pentru a izola spațiile prin care poate pătrunde aerul rece.
Investește într-o izolație eficientă
O bună izolație a peretelui exterior, acoperișului și a podelei este cheia pentru reținerea căldurii. Investește în materiale izolante de calitate pentru a asigura o barieră eficientă împotriva pierderii de căldură.

De asemenea, izolarea poate fi făcută și la interior, dar și la exterior. Poți folosi izolație din fibre de celuloză, o variantă economică și prietenoasă cu mediul înconjurător, sau poți folosi polistiren expandat. Izolația cu acest material are costuri destul de reduse și este folosită atât pentru a izola, cât și pentru a repara pereții.
Alte materiale folosite pentru izolații sunt polistirenul extrudat, foarte rezistent la infiltrații și vata minerală de sticlă/vata minerală bazaltică, material neinflamabil ce izolează atât termic, cât și fonic.

Folosește perdele și draperii groase

Noaptea, trage perdelele și draperiile pentru a crea o barieră suplimentară împotriva frigului care vine din exterior. Optează pentru materiale groase și căptușite pentru a oferi izolare termică suplimentară.
Ai grijă totuși să nu acoperi caloriferele sau alte echipamente care produc căldură. Draperiile pot bloca căldura de la calorifere.

Reglează termostatul în mod corespunzător

Menține un echilibru între confort și economie reglând termostatul la o temperatură mai scăzută atunci când nu ești acasă sau în timpul nopții. Un grad sau două în minus pot face o diferență semnificativă în ceea ce privește consumul de energie.
Mai mult decât atât, o temperatură mai scăzută te va ajuta să dormi mai bine. Conform specialiștilor, temperatura ideală pentru camera în care dormi este de maximum 19-20 grade Celsius.
Poți investi într-un termostat programabil sau într-un dispozitiv de control al temperaturii inteligent, ce îți va permite să setezi programe personalizate în funcție de rutina ta zilnică, economisind astfel energie.

Asigură-te că radiatoarele sunt curate

Curăță radiatoarele în mod regulat pentru a asigura o distribuție uniformă a căldurii. Un radiator curat funcționează mai eficient, economisind astfel energie.
Efectuează revizii periodice ale instalației de încălzire
Asigură-te că sistemul de încălzire este în stare bună de funcționare prin efectuarea unor revizii periodice. Astfel, vei identifica și remedia eventualele probleme înainte de a afecta eficiența sistemului. Este important să te ocupi de acest aspect în fiecare an, înainte ca sezonul rece să își facă simțită prezența.
Totodată, dacă sistemul tău de încălzire este depășit sau ineficient, ia în considerare înlocuirea acestuia cu un model mai eficient energetic.

Utilizează accesorii pentru încălzire

Plasează covorașe și perne termice la ferestre sau uși pentru a reduce pierderile de căldură. Poți utiliza totodată plăcuțe reflectorizante în spatele radiatoarelor pentru a direcționa căldura în încăpere.
Acestea sunt doar câteva sfaturi prin care să-ți transformi locuința într-un mediu călduros și economic în timpul iernii. O abordare atentă a eficienței energetice nu doar că aduce beneficii financiare imediate, ci și contribuie la reducerea amprentei de carbon.

Dacă mai ai nevoie de o anumită sumă de bani pentru a pune în aplicare oricare dintre aceste sfaturi, poți solicita un credit nebancar. Prin intermediul unui simulator credit vei putea afla estimativ care ar putea fi valoarea ratei săptămânale sau lunare, în funcție de suma pe care ți-ai dori să o împrumuți. Desigur, acest aspect va putea fi definitivat doar după ce vei discuta cu un consultant de credit, care îți poate spune dacă ești eligibil pentru un credit și cu ce valoare.
Acum ai toate soluțiile la îndemână, îți rămâne doar să iei cea mai bună decizie pentru nevoile tale pentru a te bucura de o locuință mai călduroasă și mai prietenoasă cu mediul în sezonul rece.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Educației vrea responsabili cu educația rutieră în școli și inspectorate!

Marţi, 30 Aprilie 2024
57

Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 27850 din 26.04.2024. Documentul este semnat de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației.O altă solicitare a Ministerului Ed...

Jandarmii din Botoșani promovează pe 1 mai oferta educatională în domeniul militar pe Pietonalul Unirii

Marţi, 30 Aprilie 2024
86

Tinerii interesați au ocazia să obțină informații referitoare la oferta de școlarizare pentru Școlile Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și Drăgășani, care în sesiunea de adm...

Reprezentanți ai sistemului penitenciar ucrainean, în schimb de experiență la colegii din Botoșani (Foto)

Marţi, 30 Aprilie 2024
80

Și din acest deziderat, instituția evoluază atât în ceea ce privește furnizarea de condiții custodiale aliniate normelor internaționale, cât și în ceea ce privește dezv...