DE FOLOS: Indicațiile terapeutice ale preparatelor din flori de salcâm

DE FOLOS: Indicațiile terapeutice ale preparatelor din flori de salcâm

Luna mai este perioada in care aerul este parfumat de florile de salcam, un arbore care are virtutile unei adevarate farmacii. In scop medicinal se folosesc mai ales florile, culese doar pe vreme insorita si uscate la umbra, in straturi subtiri.

Una dintre cele mai importante proprietati ale acestor flori este aceea de calmare si tonifiere a organismului  bolnavilor de nevroza.

De asemenea, sunt binecunoscute efectele antitusive, antispasmodice, emoliente, antiseptice, antinevralgice, calmante, usor sedative etc. Efectele vindecatoare ale florilor de salcam se exercita la toate persoanele, indiferent de varsta.

Actiunile asupra sistemului nervos se manifesta prin capacitatea de a linisti, de a calma si de a tonifia organismul aflat in diferite stari nevrotice.

Produsele din flori de salcam sunt utilizate in multe afectiuni psihosomatice care apar drept consecinte directe ale unor tensiuni sufletesti:

- stari conflictuale frecvente, cu tendinte de agresivitate si criticism exagerat;
- accese de manie si iritabilitate psihica;
- crampe musculare de natura nervoasa;
- epuizare nervoasa si a fortei fizice si intelectuale, degradand pana la insomnii, stari de anxietate si depresie psihica prelungita;
- reactii necontrolate la stari stresante, dureri de cap si migrene pe fond de stres;
- tulburari de memorie, de echilibru si de vaz ajungand, in unele cazuri, la eruptii herpetice pe piele;
- tulburari de apetit, cu lipsa poftei de mancare sau cu foame excesiva, produse de o stare de gol afectiv, respectiv o lipsa a "hranei sufletesti".

Din experiente indelungate s-a constatat ca aceste afectiuni ale sistemului nervos dereglat se pot trata prin:

- inhalarea parfumului florilor de salcam, cu efecte linistitoare asupra psihicului, recomandandu-se scurte plimbari prin preajma salcamilor infloriti;
- aromatizarea camerei de lucru si de dormit a bolnavului cu buchete de flori proaspete;
- consumul unei infuzii din flori uscate (1 lingura la 200 ml apa clocotita) luata in 3 reprize pe zi, intr-o cura de 3 saptamani, inlocuind total apa de baut;
- consumul zilnic a unui macerat la rece din flori tinute 2-3 zile in miere de albine, luand cate 3-5 lingurite pe zi;
- tinctura din 20 de grame de flori uscate care se macereaza in 100 de ml de alcool 700, timp de 10-14 zile, din care se iau zilnic de 2 ori cate 10 picaturi.

In tratament extern al bolilor sistemului nervos sunt recomandate bai generale cu extracte din flori.

Cum te ajuta infuzia din flori de salcam

In tratamentul bolilor aparatului digestiv, de multa vreme este cunoscuta actiunea benefica a florilor de salcam asupra gastritei hiperacide, mai ales cea aparuta pe un fond de nervozitate, la acest efect contribuind glicozizii flavonici, care actioneaza ca hipoacidifianti.

Bune efecte se constata in combaterea arsurilor de stomac (pirozis), aparute mai ales noaptea, cu localizari retrosternale, datorate hiperaciditatii. De asemenea, sunt atenuate durerile in ulcerul gastric si duodenal, in gastralgii hiperclorhidrice, reflux gastro-esofagian, indigestii dupa mese copioase cu alimente grase, in insuficienta hepatica, crampe abdominale si hernie hiatala. La copii, florile de salcam pot avea efecte benefice in diareea acida sau varsaturi de lapte, precedate de agitatie.

Tratamentele acestor boli digestive se pot face cu incredere, folosind o infuzie din amestec, in parti egale, cu flori de salcam si frunze de dud bogate in carbonat de calciu cu efecte alcalinizante, de reducere a hiperaciditatii gastrice; se ia o lingurita din amestec la 250 de ml de apa clocotita, se infuzeaza acoperit 10-15 minute si se beau doua ceaiuri pe zi, dupa mesele principale, in cure de lunga durata.

Datorita continutului ridicat in flavone si robinozide, infuzia din flori de salcam actioneaza cu efecte diuretice, antiinflamatoare, de reducere a continutului de uree din sange si de calmare a durerilor reumatice sau a nevralgiilor dentare.

Ceaiul de salcam combate bolile pulmonare

In cursul zilei, in locul apei potabile sau a sucurilor, este recomandat sa se consume apa din flori de salcam (o mana de flori uscate se macereaza la rece, minim 8 ore, intr-un litru de apa curata de izvor).

In bolile aparatului respirator, florile de salcam sunt eficiente la combaterea tusei convulsive si astmatice, raceli, viroze, a raguselii, in infectii acute ale cailor respiratorii, astm bronsic etc.

Tratamentul acestor afectiuni se face cu ceai din flori de salcam care actioneaza asemanator cu supa de pasare ce s-a dovedit a fi un aliment cu mare valoare nutritiva dar si cu deosebita eficienta in reducerea proceselor inflamatorii, calmarea tusei, a stranutului si a secretiilor nazale. Este demn de subliniat, ca in cazul bolilor pulmonare nu sa se neglijeze consumul ceaiul de salcam, iar ca alimentatie sa se consume supe de pasare, cel putin la o masa pe zi.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
50

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1010

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...

Numerele de la mașină l-au băgat în bucluc!

astăzi, 12:10
401

În cursul zilei de miercuri, 27 martie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autot...