Un primar din județul Botoșani, care a intrat din nou în cursa pentru obținerea funcției, din postura de candidat independent, va fi judecat pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese, după ce s-a îmbogățit prin afaceri pe bani publici. Tribunalul din Botoșani a dispus, marți, începerea procesului în dosarul deschis de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) din Suceava (PCA).
Este vorba despre fostul social-democrat Costel Nazare, primarul comunei Concești, al cărui dosar penal a ajuns pe rolul Judecătoriei din Darabani pe 3 martie a.c. Totul a pornit de la un audit al Curții de Conturi, efectuat în anul 2015, care a ajuns pe masa PCA Suceava abia în 2016, apoi a fost trimis spre judecare, la începutul acestui an, Judecătoriei din Darabani. Instanța a emis o decizie de începere a procesului de judecare, însă primarul a contestat-o, deși își recunoscuse faptele în fața procurorilor suceveni. Contestația sa a fost declarată ca neîntemeiată, însă, de Tribunalul din Botoșani.
Faptele au fost comise în perioada 2012-2014, adică în primii ani de la ocuparea funcției de edil-șef al comunei Concești. Conform rechizitoriului întocmit de magistrați, acesta efectua, în numele unității administrativ-teritoriale, plăți nelegale către firma de familie și nu numai, direct sau prin companii interpuse, pentru a atrage foloase în interes propriu.
Plățile nelegale se ridicau la ordinul sutelor de mii de lei, fiind virate către o întreagă listă de firme, în frunte cu cea a soției, Sancons SA, unde edilul era și acționar.
„Începând cu anul 2012 și până în prezent, inculpatul Nazare Costel a îndeplinit funcția de primar al comunei Concești. În aceeași perioadă de timp, inculpatul a avut și calitatea de acționar la SC SANCONS SRL, iar începând cu anul 2010, soția sa, Nazare Lenuța, a îndeplinit funcția de administrator la aceeași societate comercială. În perioada 2012-2013, UAT Concești a încheiat contracte sau a achiziționat direct materiale, servicii sau lucrări de la SC SANCONS SRL, societate la care, așa cum s-a arătat mai sus, inculpatul Nazare Costel – primar și ordonator principal de credite deține calitatea de asociat unic, iar soția acestuia, Nazare Lenuța, deține funcția de administrator, încălcându-se astfel prevederile”, se arată în rechizitoriul dosarului ajuns pe rolul Judecătoriei din Darabani.
„În urma auditului financiar pentru anul 2014, efectuat de Curtea de Conturi în perioada 28 septembrie – 6 noiembrie 2015, s-a constatat că UAT Concești a încheiat, între anii 2012-2014, direct sau prin alte societăți intermediare, unele contracte vizând achiziții publice de bunuri, servicii sau lucrări, cu SC SANCOS SRL, companie la care Costel Nazare este ordonatorul principal de credite și deține rolul de asociat, iar administrator este chiar soția acestuia. Valoarea totală a plăților este de 225.127 de lei”, a precizat PCA Suceava.
Alți 128.778 de lei au fost achitați și către Tehnic Asist, reprezentând contravaloarea unor lucrări rămase neexecutate. Pe lista plăților neconforme mai figurează două firme, detalii despre aceste spețe fiind scrise AICI.
A recunoscut faptele, dar a contestat începerea procesului
Costel Nazare a fost chemat la audieri de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Suceava, la începutul acestei săptămâni, ocazie cu care edilul a recunoscut faptele.
„În cursul urmăririi penale, inculpatului i-au fost respectate drepturile și garanțiile procedurale, fiind audiat în prezența avocatului ales. Totodată, acesta a avut o atitudine corectă, recunoscând și regretând fapta comisă”, au menționat anchetatorii suceveni.
Pe data de 13 iulie a.c., Judecătoria din Darabani a decis începerea procesului de judecată.
„Respinge excepţiile ridicate de inculpat. În temeiul art.346 alin.2 C.pr.pen. constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, legalitatea sesizării instanţei cu privire la rechizitoriul nr.402/P/2016 din data de 21.02.2020 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului N.C.(cu datele de stare civilă). Dispune începerea judecăţii. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”, a fost sentința magistraților din Darabani.
Nazare a contestat decizia pe 16 iulie, iar soluționarea a fost declinată Tribunalului din Botoșani. Pronunțarea s-a dat abia marți, 8 august a.c., în favoarea sentinței inițiale.
„Respinge, ca nefondată, contestația formulată de către inculpatul Nazare Costel împotriva încheierii din 13 iulie 2020, pronunțată de judecătorul de cameră preliminară al Judecătoriei Darabani, pe care o menține. Cheltuielile judiciare din contestație rămân în sarcina statului. Definitivă”, este sentința pronunțată în ședința camerei de consiliu din data de 8 septembrie 2020.
În anul 2016, Costel Nazare deținea 157 de hectare de teren, două case, două apartamente, unul în Botoșani și unul în Suceava, două spații comerciale, pe lângă depozitele bancare de sute de mii de lei. În același an, i-a făcut cadou un bolid de zeci de mii de euro fiicei sale devenite majore. Nazare a devenit celebru după ce a anunțat, tot în perioada respectivă, că acordă case gratuite și locuri de muncă tinerilor care vor să se stabilească în Concești. Apoi, tot în 2016, Curtea de Conturi a sesizat PCA cu privire la descoperirile făcute în urma auditului financiar, moment din care, coincidență sau nu, Nazare nu a mai apărut opulent în spațiul public.