(P) Ce trebuie să știi atunci când alegi centrala termică

Centrala termică asigură o temperatură optimă în casă pe timp de iarnă și furnizează apă caldă pentru tine și familia ta de-a lungul anului. Atunci când se defectează pe neașteptate, iar după vizita din partea instalatorului se constată că nu mai ai ce să faci decât să o înlocuiești cu totul, trebuie să iei măsuri.

Schimbarea centralei termice nu poate fi amânată nici măcar până la salariu, mai ales dacă de buna ei funcționare depinde întreaga gospodărie. E de înțeles dacă te prinde nepregătit, dar în astfel de situații poți apela la credite nebancare ifn. Astfel, faci rost de banii necesari pentru a-ți suplimenta bugetul și pentru a achiziționa o nouă centrală termică.

Cum alegi o centrală termică?

Tipul de centrală

În primul rând, în funcție de combustibilul utilizat, există mai multe tipuri de centrale termice: centrală termică pe gaz, centrală electrică sau centrală termică pe bază de combustibil solid. Centralele termice pe gaz pot fi la rândul lor clasice sau în condensare. Cele din urmă sunt tot mai apreciate deoarece reușesc să condenseze vaporii obținuți în urma procesului de ardere și au capacitatea de a recircula o parte din căldură.

Centralele termice pe combustibil solid pot funcționa pe bază de lemne sau peleți. Acestea sunt de obicei alese de către persoanele care locuiesc în mediul rural sau care nu au încă acces la o rețea de gaze. O centrală pe gaz modernă se ocupă și de încălzirea apei menajere utilizate în locuință, pe când o centrală termică pe lemne sau una electrică are nevoie să fie racordată la un boiler pentru asta.

Centralele termice electrice sunt ideale pentru încălzirea rapidă a locuinței și sunt ceva mai ieftine decât cele care funcționează pe bază de gaz. Acestea au dimensiuni reduse și se potrivesc în apartamentele sau casele de dimensiuni mici.

Ușurința utilizării

Atât centralele termice pe gaz cât și centralele electrice au o eficiență crescută, ceea ce le face să fie preferate de către majoritatea utilizatorilor. Acestora le poate fi atașat un termostat, prin intermediul căruia chiar și cei mici pot controla temperatura în locuință.

Centralele pe bază de lemne sunt cu atât mai eficiente cu cât combustibilul solid ales este mai bun. Au o putere mare de încălzire, ceea ce le face ideale pentru locuințele spațioase. Totuși, nu pot fi utilizate de către cei mici, necesitând aprinderea focului, cât și alimentarea periodică cu lemne.

Zgomotul din timpul utilizării

Centralele termice nu sunt la fel de zgomotoase ca mașinile de spălat rufe, dar nici foarte silențioase. De aceea specialiștii recomandă să nu montezi centrala în dormitor sau în camera de zi, pentru a nu perturba activitatea ta sau a familiei tale.

Modul de întreținere

Dintre modelele menționate, cel mai ușor de întreținut este centrala termică pe gaz. La polul opus este centrala termică pe lemne care necesită îndepărtarea cenușii și a resturilor rezultate în urma arderii, verificări periodice, cât și curățarea coșului de evacuare.

Costurile pentru achiziție și instalare

Montarea unei centrale termice necesită o autorizație de funcționare, care este valabilă timp de doi ani, dar și de verificări tehnice periodice. Indiferent de tipul de centrală ales, va fi nevoie să apelezi la o firmă autorizată pentru instalarea acesteia.
Centralele termice electrice sunt cele mai ieftine. Totuși, costurile de utilizare pot fi de până la trei ori mai mari decât în cazul unei centrale pe gaz.

Centralele termice pe combustibil solid sunt perfecte pentru cei care nu vor să încheie un contract cu o firmă care furnizează gaz. Totuși, acestea au dimensiuni destul de mari și pot ocupa mult loc, împreună cu combustibilul solid ales. Totodată, va trebui să te ocupi de achiziționarea periodică a lemnelor sau peleților pentru ardere.

Dacă mai ai nevoie de o sumă de bani pentru achiziție, solicită un credit rapid. Prin intermediul unui simulator de credit vei putea afla estimativ care este valoarea ratei săptămânale sau lunare, în funcție de suma pe care vrei să o împrumuți și de perioada în care vrei să returnezi banii. Ține minte însă că aceste detalii vor fi stabilite doar după ce vei discuta cu un consultant de credit, în funcție de veniturile tale și de ce alte credite mai ai în prezent.

Acum că ai toate soluțiile la îndemână, îți rămâne doar să iei cea mai bună decizie pentru nevoile tale și ale familiei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

Wednesday, 22 January 2025

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

Wednesday, 22 January 2025

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

Wednesday, 22 January 2025

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...