Se apropie ziua de 9 martie, in care gospodinele coc mucenici, delicioase bucati de aluat rasucit in forma de 8, unse din belsug cu miere si presarate cu nuca macinata.
Pentru 20-24 de bucati:
-1 kg de faina
-600 ml apa
-100 g zahar
-arome: coaja de lamaie, portocala, vanilie
-100 g ulei
-2 pliculete de drojdie uscata sau 25 g de drojdie proaspata
Faina se cerne de doua ori inainte si pentru a elimina corpurile straine, dar mai ales pentru aerisirea fainii. Drojdia se amesteca intr-un castronel cu o lingurita de apa calduta si 1 lingura de faina si apoi se lasa deoparte sa creasca.
Peste faina se adauga zaharul, vanilia, coaja de lamaie si portocala, sarea, maiaua crescuta si 600 ml de apa calduta. Se amesteca totul si apoi se adauga uleiul, cate putin, framantand usor. Se framanta pana cand se termina uleiul. Daca mai este nevoie, se mai poate adauga putina apa calduta, cat sa fie un aluat potrivit de moale.
Cuptorul se incalzeste foarte putin, doar cat sa fie caldut inauntru, apoi se stinge. Se baga ligheanul cu aluat in cuptor, sa stea la cald si se inchide usa cuptorului. In felul acesta, aluatul va creste foarte bine, va fi ferit de zgomot si curent.
Dupa 30-40 de minute, verificati aluatul. Rupeti aluatul in 20-24 de bucati egale si apoi, ungeti masa cu ulei si presarati si cu putina faina si intindeti fitile, le uniti, apoi formati cifra 8. Se pot face simplu, dintr-un singur snur, sau impletiti, din snur dublu.
Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 20-30 de minute sa creasca.
Se ung cu miere amestecata cu apa sau cu sirop de zahar si se coc la foc potrivit cam 25 de minute.
Se ung deasupra cu miere sau sirop din zahar (1 cana zahar+100 ml apa+ arome si se fierb) si se presara cu nuca (alune,migdale) prajita si macinata. (pofta-buna.com)