Ce trebuie să știți dacă mergeți cu copilul în vacanță

Medicii sunt de părere că nu ar trebui duşi în călătorii foarte lungi copiii care au mai puţin de un an. Aşa că, având în vedere fragilitatea vârstei, ar fi bine să evitaţi să plecaţi cu copilul mic la drum, cu excepţia situaţiilor în care este vorba de urgenţe.

Ce trebuie să știți dacă mergeți cu copilul în vacanță

   Foto: Doctorul Zilei

Pe lângă alegerea unor mâncăruri potrivite, calitatea apei şi igiena trebuie să fie printre priorităţile călătoriei.

Când poți lua copilul în  concediu

De regulă, medicii sunt de părere că nu ar trebui duşi în călătorii foarte lungi copiii care au mai puţin de un an. Aşa că, având în vedere fragilitatea vârstei, ar fi bine să evitaţi să plecaţi cu copilul mic la drum, cu excepţia situaţiilor în care este vorba de urgenţe.

Legumele conservate sunt sigure

Principalele probleme de sănătate pe care le pot avea copiii în „deplasări” sunt toxiinfecţiile alimentare şi episoadele diareice acute. Asta pentru că alimentele se pot perisa foarte uşor, mai ales dacă nu există condiţii de păstrare la rece. Aşa că borcanele conservate cu diverse amestecuri de legume, carne sau fructe, pot fi o soluţie excelentă în perioada vacanţelor. Doctorii le recomandă pe cele de firmă, care să aibă eventual recomandări (pot fi citite pe etichete) şi din partea unor institute de cercetare. “Modul în care sunt conservate garantează o păstrare în condiţii care să le asigure siguranţa micro-biologică. Sunt igienice, nu stai să le prepari, mai ales dacă nu ai acces permanent la o bucătărie. Foarte important este că nu sunt contaminate, cum se poate întîmpla cu multe produse când este foarte cald”, spun medicii.

Smântana şi laptele UHT

Şi laptele UHT (Ultra High Temperature) dar şi alte produse din aceeaşi categorie, cum este smântâna, vă poate fi de mare ajutor în concedii. Învelişul cutiilor cu produse UHT permite o conservare sigură, nu necesită păstrare la temperaturi scăzute şi nici fierbere. Laptele este sterilizat şi sigur din punct de vedere microbiologic.

Neapărat oferiţi-le copiilor fructe proaspete spălate şi igienizate înainte de a fi consumate pentru a evita riscul să se îmbolnăvească de hepatită A, “boala mâinilor murdare”. Atenţie şi la animalele de companie, nu le lăsaţi să mănânce prea aproape de copil, ci la o distanţă rezonabilă. Pe tot parcursul călătoriilor, condiţiile de igienă ar trebui să fie riguroase pentru că riscul de infecţii cu bacterii şi paraziţi este foarte ridicat. Aşa că, printre altele, nu uitaţi să aveţi tot timpul la îndemână şerveţelele dezinfectante.

Faceţi provizii de apă

Calitatea apei pe care o beţi este de asemenea foarte importantă. Dacă mergeţi într-o zonă în care aveţi dubii în privinţa puritaţii ei, luaţi-vă provizii. Nu le daţi copiilor să bea apă din fântâni de a cărei calitate nu sunteţi siguri. Mai bine cumpăraţi suficientă apă plată, îmbuteliată. Chiar atunci când spălaţi legumele crude, făceţi-o cu apă îmbuteliată, dacă sursa de apă nu este sigură. Asta pentru că riscaţi să contaminaţi inclusiv fructele şi legumele. În perioada de vară, sugarii dar şi copiii mici au capacităţi de reglare a temperaturii corpului mult diminuate faţă de cele ale unui adult. Sistemul de transpiraţie funcţionează diferit de a-l adultului, sugarul pierzând lichide pe întrega cantitate a corpului. În consecinţă, rehidratarea permanentă este obligatorie. Luaţi în calcul şi acest aspect atunci când decideţi “rezervele lichide” de care aveţi nevoie.

Fără mezeluri

În privinţa mezelurilor consumate în vacanţe, dar şi în restul timpului, specialiştii au ceva reţineri. “Nu daţi mezeluri (salam, crenvurşti) copiilor foarte mici, aşteptaţi mai bine să treacă de vârsta de 10 ani. Motivul principal este acela că sunt foarte greu de digerat şi interferează cu anumiţi nutrienţi. Salamul, spre exemplu, conţine polifosfaţi care interferează  cu absorbţia calciului în oase. Ori între 9 şi 12 ani are loc o acumulare masivă de calciu în sistemul osos”, detaliează problema specialistii în alimentaţie. Oricum, dacă recurgeţi la mezeluri aveţi grijă să  fie de cea mai bună calitate (segmentul premium). Mergeţi pe ideea “puţin şi bun”.

Iaurturi naturale cu fructe “ad-hoc”

Nu uitaţi de iaurturi. Câte unul pe zi, cel puţin. Daţi-le prichindeilor iaurturi proaspete, fără conservanţi, cât mai naturale, fără adaosuri de fructe sau arome de fructe. Puteţi adăuga fructe proaspete în iaurt, când copilul le mănâncă. Cum „depistaţi” un iaurt natural? ‘‘Nu sunt iaurturi şi nu voie să fie comercilizate sub această denumire, produsele fermentate dar sterilizate, a cărei microfloră este distrusă printr-un procedeu termic. Acest tip de produse pot fi uşor de recunoscut datorită faptului că au o perioadă de valabilitate foarte mare, peste două săptămâni. Aşa că vă puteţi da seama dacă un produs este iaurt adevărat, viu, sau este unul omorât prin tratamente termice, citind eticheta şi în special perioada de valabilitate’’, concluzionează specialistul. Pentru că se digeră foarte uşor, este mai bine ca iaurtul să nu fie combinat cu nimic (pâine sau verdeţuri) şi să se bea înainte de masă sau dimineaţa, pe stomacul gol.

Dieta de vacanţa, valabilă tot anul

-Nu le daţi copiilor băuturi dulci acidulate. Apa îmbuteliată este mai sigură şi mai sănătoasă.
-Evitaţi produsele pe bază de cola. În deplasări de regulă copiii sunt stresaţi, cu astfel de produse nu vor face decât să devină şi mai stresaţi.
-În concedii, condiţiile de igienă ar trebui să fie riguroase pentru că riscul de infecţii cu bacterii şi paraziţi este foarte ridicat.
-Daţi-le foarte rar mezeluri şi de foarte bună calitate.
-Iaurturile nu trebuie să conţină conservanţi, arome sau fructe. Sunt preferabile cele naturale.
-Faceţi foarte bine şi dacă evitaţi brânză topită, pentru că împiedică asborbţia adecvată a calciului în oase.

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
616

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
465

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3007

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...