Șapte dintre dosarele penale întocmite sub aspectul comiterii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, privind fapte ale unor persoane din Botoșani, au fost clasate, până în prezent. Printre acestea, se numără și dosarul medicului diabetolog considerat, inițial, răspunzător de creșterea numărului de cadre medicale ale Spitalului Județean de Urgență (SJU) infectate cu Covid-19.
Un număr de 26 de dosare penale au fost înregistrate de Parchetul de pe lângă Tribunalul din Botoșani (PT), dintre care șapte aparțin unor cadre medicale. Printre cele din urmă, două vizează medici ai celei mai mari unități sanitare din județ.
Dintre dosarele întocmite pe numele unor cadre medicale, două au fost clasate, respectiv cel privind un asistent și cel al medicului diabetolog Ioan Petrescu.
Doctorul a fost, inițial, acuzat că a continuat să consulte zeci de pacienți, în ciuda faptului că s-a dispus izolarea sa la domiciliu.
Parchetul de pe lângă Tribunalul din Botoșani a informat, pe 1 aprilie a.c., că a preluat „un dosar privind infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, referitor la un medic care, după ce a intrat în contact cu o pacientă confirmată ca fiind infectată cu virusul COVID-19 şi care a fost informat că se impune izolarea sa la domiciliu, a continuat să se prezinte la locul de muncă, fără a respecta măsurile impuse, ulterior fiind şi el confirmat ca infectat cu acest virus”.
În rândul personalului medical al untității apăruseră voci care susțineau că prima persoană din județ diagnosticată cu COVID, respectiv o tânără de 27 de ani, care suferea și de diabet, i-ar fi fost pacientă medicului Petrescu. După cum relatase pentru Știri.Botoșani.Ro, realitatea era cu totul alta.
„În data de 17 martie, am fost de gardă pe Secția Medicală II și Diabet. La acea dată, eu nu aveam niciun simptom, dar obișnuiesc să îmi fac un tratament de susținere în fiecare primăvară, cu 3 serii a câte 5 fiole de viamina C intravenos. Este o schemă mai veche personală, care m-a ajutat să nu fac gripă de-a lungul anilor. Joi dimineață (n.r.: 19 martie), am avut o stare de astenie mai marcantă decât de obicei și un mic croșet febril, de 37,5, ceea ce m-a determinat să efectuez o radiogarfie pulmonară. M-am prezentat vineri pentru un consult la Spitalul de Boli Infecțioase. Rezultatul testului mi-a fost comunicat a doua zi, de DSP, adică sâmbătă seară (n.r.: 21 martie), pe la orele 20:00. Conform legii, am fost sfătuit să mă internez, ceea ce am și făcut, la orele 22:00, tot sâmbătă seară, fiind preluat imediat de personalul de acolo și am început tratamentul. Nu am avut niciun contact cu pacienta respectivă, ea fiind internată a două zi după plecarea mea”, a relatat medicul Ioan Petrescu la scurt timp după vindecarea sa de infecția cu Sars-CoV-2.
Procurorii nu au putut dovedi că medicul se făcea vinovat nici de infectarea unei alte persoane, nici de încălcarea voită a regulilor privind combaterea răspândirii virusului.
De altfel, în aceeași situație se regăsesc alte șase persoane din Botoșani.
„În privința motivelor pentru care dosarele penale clasate au fost soluționate astfel, este vorba, în principiu, despre imposibilitatea dovedirii faptului că o persoană a fost infectată de către intimatul în cauză. Desigur, ramurile de motivare sunt numeroase, există o multitudine de aliniate ale legii privind zădărnicirea combaterii bolilor, respectiv Articolul 352, iar cazurile în care se dovedește încălcarea regulilor de prevenire a răspândirii Covid-19 sunt în cu totul alt regim, nu poate fi vorba despre clasare”, a spus prim-procurorul Valeriu Chihaia, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul din Botoșani.
Amintim că, potrivit legii, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă penală. Dacă fapta prevăzută este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă penală.