ATENȚIE la chimicalele din haine care iti pun sanatatea in pericol!

ATENȚIE la chimicalele din haine care iti pun sanatatea in pericol!

   Foto: sfatulmedicului.ro

Este stiut faptul ca aproape intotdeauna cand mergem la cumparaturi ne facem griji pentru calitatea produsului alimentar pe care-l achizitionam, insa produsele alimentare nu ar trebui sa constituie singura sursa de ingrijorare.

Mai exact, imbracamintea, hainele pe care le cumparam trec printr-un proces lung, complicat si, de cele mai multe ori, chimic inainte de a fi expuse in magazine, ne spune sfatulmedicului.ro.

Inclusiv fibrele naturale, precum bumbacul si lana ar putea fi pulverizate cu erbicide si pesticide, vopsite si tratate cu compusi care le fac rezistente la foc, miros, pete si apa.

Fibrele sintetice pe baza de petrol, cum ar fi poliesterul si nailonul contin si mai multe substante chimice.

Mai exact, in industria textila exista anumite substante care pot cauza, in timp, reale probleme de sanatate.


Principalele pericole din haine

 

Coloranti Azo. Exista multe varietati de coloranti chimici utilizati pentru imbracaminte, iar colorantii azo sunt printre cei mai frecventi. Acesti coloranti s-au dovedit a fi cancerigeni la niveluri destul de ridicate, iar guverne precum cel din Australia le-au interzis complet.

NPE. Nonilfenol etoxilatii (NPE) reprezinta o clasa de compusi organici gasiti in majoritatea hainelor.

In afara de faptul ca sunt asociate cu un risc crescut de aparitie a malformatiilor congenitale si a infertilitatii la rozatoare, ele au efecte pe scara larga asupra mediului si sunt extrem de toxice pentru viata acvatica.

Formaldehida. Este cunoscuta ca o substanta iritanta pentru caile respiratorii si pentru piele, care uneori este utilizata pentru a face ca imbracamintea sa fie rezistenta la spalari.

Metale. Metalele sunt omniprezente in procesul de productie textila si nu prezinta riscuri pentru sanatate atunci cand sunt utilizate in doze mici, dar concentratiile ridicate ale acestora pot fi foarte periculoase.

Imbracamintea cu accesorii metalice este o alta preocupare importanta.


Ce se poate face

Trebuie retinut ca oamenii reactioneaza diferit la produsele chimice, iar nivelurile scazute ale acestora nu reprezinta un risc semnificativ pentru sanatatea persoanei, insa daca sunteti predispusi la iritatii sau eruptii cutanate este bine sa preveniti riscul contaminarii cu anumite substante chimice din haine.


Metode de preventie

• Alegeti numai hainele din materiale naturale. Atunci cand cumparati haine noi, uitati-va pe eticheta pentru a vedea compozitia acestora si alegeti-le pe cele care sunt cat mai naturale posibil.

Asta inseamna ca trebuie sa aiba in compozitie bumbac organic si lana si mai putine fibre sintetice, cum ar fi poliester si nailon.

• Spalati hainele cu detergent natural. Spalarea hainelor inainte de prima lor utilizare este foarte importanta. Foarte multi dermatologi recomanda spalarea hainelor noi pentru a ne proteja impotriva dermatitei de contact alergice.

• Cercetati procesul de fabricatie al marcii respective si nu ar strica sa cereti mai multe informatii inainte de a cumpara o piesa vestimentara din magazin.

Chiar daca va place mult un anumit model de bluza de exemplu, dar daca aceasta nu are in compozitia sa fibre naturale, indicat ar fi sa nu o cumparati.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...