Iarna în livadă. Care sunt tăierile importante ce trebuie făcute pomilor în anotimpul rece!

Iarna în livadă. Care sunt tăierile importante ce trebuie făcute pomilor în anotimpul rece!

În pomicultură, fiecare anotimp are calendarul său de lucrări agricole. Acestea nu se opresc nici iarna, lunile cu vreme rece fiind rezervate anumitor intervenții care să asigure o producție bună în anul următor. Inginerul Mihai Viorel Roman, directorul Pepinierelor Roman din Afumați, oferă sfaturi utile pasionaților de pomicultură pentru întreținerea copacilor în timpul sezonului rece.

Potrivit Agrointel.ro, inginerul Roman clasează epocile optime tăierilor în funcție de specia din care aceștia fac parte. Dacă sunt din categoria sâmburoșilor, copacii trebuie tăiați în perioada imediată după recoltarea roadelor. În schimb, dacă fac parte din categoria semințoaselor, aceștia trebuie tăiați în perioada iernii, adică în repausul vegetativ.

”În mod normal, personal recomand să se aplice tăierile în verde adică în perioada de vegetație, lunile iunie, iulie, august la speciile sâmburoase, imedia după recoltarea fructelor. Când spun sâmburoase, fac referire la speciile cais, prun, cireș, vișin, se fac și intervenții de rărire a lăstarilor în coroană și chiar aplicarea unor cepi la speciile piersic și nectarin. În ceea ce privește speciile sămânțoase, adică mar, păr, gutui recomandăm tăierile în iarnă-primăvară, începând cu luna ianuarie și până la plecarea în vegetație, adică în repausul vegetativ”, a explicat horticultorul Mihai Roman.

Pentru a putea tăia corect copacii trebuie respectată o perioadă optimă în așa fel încât să nu îi dăunăm copacului.

”Fiind luni de iarnă, trebuie evitată perioada de tăiat în zilele cu temperaturi excesiv de scăzute sau în preajma perioadelor când temperaturile scad dramatic. În principal, ar fi indicat să se aplice tăieri începând cu sfârșitul lunii ianuarie și până la pornirea în vegetație. Dacă vorbim de plantații mai mici sau în gospodării proprii, atunci tăierile indicat este la aceste specii să se aplice undeva la sfârșitul lunii februarie, începutul lunii martie înainte ca pomii să intre în vegetație. În cazul plantațiilor mai mari, acolo unde există un număr foarte mare de pomi și nu se pot efectua într-un timp scurt, atunci se pot aplica v-am spus începând cu sfârșitul lunii ianuarie, până la pornirea în vegetație”, a vorbit Roman.

”Piersicul și nectarinul fac parte din specia care este bine să fie tăiată chiar la umflarea mugurilor pentru că în perioada de iarnă pot îngheța foarte multe formațiuni de rod sau chiar ramuri de rod sau ramuri de semi-schelet și atunci primăvara, după fenofaza de umflare a mugurilor se poate constata acest lucru și sigur se înlătură formațiunile afectate de îngheț și se păstrează formaținuile sănătoase. Sunt specii care în niciun caz nu trebuie tăiate în perioada de iarnă, ci se pot face anumite intervenții de rărire a lăstarilor în coroană în perioada de vegetație undeva în luna iunie. Asta face ca acele intervenții să ajute foarte mult și la pătrunderea luminii în interiorul coroanei ceea ce ne ajută la obținerea unor fructe de mai bună calitate și mai frumos colorate, dar în același timp se redistribuie pe lăstarii care rămân și aceștia se dezvoltă mult mai bine și se lemnifică bine și rezistă peste iarnă mult mai bine când avem temperaturi extrem de scăzute”, a spus pomicultorul.

Indiferent de perioada în care pomii se taie, pentru protecția lor trebuie aplicate tratamente. ”În general, după aplicarea tăierilor, fie că vorbim de tăieri în verde vara, fie că vorbim de tăieri în uscat, este bine să se aplice un tratament cu produse pe bază de hidroxid de cupru și aici putem exemplifica: Alcupral, Funguran, Champ, Champion, unul din produsele pe care le găsim sau le avem la îndemână”, a mai spus specialistul.

Perioada în care vor fi efectuate tăierile trebuie aleasă cu grijă, pentru că prin alegerea greșită a datei, putem compromite cultura viitoare. ”În perioada de iarnă este bine să evităm zilele în care avem temperaturi negative, sub 0 grade, este bine să avem temperaturi pozitive și bineînțeles să evităm perioadele din timpul iernii când pe timpul nopții, temperaturile scad excesiv, adică vorbim de temperaturi sub -15 grade. Este indicat să evităm zilele cu temperaturi sub 0 grade și zilele urmate de nopți foarte geroase pentru că se poate afla acum dacă tehnologia a avansat”, a adăugat pomicultorul.

Tăierile de formare la copacii tineri trebuie să se facă treptat pentru a dirija corect coroana. ”Este bine de știut că la pomii tineri unde vorbim de tăierile de formare a ramurilor este indicat ca aceste intervenții să se facă gradual în timpul vegetație, vorbim tot de tăieri în verde, astfel dirijăm corect distribuția lăstarilor în cursul anului, precum și formarea coroanelor. Pe lângă aceste tăieri se pot folosii și alte intervenții de dresări ale ramurilor adică înclinări ale ramurilor acolo unde unghiurile sunt foarte scăzute și este indicat să deschidem ramurile și acolo se pot face dresări prin diverse aplecări ale acelor ramuri”, a încheiat Mihai Roman, pentru Agrointel.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...