Volum de muncă diminuat al instanțelor din Botoșani. Unicul tribunal funcționează „la limita de avarie”

În cadrul Tribunalului din Botoşani, în anul 2020, s-a remarcat o scădere a volumului total de activitate cu 6,68%, numărul dosarelor de soluţionat fiind de 8.874, faţă de 9.509 dosare în anul 2019, se arată în raportul de activitate al Curții de Apel (CA) din Suceava, instanță căreia i se arondă toate instituțiile de justiție din județ. Tribunalul funcționează, însă, cu un deficit acut de personal.

Potrivit documentului, volumul de activitate a scăzut cu 11,48% în cadrul Judecătoriei din Dorohoi, cu 0,35% în cazul Judecătoriei din Săveni, respectiv cu 16,39% în cadrul Judecătoriei din Darabani.

Încărcătura medie de dosare pe judecător la Curtea de Apel din Suceava, ca instanţă distinctă, în anul 2020, raportat la volumul cauzelor de soluţionat, a fost de 424 dosare pe judecător.

Tribunalul din Suceava a avut o încărcătură medie de 616 dosare pe judecător, iar Tribunalul din Botoşani o încărcătură medie de 608 dosare pe judecător.

„La judecătoriile din circumscripţia Curţii de Apel Suceava, încărcătura medie, raportată la volumul cauzelor de soluţionat, a fost de 1.045 dosare pe judecător. Judecătoriile care au înregistrat o încărcătură mai mare de dosare pe judecător decât încărcătura medie sunt: Judecătoria Suceava (1.281), Judecătoria Gura Humorului (1.217), Judecătoria Dorohoi (1.175), Judecătoria Săveni (1.101) şi Judecătoria Rădăuţi (1.071)”, a transmis judecătorul Cristinel Grosu, președintele CA Suceava.

Acesta susține că, deşi activitatea de judecată din anul 2020 s-a desfăşurat în parametri optimi, gradul redus de ocupare a schemei de judecători la toate instanţele arondate este de natură a periclita calitatea actului de justiţie prin dilatarea excesivă a duratei procedurilor.

„Dacă în anii anteriori, problema ocupării posturilor de judecători se întâlnea mai ales la nivelul judecătoriilor şi, într-o mai mică măsură, la nivelul tribunalelor, iar la nivelul curţii de apel posturile de judecători erau cvasipermanent ocupate, în anul 2020 situaţia s-a schimbat, devenind o vulnerabilitate pe toate palierele de jurisdicţie”, a precizat Cristinel Grosu.

Situaţia cea mai îngrijorătoare este la nivelul judecătoriilor arondate, „unele instanţe funcţionând la limita de avarie în ceea ce priveşte ocuparea posturilor de judecători”, mai arată președintele Curții de Apel din Suceava.

Este și cazul Judecătoriei din Botoșani, unde, din schema de 35 de judecători, funcţionează efectiv, la această dată, 16 judecători definitivi şi cinci judecători stagiari.

 

Spune-ne opinia ta