Primarul care oferea case gratuite pentru tineri, s-a îmbogățit prin afaceri pe bani publici

Un primar din județul Botoșani a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Suceava (PCA), după ce Curtea de Conturi a constatat nereguli privind modul în care își utiliza funcția pentru a favoriza apropiați, respectiv pentru a obține câștiguri bănești, fiind acuzat de conflict de interese și de abuz în serviciu.

Este vorba despre social-democratul Costel Nazare, primarul comunei Concești, al cărui dosar penal a ajuns pe rolul Judecătoriei din Darabani pe 3 martie a.c., instituție din urmă care urmează să decidă data demarării procesului, după finalizarea verificării rechizitoriului preluat de la PCA.

Conform rechizitoriului întocmit de magistrați, pornind de la un audit, s-a descoperit că acesta efectua, în numele unității administrativ-teritoriale pe care o edilita, plăți nelegale către firma de familie și nu numai, direct sau prin companii interpuse, pentru a atrage foloase în interes propriu.

Plăți nelegale de sute de mii de lei, listă de firme „beneficiare”, în frunte cu cea a soției

În urma auditului financiar pentru anul 2014, efectuat de Curtea de Conturi în perioada 28 septembrie – 6 noiembrie 2015, s-a constatat că UAT Concești a încheiat, între anii 2012-2014, direct sau prin alte societăți intermediare, unele contracte vizând achiziții publice de bunuri, servicii sau lucrări, cu SC SANCOS SRL, companie la care Costel Nazare este ordonatorul principal de credite și deține rolul de asociat, iar administrator este chiar soția acestuia. Valoarea totală a plăților este de 225.127 de lei.

În același timp, UAT Concești, prin inculpatul Costel Nazare, a efectuat plăți ilegale către SC AGRICOLA FRUGAL SRL din Dorohoi, în sumă de 3.968 de lei, ca urmare a achiziționării de lemne pentru foc fără documente justificative și la prețuri mai mari decât cele de pe piață.

Tot din bugetul UAT Concești, au fost efectuate plăți nelegale în sumă de 128.778 de lei către SC TEHNIC ASIST SRL, reprezentând contravaloarea unor lucrări neexecutate de constructor în cantitatea facturată la obiectivul de investiții „Reabilitare prin asfaltare drumuri sătești”, în Concești și Movileni, localități din raza comunei edilitate de către Nazare.

Nu în ultimul rând, UAT Concești a efectuat plăți nelegale în sumă de 26.007 lei către SC NINADEL METAL CONSTRUCT SRL, cu sediul în Darabani, ca urmare a achiziționării unor materiale la prețuri mai mari decât cele existente pe piață pentru realizarea lucrărilor contractate la obiectivele de investiții „Amenajare albie pârâu parc Budăi”, respectiv „Captare ape de infiltrație pe DS35 (drenare) pe 1.100 m”.

Din toate aceste acte, a rezultat următoarea situație de fapt:

Începând cu anul 2012 și până în prezent, inculpatul Nazare Costel a îndeplinit funcția de primar al comunei Concești. În aceeași perioadă de timp, inculpatul a avut și calitatea de acționar la SC SANCONS SRL, iar începând cu anul 2010, soția sa, Nazare Lenuța, a îndeplinit funcția de administrator la aceeași societate comercială. În perioada 2012-2013, UAT Concești a încheiat contracte sau a achiziționat direct materiale, servicii sau lucrări de la SC SANCONS SRL, societate la care, așa cum s-a arătat mai sus, inculpatul Nazare Costel – primar și ordonator principal de credite deține calitatea de asociat unic, iar soția acestuia, Nazare Lenuța, deține funcția de administrator, încălcându-se astfel prevederile”, se arată în rechizitoriul dosarului ajuns pe rolul Judecătoriei din Darabani.

Practic, primarul comunei Concești și soția sa efectuau tranzacții bănești, din bugetul public spre bugetul firmei pe care o dețin, planurile fiind făcute „de acasă” la propriu. Spre exemplu, unul dintre obiectivele realizate cu materiale de la societatea manageriată de soția primarului este „Împrejmuire cimitir Concești”, lucrarea în acest caz fiind contractată direct, pe 26 septembrie 2012,  anterior trimisă o fiind invitație de participare la atribuire directă către un reprezentant al SANCONS. În total, este vorba despre cinci ordine de plată semnate de către edil, prin care au fost achitate mai multe facturi prin intermediul cărora au fost achiziționate bunuri, chitanțele cumulând 39.658 de lei.

A recunoscut faptele

Costel Nazare a fost chemat la audieri de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel din Suceava, la începutul acestei săptămâni, ocazie cu care edilul a recunoscut faptele.

În cursul urmăririi penale, inculpatului i-au fost respectate drepturile și garanțiile procedurale, fiind audiat în prezența avocatului ales. Totodată, acesta a avut o atitudine corectă, recunoscând și regretând fapta comisă”, precizează anchetatorii.

Primarul a rămas unica parte citată la Judecătoria din Darabani. În comiterea infracțiunilor a avut implicare și Clemența A., fostă angajată a Primăriei, suspectată de abuz în seriviciu, dosarul său penal fiind clasat, întrucât a intervenit, între timp, decesul.

Costel Nazare este cercetat în stare de libertate. În noiembrie 2019, acesta anunța că va candida la Primăria orașului Darabani, acolo unde are relații de afaceri bine închegate de ani încoace. În anul 2016, acesta deținea 157 de hectare de teren, două case, două apartamente, unul în Botoșani și unul în Suceava, două spații comerciale, pe lângă depozitele bancare de sute de mii de lei. În același an, i-a făcut cadou un bolid de zeci de mii de euro fiicei sale devenite majore. Nazare a devenit celebru după ce a anunțat, tot în perioada respectivă, că acordă case gratuite și locuri de muncă tinerilor care vor să se stabilească în Concești. Apoi, tot în 2016, Curtea de Conturi a sesizat PCA cu privire la descoperirile făcute în urma auditului financiar, moment din care, coincidență sau nu, Nazare nu a mai apărut opulent în spațiul public.