IMPORTANT! Ce condiții sunt cruciale pentru ca un business agricol să fie profitabil!

IMPORTANT! Ce condiții sunt cruciale pentru ca un business agricol să fie profitabil!

   Foto: Forbes.ro

Cu perspectiva accesării de fonduri europene și sprijin din partea statului pentru anumite culturi, agricultura este un domeniu din ce în ce mai atractiv pentru antreprenori. Culturile de nișă și pe suprafețe mici par să fie minele de aur din acest sector economic, dar este, oare, cu adevărat profitabil să mizezi pe produse mai rare la noi în țară? O piață de desfacere limitată și cu produse cu un preț ridicat sau cu o piață amplă și cu mulți competitori – care este soluția spre care ar trebui să se îndrepte cei care vor să investească bani în agribusiness?

Analizăm mai jos, pe scurt, câțiva dintre factorii cei mai importanți când vine vorba despre succesul unei afaceri în agricultură.

Agricultura, un business care depinde enorm de condițiile de mediu

Primul aspect de care orice antreprenor trebuie să țină cont când ia în considerare o investiție în agricultură este legat de condițiile de mediu. În acest aspect nu vorbim doar despre vreme și fluctuațiile ei, ci și despre sol și adaptabilitatea plantelor la condițiile din fiecare zonă.

Dacă urmărim particularitățile culturii de porumb, de grâu sau a altor culturi cu tradiție veche în țara noastră, vom observa că aceste culturi au și cel mai mare potențial în ce privește cantitatea și calitatea producției. Au fost dezvoltate soiuri chiar la noi în țară, astfel că și adaptabilitatea lor este una ridicată la condițiile din zonă.

Un alt aspect important este cel legat de produsele menite să protejeze culturile de buruieni și dăunători. Pentru culturile de nișă, nu sunt dezvoltate încă produse speciale care să combată boli și dăunători specifici anumitor zone sau a căror proliferare ar putea fi stimulată de anumite condiții de mediu. Luând în considerare aceste elemente, culturile tradiționale sunt investiții mai sigure față de plante precum lavanda sau sparanghelul, de pildă, obișnuite cu alt tip de sol și condiții de mediu.

Perspectivele de extindere a afacerii

Și acest factor merită avut în vedere atunci când alegi să investești în agricultură. În vreme ce rapița, porumbul și grâul se utilizează în întregimea lor și în nenumărate domenii, de la cel alimentar, la cel industrial și în unele cazuri medical (precum utilizarea mătăsii de porumb în medicina alternativă, de exemplu) produsele de nișă sunt folosite de regulă aproape exclusiv în industria alimentară.

Dacă ne punem întrebarea „cine va cumpăra produsele, în final?”, la culturi tradiționale am putea descoperi o paletă largă de clienți și, cu cât utilizarea produsului final este mai amplă, cu atât mai mult cresc și șansele de reușită în afaceri.

Integral pe Forbes.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI