Apartamentele din blocurile noi sunt o soluţie din ce în ce mai viabilă pentru botoşăneni, în condiţiile în care diferenţa de preţ dintre un apartament nou şi unul vechi nu este atât de semnificativă ca în alte oraşe.
Specialiştii din domeniu spun că, în primul rând pentru construcţiile noi, normativele tehnice în vigoare sunt mult peste cele utilizate în proiectarea blocurilor vechi.
Prin modificările aduse STAS-urilor şi normativelor în perioada anilor 1978 – 2013, valoarea forţelor seismice de proiectare a clădirilor creşte continuu şi, prin urmare, nivelul de siguranţă seismică actuală este superior cerinţelor reglementării iniţiale, valoarea acceleraţiei de vârf crescând semnificativ (>25%).
În general, durata de viaţă a unei clădiri este cuprinsă între 50 şi 100 de ani, în funcţie de diverşi factori, cum ar fi materialele de construcţie folosite, tipul de structură, cât şi influenţa factorilor externi, cum ar fi cutremurele. Pe perioada de viaţă, o construcţie este supusă la diverse acţiuni exterioare, apărând fenomene ca: oboseala, coroziunea, oxidarea sau carbonatarea.
“Construcţiile noi, în comparaţie cu cele vechi, n-au trecut prin fenomenele specificate mai sus. Materialele utilizate n-au suferit fenomenele de oboseală, sunt la capacitate maximă, şi la un fenomen exterior extrem (cutremur, furtună, inundaţii, ploi averse) se vor comporta mai bine. Ca un exemplu din viaţa curentă, în medicină fenomenul de oboseală este asociat persoanelor în vârstă sau persoanelor ce au depus un efort considerabil”, precizează ing. proiectant Andrian Alexandru, membru al Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri.