Delicios: Învață să faci cei mai buni mucenici!

Se apropie ziua de 9 martie, in care gospodinele coc mucenici, delicioase bucati de aluat rasucit in forma de 8, unse din belsug cu miere si presarate cu nuca macinata.

Pentru 20-24 de bucati:
-1 kg de faina
-600 ml apa
-100 g zahar
-arome: coaja de lamaie, portocala, vanilie
-100 g ulei
-2 pliculete de drojdie uscata sau 25 g de drojdie proaspata

Faina se cerne de doua ori inainte si pentru a elimina corpurile straine, dar mai ales pentru aerisirea fainii. Drojdia se amesteca intr-un castronel cu o lingurita de apa calduta si 1 lingura de faina si apoi se lasa deoparte sa creasca.

Peste faina se adauga zaharul, vanilia, coaja de lamaie si portocala, sarea, maiaua crescuta si 600 ml de apa calduta. Se amesteca totul si apoi se adauga uleiul, cate putin, framantand usor. Se framanta pana cand se termina uleiul. Daca mai este nevoie, se mai poate adauga putina apa calduta, cat sa fie un aluat potrivit de moale.

Cuptorul se incalzeste foarte putin, doar cat sa fie caldut inauntru, apoi se stinge. Se baga ligheanul cu aluat in cuptor, sa stea la cald si se inchide usa cuptorului. In felul acesta, aluatul va creste foarte bine, va fi ferit de zgomot si curent.

Dupa 30-40 de minute, verificati aluatul. Rupeti aluatul in 20-24 de bucati egale si apoi, ungeti masa cu ulei si presarati si cu putina faina si intindeti fitile, le uniti, apoi formati cifra 8. Se pot face simplu, dintr-un singur snur, sau impletiti, din snur dublu.

Se asaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa 20-30 de minute sa creasca.

Se ung cu miere amestecata cu apa sau cu sirop de zahar si se coc la foc potrivit cam 25 de minute.

Se ung deasupra cu miere sau sirop din zahar (1 cana zahar+100 ml apa+ arome si se fierb) si se presara cu nuca (alune,migdale) prajita si macinata. (pofta-buna.com)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un autoturism a intrat în vitrina unui magazin! (Foto)

astăzi, 19:21

La fața locului au intervenit pompierii militari cu o autospecială de stingere echipată cu modul pentru descarcerare, alături de un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Suceava. P...

LA MULȚI ANI! Actrița care a debutat pe scena de la Botoșani împlinește astăzi 86 de ani! (Video)

astăzi, 19:04

S-a născut pe 21 decembrie 1938, în casa căpitanului Marcu Mărculescu, medic la regimentul din Aiud, şi a soţiei sale Eugenia Despina Banos. A copilărit la Craiova, în casa bunicilor...

Cozonacul din comunism: Ambalajul pe care botoșănencele îl strângeau tot anul pentru a tapeta tava!

astăzi, 17:50

În comunism, mai ales după 1980, s-au simțit lipsurile și când era vorba despre cozonac, iar acum pare greu de crezut că gospodinele trebuiau să strângă ouă cu o lună î...