Un an și patru luni de detenție, pentru o tragedie transmisă live pe Facebook

Un an și patru luni de detenție, pentru o tragedie transmisă live pe Facebook

Autorul accidentului petrecut vara trecută în fața Secției de Pediatrie a Spitalului Județean, eveniment de o violență cumplită, soldat cu șase victime, și-a primit pedeapsa pentru doar două dintre infracțiunile comise. Judecătoria din Botoșani l-a condamnat la un an și patru luni de detenție, la care se adaugă o perioadă în care drepturile inculpatului sunt limitate.

În vârstă de 28 de ani, Andrei I. a provocat un accident rutier în seara zilei de 1 iunie a.c., după ce, încălzit de un scandal generat tot de el la un Profi, a continuat să bea și să consume cannabis, apoi a urcat la volanul autoturismului Audi A6 pe care îl deținea. Potrivit unor apropiați ai tânărului, el susținea că își dorea să provoace un accident, făcând mai multe afirmații în acest sens cu puțin timp înainte de producerea tragediei.

Cu un prieten în dreapta și un altul pe bancheta din spate, bărbatul a scos telefonul pentru a transmite live, pe Facebook, așa-zisa distracție de a conduce cu peste 120 km/h. Pe filmare, se observă modul în care s-a petrecut accidentul: mașina inculpatului a intrat cu forță într-o alta, care se deplasa pe același sens de mers, dinspre Onicescu înspre Sucevei, condusă de un tânăr. Impactul a cuprins și un autoturism care circula din sens opus, aflat în proximitate. Una dintre autovehiculele acroșate violent a lovit o mașină parcată, apoi a ricoșat pe cupolă, trei pasageri ai acesteia rămânând încarcerați.

În următoarele minute de la producerea accidentului, vinovatul, singurul care suferise leziuni ușoare, a ieșit din mașină și a încercat să vadă care este starea oamenilor răniți. Surse din anchetă au relatat atunci că tânărul, de etnie romă fiind, a amenințat victimele cu bătaia și cu influența unui clan, pentru ca acestea să nu depună plângere.

A înjurat și a amenințat polițiștii direcționați la fața locului, pe unul dintre agenți încercând să îl și lovească. A refuzat testarea cu etilotestul și cu aparatul DrugTest, a făcut circ. Condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice, a părăsit în fugă unitatea sanitară, într-un moment de neatenție a cadrelor medicale, fiind găsit apoi de jandarmi în zona Stadionului și dus înapoi la Urgențe. Și pentru că nu contenea scandalul, a fost internat în noaptea respectivă la Psihiatrie.

A doua zi s-a prezentat la audieri cu avocatul, pentru a contesta măsura reținerii. Între timp, rezultatele analizelor arătau că avea o concentrație de 1,73 alcool pur în sânge și urme de cannabis.

Trimiterea în judecată s-a bazat pe doar două infracțiuni comise: conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe, constând în două acte materiale, capete de acuzare pentru care a fost găsit vinovat.

Din pedeapsă, potrivit Codului Penal, trebuie scăzută perioada în care inculpatul a fost custodiat în arest preventiv. Este vorba despre 60 de zile, pe care el le-a petrecut în Centrul de Reținere al IPJ și în Penitenciar. Prin urmare, conform sentinței, inculpatul va mai sta 14 luni după gratii.

Ca măsură complementară, magistrații au dispus suspendarea dreptului de a conduce pe o perioadă de doi ani, de la data rămânerii definitive a unei hotărâri.

Decizia Judecătoriei din Botoșani nu este, însă, definitivă, putând fi atacată la Curtea de Apel din Suceava în termen de zece zile de la emitere.

În acest timp, două victime au depus plângere la Parchet, tânărul fiind cercetat și pentru infracțiunile de amenințare și vătămare corporală din culpă, dosarul fiind în curs de instrumentare. 

„Clienții mei vor cere despăgubiri, nu doar pentru spitalizare, ci și pentru repercusiunile psihologice survenite ca urmare a accidentului. Inițial, dosarul cuprindea și aceste două infracțiuni pentru care bărbatul este reclamat, de vătămare corporală din culpă și amenințare, însă dosarul a fost despărțit, cercetările pentru faptele respective presupunând mai mult timp, mai multe documente, așadar trimiterea în judecată se face separat. Victimele pe care la reprezint au fost amenințate cu moartea de către autor, pentru a nu depune plângere, însă documentația a fost depusă în termen, iar noi așteptăm noi rezultate de la Medicina Legală și de expertiză psihologică, pentru că urmările nefaste sunt mai ample decât par”, a spus Eduard Luca, avocatul celor două victime care au depus plângeri împotriva tânărului.

 

Spune-ne opinia ta