Mihai Pădureț, specialist în tăieri pomi fructiferi: "Dacă nu te pricepi, riști să dai tot rodul jos"

Mihai Pădureț, specialist în tăieri pomi fructiferi: "Dacă nu te pricepi, riști să dai tot rodul jos"

Mihai Pădureț taie pomi de peste trei decenii. La cei 50 de ani pe care i-a împlinit, specialistul din comuna Lunca, Botoșani, este cel mai apreciat tăietor profesionist de pomi fructiferi. A reușit să își transforme pasiunea în meserie, iar mari proprietari de livezi din România îl solicită pentru a le asigura, uneori chiar pentru a le salva producția de fructe.

Agrointeligența – AGROINTEL.RO a discutat cu Mihai Pădureț despre ce presupune o tăiere corectă, dar și cât costă să apelezi la un profesionist care să execute cu succes această lucrare-cheie în livadă.

-Domnule Pădureț, pentru cei care nu vă cunosc, spuneți-ne, vă rugăm, de când vă ocupați de taierea pomilor și ce pregătire aveți pentru această îndeletnicire?

-Tai pomi de la vârsta de 18 ani, milioane de pomi am tăiat la viața mea. Am învățat din tată în fiu, asta e pregătirea mea. Nu am școală, am tot zis că o să scot un atestat de la Băneasa, dar nu m-am îndurat de timp, nu am avut timp să mă duc. Sunt mulți care mai nou cer un aviz pentru a-și justifica banii, mai ales cei care au accesat fonduri europene, dar până acum nu am întâmpinat probleme de-astea. Meseria asta este foarte căutată și plătită bine, dar din păcate tineretul din ziua de astăzi nu vrea să învețe pentru că e de muncă. Știu că la Institutul Băneasa se pot face cursuri.

Am o echipă de băieți și mergem în funcție de suprafețe, de exemplu dacă are omul 5 hectare mergem 2-3 inși, are 10-20 de hectare mergem 4-5. Au contract de colaborare, sunt de la mine din Botoșani. Eu sunt responsabil de ei, trebuie să am grijă să facă tăierile bune, în caz de ceva eu sunt tras la răspundere. Ei sunt tineri, cel mai în vârstă eu sunt, iar cel mai mic are 20 de ani.

-Când se fac tăierile la pomi și, implicit, care sunt cele mai aglomerate perioade din an pentru activitatea dumneavoastră?

-Cea mai aglomerată perioadă din an este atunci când încep tăierile din verde, după data de 20 august până la 1 noiembrie și acum după 10 februarie. Tăierile din verde se fac la cireș și la cais. În funcție de cum se termină fructele se lasă un repaus vegetativ de 3 săptămâni și după aia se poate intra la tăiat.

Tăierile astea de acum din primăvară se fac la cei care nu avut timp sau oameni în toamnă. Dar sunt și unele specii la care este recomandat să se facă tăierile primăvara cum este piersicul, care este mai sensibil la frig, la îngheț.

Deci, tăierile încep după ce se termină fructele și se pot aplica până când înfloresc pomii. Cea mai recomandată însă este tăierea din verde pentru că tăieturile alea au timp să se vindece până dă frigul.

Mai sunt care se trezesc prin luna mai să mă cheme să le tai pomii, dar nu mă mai duc pentru că nu mai are rost deoarece îi dai multă floare jos. Decât să îmi bat joc mai bine îi zic să îl lase așa și să il tai anul viitor.

-Cum vedeți perioada aceasta în care am avut fenomenul de ploaie înghețată, în care pomii au fost îmbrăcați în gheață? Vor fi pagube, trebuie să se facă tăierile diferit din această cauză?

-Pomii sunt afectați în momentul în care gheața rămâne pe ramură mai mult de trei zile. După trei zile, se asfixiază mugurul. La unele specii se pot vedea cu ochiul liber ramurele afectate de îngheț. La piersic, spre exemplu, ramurile înghețate se înegresc și automat trebuie eliminate.

Îi sfătuiesc pe cei care văd că înghețul ține mai mult de trei zile să ia un băț, să bată gheața care astfel va cădea jos și va lăsa ramurile libere. Mugurul ăla trebuie să respire, pe acolo își trage pomul oxigen prin mugurii ăia, și dacă sunt acoperiți cu gheață se asfixiază.

-Ce părere aveți despre cei care cred că tăierea pomilor este un lucru simplu și execută lucrarea așa cum cred ei de cuviință?

-Am întâlnit în viața asta pe unde am fost fel de fel de oameni care au stricat pomii. Mai bine să îl lase omul netăiat un an, doi până găsește un meseriaș decât să îl dea pe mâna oricui. Ei dau tot rodul jos și rămân numai frunzele și după aia zic oamenii că nu au făcut fructe deloc pomii. De unde să facă dacă vreun nepriceput a dat tot rodul jos și a lăsat numai ramurile care fac frunze?

Sunt mulți din ăștia, majoritatea. Să știți că specialiști în tăiere pomi puțini au mai rămas în țară. Mai erau pe la Maramureș niște echipe, dar au plecat în străinătate. În rest, dâmbovițenii și moldovenii ce au mai rămas.

-Ce sfat le dați, în privința tăierilor, celor care au plantații pomicole bătrâne? Dar celor care au pomi tineri?

Celor care au plantații pomicole bătrâne le recomand să le scoată și să pună altele tinere pentru că acum sunt atâtea pepiniere în țara asta, sunt aduse fel de fel de soiuri noi apărute și rentabile. Au unii meri de 30-40 de ani, ce să mai faci cu ei? Te chinui și la tăieri, și la recoltare și la stropeli, la toate.

Pe cei care au pomi tineri îi sfătuiesc să aibă grijă de tăieri, mai ales de prima tăiere care formează pomul. De asemenea, foarte importante sunt și stropirile. Dacă astea două lucrări le va efectua an de an și la timp atunci va avea pomi sănătoși.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mai puțini nervi și timp scutit pentru șoferi: Rută ocolitoare la Dumbrăveni! (video)

astăzi, 15:29
101

Șoferii care circulă de la Botoșani la Suceava sau de la Suceava la Botoșani și trec prin Dumbrăveni ar putea să fie scutiți de nervi, dar și să economisească timp.Asta după ce Ioan Pa...

Un corp al Spitalului „Mavromati” intră în reabilitare. Unde va fi mutată activitatea?

astăzi, 14:41
212

De săptămâna viitoare încep lucrările de reabilitare a corpului de clădire care găzduiește bucătăria, dar și spălătoria Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșan...

Posturi scoase la concurs într-o instituție din Botoșani!

astăzi, 14:22
347

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) din Botoșani anunță faptul că în luna martie s-au vacantat în cadrul instituției două locuri de muncă. Este vorba despre două posturi de c...