Din procesul-verbal de contravenție prin care se dispune reținerea permisului nu trebuie să lipsească și mențiunile cu privire la aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, durata suspendării și temeiul legal, potrivit unei soluții oferite de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), publicată azi în Monitorul Oficial.
Altfel, procesul-verbal e anulabil în instanță, la cererea șoferului sancționat.
ICCJ a decis recent, printr-un recurs în interesul legii, că lipsa mențiunii cu privire la aplicarea sancțiunii suspendării dreptului de a conduce, a intervalului de timp și a temeiului legal (articolul din Codul rutier) atrage nulitatea relativă a procesului-verbal de contravenție prin care s-a dispus reținerea permisului.
Nulitatea e condiționată de producerea unei vătămări care nu poate fi înlăturată tă decât prin anularea măsurii privind reţinerea permisului de conducere, au spus judecătorii ICCJ în Decizia ICCJ nr. 8/2017, care e obligatorie pentru instanțele de judecată de astăzi, fiind publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 501.
În mai puține cuvinte, pe șoferi ar trebui să-i intereseze următorul lucru, în urma deciziei Curții: e necesar ca în procesul-verbal de contravenție să fie trecută nu doar măsura reținerii permisului de conducere, ci și măsura suspendării dreptului de a conduce, a duratei acestei măsuri și temeiul legal. În caz contrar, procesul-verbal de contravenție e anulabil în instanță, chestiune care poate fi invocată numai de către contravenient, adică de șoferul sancționat, în plângerea contravențională. Sursa: avocanet.ro